Saulius Skvernelis atviras: „Emigracijos visiškai nesustabdysime“

Europos Sąjungos statistikos tarnyba „Eurostat“ Lietuvai žada niūrią ateitį. Jų prognozėmis, 2080-ais metais mūsų šalyje liks apie 1,6 mln. gyventojų. Tokios ateities galimybė neramina demografus, kurie skambina pavojaus varpais dėl tautos senėjimo ir ragina stabdyti emigraciją.

Saulius Skvernelis laikosi realistinio požiūrio – žmonės emigravo per amžius ir to sustabdyti nepajėgsime.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis laikosi realistinio požiūrio – žmonės emigravo per amžius ir to sustabdyti nepajėgsime.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-16 08:08, atnaujinta 2017-04-07 22:06

Tiesa, premjeras Saulius Skvernelis laikosi realistinio požiūrio – žmonės emigravo per amžius ir to sustabdyti nepajėgsime. Esmė – sustabdyti žmones, emigruojančius dėl Lietuvoje patiriamo nepritekliaus ar siūlomų paslaugų trūkumo.

„Esminis dalykas tai, kad mes visiškai emigracijos nesustabdysime. Tikrai bus šitame globaliame pasaulyje žmonių, matančių karjeros, mokslo, studijų galimybes ir jie tikrai pasirinks, visada taip buvo ir bus, gyvenimą kitur ar net ne vienoje šalyje.

Jie laiko save daugiau nei Lietuvos piliečiais, o globalios Europos dalimi ir mes tikrai kažkokių dirbtinių barjerų nepadarysime“, – „Žinių radijuje“ kalbėjo premjeras.

S.Skvernelis teigė, kad Lietuvos valdžiai būtina stabdyti „skurdo arba vargo emigraciją“. Pasak jo, kad vienas iš būtų tai padaryti, paslaugų prieinamumo ir kokybės gerinimas regionuose, kad žmonės, net ir turintys pakankamai gerai apmokamą darbą, nepasirinktų palikti regionų dėl to, kad jiems sunkiai prieinamas tinkamas išsilavinimas vaikams, sveikatos paslaugos ir pan.

„Matome, kad kartais smarkiai skiriasi vaikų, kurie mokosi didmiesčiuose rezultatai, nuo tų, kurie mokosi provincijoje. Tos pačios sveikatos priežiūros paslaugos labai skiriasi arba yra visai neprieinamos, kultūra, sportas, galiausiai infrastruktūra reikalinga.

Tai visi tie dalykai, kuriais reikia mažinti atskirtį tarp didmiesčių ir regionų, nes didžiausia emigracija ir yra būtent iš regionų“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Jis teigė, kad vienas iš Vyriausybės prioritetų yra sudaryti sąlygas žmonėms jaustis saugiai dėl savo finansinės ateities, nes tik tada žmonės pasiryš susilaukti daugiau vaikų.

„Taip pat turime rūpintis, kokią mes paramą teikiame mamoms arba tėčiams, kurie yra vaiko priežiūros atostogose, taip pat integravimusi į darbo rinką, darželio prieinamumu, vaiko pinigais.

Tikslą turime, kad šeimoje būtų, grubiai tariant, 1,9 vaiko. Tai leistų mums atsigauti ir nutolinti tą „Eurostat“ prognozę. Geriausiai būtų jei šeimoje būtų 2,1 vaiko“, – teigė ministras pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.