Dar vienas draudimas Seime: „valstiečiai“ užsimojo išvaikyti rūkančiuosius

Karą alkoholiui Seimo kavinėje paskelbusi valdžia nesustoja. „Valstiečių“ frakcijos narys Darius Kaminskas pasiūlė naują draudimą – užsimojo uždrausti rūkyti aplink Seimą, tačiau tokia iniciatyva nesulaukė Seimo komiteto palaikymo.

„Valstiečių“ frakcijos narys D.Kaminskas pasiūlė naują draudimą – užsimojo uždrausti rūkyti aplink Seimą.<br>Montažas
„Valstiečių“ frakcijos narys D.Kaminskas pasiūlė naują draudimą – užsimojo uždrausti rūkyti aplink Seimą.<br>Montažas
„Valstiečių“ frakcijos narys D.Kaminskas pasiūlė naują draudimą – užsimojo uždrausti rūkyti aplink Seimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Valstiečių“ frakcijos narys D.Kaminskas pasiūlė naują draudimą – užsimojo uždrausti rūkyti aplink Seimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Valstiečių“ frakcijos narys D.Kaminskas pasiūlė naują draudimą – užsimojo uždrausti rūkyti aplink Seimą.<br>T.Bauro nuotr.
„Valstiečių“ frakcijos narys D.Kaminskas pasiūlė naują draudimą – užsimojo uždrausti rūkyti aplink Seimą.<br>T.Bauro nuotr.
„Valstiečių“ frakcijos narys D.Kaminskas pasiūlė naują draudimą – užsimojo uždrausti rūkyti aplink Seimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Valstiečių“ frakcijos narys D.Kaminskas pasiūlė naują draudimą – užsimojo uždrausti rūkyti aplink Seimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E.Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
E.Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2017-03-22 11:47, atnaujinta 2017-04-07 11:25

Trečiadienio popietę Sveikatos reikalų komitetas atmetė D.Kaminsko iniciatyvą kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybę dėl nerūkymo zonos aplink Seimą paskelbimo, tačiau „valstietis“ žada nenuleisti rankų.

Rankų nežada nuleisti

„Valstiečių“ frakcijos narys D.Kaminskas teigė, kad aplink visas valstybines įstaigas būtų galima įsteigti nerūkymo zonas.

„Kilo visokių idėjų. Kalbėjome su kontrolės pirmininke (Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento – Red. pastaba) ir iškilo visokių minčių, gal būtų galima numatyti įstatymu, kad aplink valstybines įstaigas būtų nerūkymo zonos. Tai dar diskusijų klausimas“, – sakė D.Kaminskas.

Politikas teigė, kad pirmiausiai norėjo padaryti gražią iniciatyvą aplink Seimą ir duoti pavyzdį kitoms valstybinėms įstaigoms.

D.Kaminskas teigė, kad kiekvieną rytą ir vakarą eidamas į Seimą sodelyje mato jaunus ir suaugusius žmones, kurie rūko. Politikas stebėjosi, kad tarp rūkančių yra daug moterų. Vaikai atbėga parūkyti iš netoliese esančios mokyklos, todėl ir kilo mintis uždrausti rūkymą aplink Seimą.

„Tikrai nesolidu, kai apie tokią įstaigą kaip Seimas, dar šalia yra Martyno Mažvydo biblioteka, kur daug turistų, o reprezentuojame nelabai gražiai“, – kalbėjo D.Kaminskas.

Politikas pripažino, kad prieš penkerius metus ir pats rūkė, tačiau dabar nerūko ir kitiems siūlo saugoti aplinkinius gyventojus.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian mano, kad reikėjo kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybę, nes pagal šiuo metu galiojantį tabako kontrolės įstatymą tik savivaldybėms yra suteikta teisė nustatyti konkrečias nerūkymo zonas.

„Iš tiesų gali būti du šios problemos sprendimo variantai. Gali ir Seimas priimti pataisas Tabako kontrolės įstatymo ir numatyti konkrečias vietas ir tos vietos turėtų būti tos pačios vienodos visoje Lietuvos teritorijoje. Kad būtų vienoda tvarka visur įteisinta. Dabar klausimas dėl lygmens – ar savivaldybės daugiau iniciatyvos turėtų rodyti, ar Seimas priimti pataisas“, – sakė sakė G.Belian.

R.Karbauskis ir A.Širinskienė palaikė

„Valstiečių“ frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis palaikė savo kolegos D.Kaminsko iniciatyvą. Jis teigė, kad visuomet buvo ir bus prieš rūkymą, todėl tikrai tokią iniciatyvą palaiko.

