Valdas Vasiliauskas. Valdžiai būtina operuotis akis

Žiniasklaidos sraute aptikęs šią naujieną negalėjau patikėti savo akimis. Arba tai dar viena „antis“, arba tikra sensacija. Verslo, sveikatos apsaugos ir net politinė.

Daugiau nuotraukų (1)

Valdas Vasiliauskas

Mar 16, 2017, 2:09 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 9:28 PM

Pasitikrinau informaciją: taip, teisybė , praėjusį savaitgalį Lazdijų ligoninėje atliktos pirmosios akių (kataraktos) operacijos.

Tai kur čia sensacija, o ypač- politinė?

Operavo lenkų gydytojai, pacientai- taip pat Lenkijos piliečiai, daugiausia – Seinų ir Punsko gyventojai, operacijas Lietuvoje apmoka Lenkijos ligonių kasos. Nežinau, kas šios puikios verslo idėjos- medicinos turizmo, kai savaitgaliais į Lazdijus atvyksta lenkų medicinos personalas su paruoštais operacijai ligoniais,- autorius.

Tačiau žinau, kad ji gimė iš tenykštės ligoninės vargo. Ir Lietuvos valdžios aklumo. Lazdijų ligoninės vargai prasidėjo, kai, atrodė, jos laukė neišvengiamas suklestėjimas – po renovacijos pabaigos, įsirengus modernišką, su brangiausia šiuolaikine aparatūra akušerijos- ginekologijos skyrių, kuris būtų aptarnavęs ne tik Lazdijų, bet ir aplinkinių savivaldybių moteris.

Bet dzūkės gimdyvės nepateisino pasitikėjimo, per menkai stengėsi ir nevaliojo įvykdyti Vilniaus viršininkų nustatyto normatyvo- ne mažiau nei 300 gimdymų per metus. Todėl teritorinės ligonių kasos atsisakė sudaryti finansavimo sutartį su ką tik pradėjusiu veikti skyriumi.

Negelbėjo dzūkių pažadai pasitaisyti ir kitais metais įvykdyti planą( iki kurio, sako, trūko tik kelių gimdymų), bendruomenės raštai , maldavimai aukštajai šalies valdžiai. Užsirūstinusi dėl tokio spyriojimosi, buvusioji Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė ir Vilniaus teritorinės ligonių kasos pagrasino nutraukti finansavimą ir kitiems ligoninės skyriams bei programoms. Lazdijams teko iškelti baltą vėliavą. Milijoninės ( dar litais) investicijos buvo paleistos vėjais.

Tipiška investicijų į Lietuvos mažų miestelių infrastruktūrą istorija. „Įsisavinti“ Europos Sąjungos fondų milijonai aplinkos sutvarkymui, tačiau tų dailiomis trinkelėmis išgrįstų šaligatvių ir aikščių nepaliečia žmogaus koja, ant parkų ir skverų naujų suolelių nesėdi net seneliai, dviratininkų takuose nepamatysi dviratininko , naujas vandentiekis išvedžiotas pro namus užkaltais langais. Seniūnams- tik papildomas galvos skausmas ir išlaidos pašluoti tas spalvotas trinkeles.

Panašiai ir Lazdijų ligoninės laimė- naujas šiuolaikinis gimdyvių skyrius- virto nemaža bėda- sąskaitomis už niekam nereikalingų 600 kv. metrų patalpų šildymą ir kitomis eksploatacijos išlaidomis.

Tačiau lietuvių investicijoms pražūti neleido lenkai, kuriuos sužavėjo Lazdijų ligoninės naujos palatos, įranga, operacinės, visa infrastruktūra. Sužavėtos ir lietuvės medicinos seserys, slaugytojos,valytojos, kurias samdo lenkų gydytojai. Įsibėgėjęs lenk ų medicininis turizmas atgaivins vietinius nuobodžiaujančius viešbučius, kavines.

Ilgainiui lenkai Lazdijuose užsimoję nemokamai operuoti ir lietuvių akis,teikti kitas medicinos paslaugas, jeigu pavyktų susitarti su mūsiškėmis teritorinėmis ligonių kasomis.

Bet pirmiau jiems derėtų išoperuoti mūsų valdžios akis, kad ji iš tikrųjų regėtų Lietuvos žmones, mirštančią periferiją, o ne vien tuščiažodžiautų apie regioninę politiką ir lietų krokodilo ašaras dėl demografinės situacijos. Ar bent jau nenustatinėtų gimdyvėms planų kaip paršavedėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.