„Socialistinės revoliucijos“ kūrėjus ir šauklius teis apygardos teismas

Nesantaikos kurstymu ir antikonstitucine veikla kaltinami Rusijos mylėtojai Žilvinas Razminas, Giedrius Grabauskas ir Olegas Titorenka turės trinti ne Klaipėdos apylinkės, o Klaipėdos apygardos teismo suolus.

Antikonstituticinės organizacijos kūrimu kaltinamam Ž.Razminui gresia laisvės atėmimas iki 10 metų.<br>V.Balkūno nuotr.
Antikonstituticinės organizacijos kūrimu kaltinamam Ž.Razminui gresia laisvės atėmimas iki 10 metų.<br>V.Balkūno nuotr.
O.Titorenkos namuose buvo rastas pistoletas ir šovinių.
O.Titorenkos namuose buvo rastas pistoletas ir šovinių.
G.Grabauskui (viduryje) pareikšti kaltinimai tik dėl nesantaikos kurstymo.
G.Grabauskui (viduryje) pareikšti kaltinimai tik dėl nesantaikos kurstymo.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 29, 2017, 5:03 PM, atnaujinta Apr 6, 2017, 10:35 PM

Perkelti bylą į aukštesnės instancijos teismą nusprendė Klaipėdos apylinkės teismo teisėjai, nors nagrinėti bylą prokurorai buvo pavedę jiems.

Peržiūrėję bylą, teisėjai pastebėjo, kad vienas iš trijų Ž.Razminui pateiktų kaltinimų, antikonstitucinių grupių kūrimas, yra priskiriamas prie sunkių nusikaltimų, kuriuos pagal teismingumą nagrinėja apygardos teismai.

Buvo priimta neskundžiama nutartis ir byla iš Klaipėdos apylinkės teismo perduota į Klaipėdos apygardos teismą.

Pirmasis posėdis šioje byloje numatytas jau balandžio pabaigoje.

Šiaulių rajono gyventojo Ž.Razmino, kauniečio G.Grabausko, Šilutės rajone, Kintuose gyvenančio O.Titorenkos ir dar kelių sovietmečio pasiilgusių ir Rusiją garbinančių veikėjų veikla buvo susidomėta prieš trejus metus.

Tada Vilniuje, Panevėžyje, Radviliškyje ir kituose Lietuvos miestuose buvo pradėtos platinti proklamacijos, kuriose raginta „kovoti už tautinę ir socialistinę revoliuciją“, teigta, kad Lietuva yra JAV kolonija, Lietuvos stojimas į ES esą buvo suklastotas, todėl reikia išstoti ir iš ES, ir iš NATO.

Pradėjus aiškintis, kas šias proklamacijas platina, teisėsaugininkai pasibeldė į devynių, aktyvių „vatnikų“ namus ir juose atliko kratas.

Dėl daugybės ikiteisminio tyrimo metu surinktos medžiagos ir paskirtų ekspertizių, ikiteisminis tyrimas užtruko ir tik šiais metais prokurorai nusprendė, kad į teismą dėl antivalstybinės veiklos turi keliauti trys, skirtinguose miestuose gyvenantys veikėjai.

Ž.Razminui buvo pareikšti kaltinimai dėl nesantaikos kurstymo, antikonstitucinių grupių kūrimo ir dalyvavimo jų veikloje bei viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą.

Savo kaltės nepripažįstančiam Ž.Razminui už šiuos nusikaltimus gresia laisvės atėmimas iki 10 metų.

Už grotų gali atsidurti ir O.Titorenka. Jo namuose ir jo vadovaujamoje spaustuvėje per kratas buvo rasta ne tik Lietuvą juodinančios literatūros, bet ir šaunamasis ginklas su šoviniais.

Jam laikyti O.Titorenka leidimo neturėjo, todėl gali netekti laisvės penkeriems metams. Dėl leistų ir po visą Lietuvą platintų brošiūrų O.Titorenkai taip pat pareikšti įtarimai dėl nesantaikos kurstymo.

Lengviausi kaltinimai pateikti G.Grabauskui. Jis turės pasiaiškinti tik dėl nesantaikos kurstymo.

Ketvirto šios pačios kompanijos dalyvio Vaido Lekstučio atžvilgiu byla buvo išskirta ir jau išnagrinėta Klaipėdos apylinkės teisme.

Šių metų kovo 6 dieną V.Lekstutis buvo pripažintas kaltu dėl neapykantos skatinimo ir tam tikros žmonių grupės diskriminavimo ir nuteistas vienerių metų laisvės apribojimo bausme.

V.Lekstučiui yra uždrausta keisti gyvenamąją vietą be teisėsaugos institucijų žinios, taip pat jam skirta 100 valandų neatlygintino darbo sveikatos priežiūros, globos ar nevyriausybinėse įstaigose.

V.Lekstutis su tokia bausme nesutiko. Jis nuosprendį apskundė Klaipėdos apygardos teismui.

V.Lekstutį į teisiamųjų suolą atvedė jo pasisakymai viešoje erdvėje. Sovietų vykdytus lietuvių trėmimus jis vadino prasivėdinimu gryname ore, o jam nepatinkančias partijas išvadino gėjais ir pedofilais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.