Aklavietėje atsidūrę mokinių tėvai: „Leiskite vaikams baigti mokyklą“

Ne vienus metus sėkmingai dirbančio darželio-mokyklos „Žiburėlis“ bendruomenė atsidūrė aklavietėje. Nors tėvai džiaugiasi įstaigos ugdymo kokybe, atrodo, kad jų vaikams baigti pradinių klasių ten nebus lemta.

Nors tėvai džiaugiasi įstaigos ugdymo kokybe, atrodo, kad jų vaikams baigti pradinių klasių ten nebus lemta.<br>„123rf.com“ nuotr.
Nors tėvai džiaugiasi įstaigos ugdymo kokybe, atrodo, kad jų vaikams baigti pradinių klasių ten nebus lemta.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2017, 12:30 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 2:51 AM

Skundą švietimo ir mokslo ministrei Jurgitai Petrauskienei, Seimo narei Dovilei Šakalienei, Vilniaus miesto merui Remigijui Šimašiui ir Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktoriui Algminui Pakalniškiui parašęs tėvų kolektyvas nerimauja: darželį-mokyklą ketinama paversti lopšeliu-darželiu, o apie tokį sprendimą pranešta tik tada, kai kelio atgal nebėra.

Sužinojo susirinkimo metu

Į „Žiburėlį“ savo vaikus leidžiantys tėveliai įstaigai negailėjo komplimentų dėl kūrybingų ir savo darbui atsidavusių pedagogų, gyvuojančių tradicijų, stabilaus ir saugaus mikroklimato ir t.t. Tačiau pradinėse klasėse čia besimokantys vaikai greičiausiai turės palikti „Žiburėlį“.

Kovo 6-ąją darželyje-mokykloje buvo surengtas mokyklos mokinių tėvų susitikimas su Vilniaus miesto savivaldybės atstovais. Jame tėvams buvo pateikta šokiruojanti naujiena: nuo šių metų rugsėjo 1-osios darželis-mokykla reorganizuojamas į lopšelį-darželį.

„Tai, ką išgirdome iš Vilniaus miesto savivaldybės atstovų per tėvų susirinkimą, ne tik privertė sunerimti, bet tiesiog visus suglumino ir šokiravo. Visos mokyklos pirmų–ketvirtų klasių mokinių tėvai ir apie tai nieko iki šiol nežinoję „Žiburėlio“ pedagogai buvo informuoti, kad, vadovaujantis 2016 metų kovo mėnesio Vilniaus miesto savivaldybės sprendimu, kokiu konkrečiai, paaiškinta nebuvo, mokykla bus reorganizuota į lopšelį-darželį nuo 2017 m. rugsėjo 1 dienos.

Kilus tėvų nepasitenkinimui savivaldybės atstovai, dalyvaujantys susirinkime, pareiškė, kad sprendimas dėl mokyklos panaikinimo reorganizuojant į lopšelį-darželį yra priimtas dar 2016-ųjų kovo mėnesį, todėl jau yra suėję visi šio teisės akto apskundimo terminai ir vaikams belieka kraustytis į kitas mokymosi įstaigas“, – skundėsi pradinukų tėvai. Pasak jų, itin ciniškai nuskambėjo tai, kad mokyklai remontuoti jau yra užsakyti statybos darbai.

Darželio-mokyklos „Žiburėlis“ moksleivių tėvai sukrėsti, mat dabar jiems teks leisti vaikus į kitas netoliese esančias mokyklas, kurių jie jau anksčiau atsisakė dėl įvairių priežasčių. Pasak vienos iš mamų Indrės, daugiau į jokias diskusijas savivaldybės atstovai nesileido.

„Žiburėlio“ mokinių tėvams nesuprantama, kodėl rudenį buvo renkamos pirmos klasės, jei jau 2016-ųjų kovą buvo žinoma, kad pradinės mokyklos šioje įstaigoje neliks. Jie kreipėsi į savivaldybę prašydami reorganizaciją sustabdyti arba bent jau nukelti iki 2020 metų, kol visi šiuo metu pradinėje mokykloje besimokantys vaikai baigs keturias klases.

