Skandalų iš gimnazijos išvyta direktorė šiltą vietą rado Seime

Praėjusių metų lapkritį į naujienų portalo lrytas.lt redakciją kreipėsi lenkiškos Lavoriškių Stepono Batoro gimnazijos mokytojas. Fiziką 40 metų dėstęs Rišardas Suchockis piktinosi, kad gimnazijos direktorė klastoja mokinių įvertinimus – iš neigiamų pažymių padaro teigiamus, o šimtus pamokų praleidusius moksleivius perkelia į kitą klasę, nors to būti neturėtų.

Po tokių išvadų direktorė iš užimamų pareigų pasitraukė, tačiau ilgai ieškoti šiltos vietos jai nereikėjo.<br>lrytas.lt nuotr.
Po tokių išvadų direktorė iš užimamų pareigų pasitraukė, tačiau ilgai ieškoti šiltos vietos jai nereikėjo.<br>lrytas.lt nuotr.
Buvusi Lavoriškių Stepono Batoro gimnazijos direktorė Ana Ancevič.<br>Stop kadras.
Buvusi Lavoriškių Stepono Batoro gimnazijos direktorė Ana Ancevič.<br>Stop kadras.
Seimo narys Česlovas Olševskis.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys Česlovas Olševskis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-03-19 21:15, atnaujinta 2017-04-07 16:39

Po tokių mokytojo kaltinamų jis buvo atleistas iš darbo. Dėl to jis kreipėsi į teismą, o Vilniaus rajono savivaldybė gimnazijoje pradėjo patikrinimą. Šio patikrinimo išvados – mokytojo įvardintų pažeidimų nerasta.

Tačiau tokia išvada netenkino Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM), kuri pradėjo savo atskirą patikrinimą. Ministerijos atlikto tyrimo išvados parodė, kad buvo nustatyti 24 atvejai, kai mokyklos direktorė Ana Ancevič įrašė arba pakeitė dalykų mokytojų įrašytus mokinių pasiekimų vertinimus.

Taip pat nustatyta, kad mokiniai, kurie praleido net 902 ar 803 pamokas ir turėjo neigiamus įvertinimus, buvo perkelti į kitą gimnazijos klasę, nors to būtų negalėjo. Dėl dokumentų klastojimo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Vietą rado Seime

Po tokių išvadų direktorė iš užimamų pareigų pasitraukė, tačiau ilgai ieškoti šiltos vietos jai nereikėjo. Ją po sparneliu priglaudė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narys, parlamentaras Česlav Olševski. Moteris dirba jo padėjėja.

„Lietuvos ryto“ televizijos Seime sutikta A.Ancevič į klausimus neatsakinėjo ir, kaip įprasta, kartojo nieko nekomentuosianti.

Tuo metu Seimo narys Č.Olševskis sakė asmeniškai pažįstantis dabar jau buvusią Stepono Batoro gimnazijos direktorę, todėl ir priėmęs ją į darbą.

„Asmeniškai pažįstu, mes esame gimę kartu toje seniūnijoje. Žinau, kad buvo gimnazijos direktorė, išėjo savo noru, vyksta kažkokie patikrinimai. Jei bus neigiama išvada apie jos elgesį, kalbėsime kitaip. O taip, nematau pagrindo ja netikėti. Man ji patinka ir kaip politinio pasitikėjimo, dirba gerai“, – sakė Seimo narys.

Paklaustas, ar žino, kad yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl to, kad jo naujoji padėjėja galimai klastojo dokumentus, Č.Olševskis sakė nežinantis, bet ketinantis pasidomėti.

„Be abejo, įdomi informacija, reikia pasiteirauti, pasidomėti. Bet tai nėra pagrindas jos atsisakyti. Kol kas ji man labai patinka“, – kalbėjo parlamentaras.

Seimo narys į klausimą, ar žinojo, kad direktorė klastojo pažymius, tiesiai neatsakė, tik teigė, kad ji prisipažino patyrusi didelę įtampą: „Ne nuo gero gyvenimo žmonės išeina iš savo darbo.

Man, kaip žmogui, jos gaila, asmeniškai pažįstu ją ir šeimą, nuo pačios vaikystės“, – teigė Seimo narys Č.Olševskis, pridūręs, kad moteris buvo užsiregistravusi Darbo biržoje.

Tokie vadovai turėtų būti baudžiami

Tuo tarpu Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša teigė, kad už tokį nesąžiningą elgesį mokyklų vadovai turėtų būti atsakyti, o išlygų būti negali.

„Čia, iš tikrųjų, yra krepšelių medžiojimas, jis įgavo groteskišką formą, kuri išvirto į įstatymais baudžiamą dalyką. Aš įsitikinęs, kad tokie mokyklų vadovai turėtų būti nubausti. Čia negali būti jokių išlygų.

Padarytas didžiulis smūgis žmonėms, kurie tiki švietimu, švietimo sistema. Mes, duodami viešuosius pinigus, turime teisę turėti didesnę galimybę kontroliuoti tą procesą“, – sakė E.Jovaiša.

Ragina pamąstyti

Seimo narys Č.Olševskis yra Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys. Šio komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras sakė, kad Seimo nario padėjėjai yra tarsi jo vizitinė kortelė, tad rinktis juos reikia atsakingai.

„Seimo nario padėjėjai, sekretoriai nėra žmonės, kur kaip Darbo birža turėtų įdarbinti, o kurie pagal savo kompetenciją atlieka konkretų darbą. Suprantu, kad Seimo narys pats sprendžia, kita vertus mokesčių mokėtojai taip pat turi teisę spręsti ar jų pinigai tinkamai panaudojami.

Bendras principas reputacijos turi būti taikomas ir asmeninio pasitikėjimo pareigūnams. Jis tikrai turėtų įsivertinti ir kaip Teisės teisėtvarkos komiteto narys, ar tinka atliekant parlamentinę kontrolę tiek Vidaus reikalų ministerijos, tiek policijos, turėti savo artimoj aplinkoj žmones, dėl kurių vyksta ikiteisminis tyrimas.

Raginčiau pamąstyti, ar jam, kaip seimo nariui ir Seimui prideda autoriteto“, – sakė S.Šedbaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.