Rusijos teisėsaugininkai pradėjo tyrimą dėl Romo Zamolskio kankinimų

Ar Rusijoje sulaikytas ir penkiolikos metų laisvės atėmimo bausme nuteistas lietuvis Romas Zamolskis buvo kankinamas Jekaterinburgo tardymo izoliatoriuje? Atsakymo į šį klausimą ieško Sverdlovsko srities Federalinė bausmių vykdymo tarnyba (FBVT).

R.Zamolskis teigia, kad sulaikytas buvo žiauriai kankinamas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
R.Zamolskis teigia, kad sulaikytas buvo žiauriai kankinamas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2017, 3:29 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 7:11 AM

„Jei paaiškės, kad R.Zamolskis tikrai patyrė kankinimus, juos vykdžiusių žmonių atžvilgiu bus pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – teigia FBVT.

47 metų R.Zamolskio laikymo sąlygomis Jekaterinburgo antrajame tardymo izoliatoriuje susidomėta po to, kai internete buvo išplatintas vaizdo įrašas, kuriame už sukčiavimą, vagystes, narkotikų bei landynės laikymą nuteistas Aleksejus Vyšniovas papasakojo apie baisius kankinimus, kuriuos teko patirti R.Zamolskiui.

2014-2015 metais Jekaterinburgo tardymo izoliatoriuje buvęs ir sanitaru jo ligoninėje dirbęs A.Vyšniovas pasakojo, kad 2014 metų rugpjūtį R.Zamolskis buvo paguldytas į tardymo izoliatoriaus ligoninę, nes sulaikymo metu į jį buvo šauta, pataikiusi kulka sutrupino kojos kaulą.

Pasak A.Vyšniovo, lietuvio kankinimai prasidėjo ketvirtą jo būvimo ligoninėje dieną.

Į R.Zamolskio vienvietę palatą esą atėjo trys nuteistieji, kuriems buvo leidžiama dirbti ligoninėje ir pririšo lietuvį prie lovos.

„Jį atrišdavo tik kai ateidavo tardytojas. Tada jie virves paslėpdavo po čiužiniu. Taip pat R.Zamolskis buvo atrišamas, kai ateidavo laikas rašyti laiškus žmonai“, – pasakojo A.Vyšniovas.

Pririštas prie lovos, jo teigimu, R.Zamolskis gulėjo apie 8 mėnesius, iki nebuvo išvežtas į Maskvą, kur jam atlikta psichiatrinė ekspertizė.

A.Vyšniovas teigia, kad pririšimas prie lovos buvo tik maža dalis kankinimų. Lietuviui esą po nagais buvo kišamos adatos, sadistai sukiodavo kaulus turėjusį laikyti Ilizarovo aparatą ir taip jam sukeldavo nežmoniškas kančias.

Buvęs kalinys teigia, kad žino vieno R.Zamolskį kankinusio žmogaus pavardę. Tai – Aleksandras Čiubarovas. Kitas vardu Aleksejus, bet jį visi vadino Liocha arba pravarde „Lysij“ (Plikas – red.). Šis asmuo turėjo randą.

Pats A.Vyšniovas sakė R.Zamolskio kankinimų nematęs, tik girdėjo, kaip su juo buvo grubiai kalbama ir , kaip lietuvis rėkė iš skausmo.

Jo teigimu, kitas nuteistasis, Michailas Skočinas, regėjo daugiau. Jis buvo liudytojas, kaip R.Zamolskiui po nagais buvo kišamos adatos ar kažkokie kiti aštrūs daiktai.

„Jis išgirdo stiprų klyksmą ir įsiveržė į palatą. Tie jam trenkė porą kartų. Ko tu čia lakstai? Jis atskė, kad nežmoniškas klyksmas buvo“, – pasakojo A.Vyšniovas.

Vėliau nuteistasis teigė pats bendravęs su R.Zamolskiu ir jo paklausęs, kodėl jis prisiėmė kaltę dėl tiek daug nusikaltimų. „Jis man atsakė: tu gi matei, ką jie su manimi darė“, – pasakojo buvęs kalinys. Pasak A.Vyšniovo, tardymo izoliatoriuje buvo kakinamas ne tik R.Zamolskis, bet Varlerijus Povarovas, kurį Rusijos teisėsaugininkai taip pat priskiria Michailo Kloko gaujai.

Pats M.Klokas, jo teigimu, jau nuo 2013 metų bendradarbiavo su teisėsaugininkais, todėl, skirtingai nei jo bendrininkai, kankinimų nesulaukė. Atvirkščiai, jis turėjo viską, net televizorių kameroje.

Apie Jekaterinburgo tardymo izoliatoriuje patirtus kankinimus R.Zamolskis ir jo žmona Svetlana Miakotina kalbėjo jau ne kartą. Dėl jų ir vienas, ir kitas rašė skundus, tačiau iki šiol visi jie buvo atmesti kaip nepagrįsti.

Apie kankinimus R.Zamolskis rašo ir savo skunde Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT).

Jame R.Zamolskis skundžiasi, kad jo teisių pažeidimai prasidėjo 2014 metų rugpjūtį, kai jis, paprastas ūkininkas su šeima atvažiavo į Jekaterinburgą ir buvo užpultas trijų ginkluotų, civiliais rūbais apsirengusių pareigūnų.

„Tai buvo ne sulaikymas, o nekalto žmogaus sušaudymas. Į mane buvo paleista dešimt šūvių, septynios kulkos pataikė į kojas ir rankas ir sutrupino kaulus“, – rašo R.Zamolskis.

Ligoninėje jam buvo suteikta tik minimali medicinos pagalba, o po to jis buvo pervežtas į tardymo izoliatorių, kur, kaip rašo lietuvis, prasidėjo sunkiai protu suvokiami kankinimai.

R.Zamolskis teigia, kad policininkai jį daužė per dantis, bandė juos išrauti, mušė lazdomis, stengdamiesi pataikyti į sužeistas vietas ir lūžusius kalus, kankino ugnimi, rovė nagus ir viso kūno plaukus, trankė per genitalijas, sukinėjo rankas ir pirštus.

Nepavykus jo palaužti ir išgauti prisipažinimų dėl to, kuo yra kaltinamas, kankinimai įgavo dar baisesnį pobūdį – jam leisti psichotropiniai vaistai, taip pat per vaistus bandyta užkrėsti tuberkulioze, ŽIV, leistos vėžį sukeliančios ląstelės.

„Mane šaldė, neleido miegoti, nedavė vandens. Aš aštuonis mėnesius gulėjau pririštas prie lovos, man neleido nei nusiprauti, nei nueiti į tualetą. Aš gulėdamas valgiau, gulėdamas atlikau gamtinius reikalus. Tai, ką patyriau, galiu palyginti tik su fašistų kankinimais“, – skundžiasi jis Europos teismui.

Už visas savo tariamai pažeistas teises, R.Zamolskis EŽTT ir Rusijos reikalauja 15 milijoną eurų.

„Visi kaltinimai, visi mano kankinimai yra diskriminacini pobūdžio, nes aš ne rusas ir ne provoslavas. Taip demonstruojama neapykanta Lietuvai ir ES už jų Rusijai pritaikytas sankcijas. Ir man tiesiai šviesiai buvo pasakyta, kad už jas aš sumokėsiu savo sveikata ir gyvybe“, – teigia lietuvis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.