„Balsuočiau už tai. Manau, kad viešojoje erdvėje, ypač aplink Seimą, kur atvažiuoja daug svečių, vaikų autobusai, daug ekskursijų. Nesakau, kad tai tiesiogiai galėtų kenkti jų sveikatai, bet paprasčiausiai tą veiksmą šiek tiek propaguoja vien matymas žmonių, kurie rūko aplink Seimą, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ frakcijos narė Agnė Širinskienė aiškino, kad visi turi eiti link sveiko gyvenimo būdo, o tai būtų postūmis susimąstyti apie tai.

„Mes galėtume pradėti nuo tų teritorijų, kurios svarbios visai valstybei. Manau, kad rūkymo uždraudimas Seimo prieigose būtų teisingas sprendimas ir man labai gaila, kad komitetas tam sprendimui nepritarė“, – sakė „valstiečių“ narė.

Seimo rūkomajame būtų leista rūkyti ir A.Širinskienė pabrėžė, kad ten specialiai įrengtos izoliuotos vietos, todėl nėra pasyvaus rūkymo galimybės, nes ten puiki ventiliacija.

„Tas darudimas parodytų valstybėje, kad rūkymas nėra skatintinas veiksmas ir kartu žalingas sveikatai. Pakviestų žmones susimąstyti, ar jie gerai daro rūkydami“, – sakė A.Širinskienė.

Rimtų darbų nesiima?

Konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis suabejojo „valstiečių“ frakcijos nario siūlymu. Seimo narys pats sako nerūkantis, tačiau abejoja, ar tokie planai duotų naudos.

„Man atrodo, kad valdantieji, nesiryždami imtis rimtų reformų ir įgyvendinti savo pažadų ar sistemiško požiūrio, laido tokius balionus į orą, kurie nukreipia dėmesį, bet nieko rimta nepadaro. Nemanau, kad tokia idėja galėtų sustabdyti rūkymą ar Seimą paversti saugesne ir švaresne vieta“, – kalbėjo G.Landsbergis.

E.Gentvilas: „Išginti iš Seimo tuos, kurie rūko!“

„Valstiečių“ planai ir R.Karbauskio nuomonė suerzino Liberalų frakcijos seniūną Eugenijų Gentvilą.

„Išginti iš Seimo tuos, kurie rūko! Išginti iš Seimo tuos, kurie geria! Išginti iš Seimo tuos, kurie yra kažkada rūkę ir išginti iš Seimo tuos, kurie yra kažkada gėrę. Štai taip ir atsiras pats Karbauskis.

Jei jis man, kaip laisvam žmogui, uždraudžia leistinoje nustatytoje vietoje rūkyti, tada aš prieisiu iki to. Karbauskis vartojo alkoholį – ir ne vieta Seime. Tik tiems, kurie yra nekalto prasidėjimo, leidžiama būti Seime. Tik tiems, kurie nėra matę alkoholio ir cigarečių“, – piktinosi parūkyti nevengiantis E.Gentvilas.

Pasak jo, Vyriausybės šimtadienis nustumtas į antrąjį planą, o visa kalba dabar apie „nesąmonę“.

„Aš nebenoriu kalbėti apie nesąmones, bet noriu kalbėti apie tuos, kurie tas nesąmones siūlo. Nieko gero negalvoju. Draudimams proto nereikia“, – sakė liberalų narys.

Kodėl tik aplink Seimą uždraudžiama rūkyti? „Todėl, kad Seimo nariai susireikšmino ir mano, kad gali padaryti kokią nors įtaką. Tačiau nelabai gali, tai dar kreipėsi ir į Vilniaus savivaldybę, kad svetimomis rankomis tai padarytų“, – prieštaravo politikas.

Pasak jo, kitas parlamentarų žingsnis turėtų būti draudimas uždrausti rūkyti aplink mokyklą, išplėsti tas ribas, apie kilometrą, kad per pertrauką vaikai nespėtų nubėgti.

„Nenorime svarstyti rimtų problemų ir spręsti, kaip valdyti valstybę, tai užsiimkime šitais absurdais“, – sakė E.Gentvilas ir teigė, jog tikisi, kad šios „nesąmonės“ nepasieks Seimo posėdžių salės.

„Tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Remigijus Žemaitaitis tokias iniciatyvas pavadino „visišku nuprotėjimu“.

„Tas nuprotėjimas realiai prasidėjo lapkričio mėnesį, kada vienas sako, kad esu už šeimos vertybes, bet su meilužėmis papuola. Kitas ako, kad negeriu, bet trys nusigeria. Dabar pradėsime aplink Seimą uždrausti rūkymą.

Jeigu Seime galima rūkyti, tai kodėl aplink teritoriją negalima. Savivaldybių pastatuose, Vyriausybėje, ministerijose yra specialūs rūkomieji įrengti ir ten rūko. Aplink pastatą bus negalima rūkyti“, – stebėjosi „tvarkietis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.