Dėl pirmų klasių turėjo spręsti pati mokykla

Vilniaus miesto savivaldybės laikinasis Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovas A.Pakalniškis teigė, kad „Žiburėlį“ iš darželio-mokyklos į lopšelį-darželį nuspręsta reorganizuoti dėl mažėjančio mokinių ir augančio ikimokyklinio amžiaus vaikų skaičiaus. Pasak jo, reorganizuojant įstaigą siekiama užtikrinti ikimokyklinio ugdymo vietų poreikį.

„Sprendimas dėl bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2016–2020 m. Vilniaus miesto savivaldybės tarybos buvo patvirtintas pernai vasario 24 d. Šiame tinklo pertvarkos plane ir buvo numatyta pertvarkyti kai kuriuos darželius-mokyklas, kuriose mokinių klasėse yra mažai, o eilėje laukiančių vaikų į darželius labai daug.

Į šią įstaigą eilėje laukia 330 mažųjų vilniečių, jie negauna darželio, o klasėse mokosi po 13–19 vaikų. Netoliese yra puikiai įrengtos kelios progimnazijos, turinčios patalpų ir galinčios ugdyti pradines klases.

Tarybos sprendimu yra parengtas lopšelio-darželio pertvarkymo projektas, jis bus teikiamas svarstyti artimiausiame tarybos posėdyje. Įstaigos administracija apie laukiamus pokyčius žinojo prieš metus. Visoms ugdymo įstaigoms tinklo pertvarkos planas buvo išsiųstas susipažinti“, – teigė A.Pakalniškis.

Paklaustas, kodėl žinant, kad artėja reorganizacija, vis dėlto buvo renkama pirmokų klasė, A.Pakalniškis atsakė, kad „Žiburėlio“ administracija turėjo tartis su mokyklos bendruomene ir priimti sprendimą dėl pirmos klasės formavimo.

Jis teigė, kad bendrojo ugdymo mokyklų pertvarkos būdai yra įvairūs ir ugdymo įstaiga juos gali pasirinkti laisvai: iš karto perkeliant atskiros ugdymo pakopos klases ar pamažu nekomplektuojant atitinkamų klasių. Tiesa, A.Pakalniškis paneigė informaciją, kad pastato remontui jau užsakyti statybos darbai. Pasak jo, buvo tik apžiūrėtos patalpos ir siekiant kuo kokybiškesnių sąlygų ugdytiniams nutarta atlikti kapitalinį remontą, atnaujinti įstaigą, kalbėta su įstaigos administracija dėl vidaus patalpų atnaujinimo darbų.

„Su tėvais buvo kalbėta per klasių susirinkimus bendro susirinkimo metu, kad jų vaikus mokantys mokytojai pereis kartu su savo ugdomųjų klasių mokiniais į šalia esančias progimnazijas: Vilniaus „Spindulio“ ir Vilniaus „Ryto“.

Visoms mokytojoms yra pasiūlytos darbo vietos. Tėvai dalyvavo surengtuose progimnazijų susirinkimuose ir susipažino su jose teikiamomis paslaugomis. Tėvai patys galės pasirinkti, į kurią progimnaziją patogiau leisti vaiką“, – sakė A.Pakalniškis.

Pasikeitė vadovė

Naujienų portalui lrytas.lt susisiekus darželiu-mokykla „Žiburėlis“ sužinoti įstaigos pozicijos nepavyko. Pasirodo, pačiame diskusijų dėl reorganizacijos įkarštyje pasikeitė mokyklos vadovė.

Paskambinus į įstaigą pirmą kartą, laikinai pareigas ėjusi vadovė komentuoti situacijos nepanoro ir teigė, kad tai padarys nuo pirmadienio pareigas einanti naujoji vadovė. Tačiau pastaroji situacijos taip pat negalėjo pakomentuoti, nes pirmadienis buvo pirmoji jos darbo diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.