Užuot persižegnojusi, Agnė Širinskienė bėgte pasileido į FNTT

Jeigu ima rodytis, reikia žegnotis. Tačiau šios tautos išminties Seimo Sveikatos reikalų komitetui vadovaujanti dievobaimingoji „valstietė“ Agnė Širinskienė, regis, nepaiso – sukėlė triukšmą dėl nieko.

A.Širinskienė toliau nusiteikusi ieškoti neegzistuojančios aikštelės.
A.Širinskienė toliau nusiteikusi ieškoti neegzistuojančios aikštelės.
Spėjama, jog A.Širinskienę ieškoti aikštelės įkvėpė ši Nacionalinio transplantacijos biuro paskelbta nuotrauka.<br>T.Bauro nuotr.
Spėjama, jog A.Širinskienę ieškoti aikštelės įkvėpė ši Nacionalinio transplantacijos biuro paskelbta nuotrauka.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 30, 2017, 6:17 AM, atnaujinta Apr 6, 2017, 10:18 PM

A.Širinskienė pasigedo neegzistuojančios sraigtasparnių nusileidimo aikštelės, kuri, jos žiniomis, turėjo būti įrengta prie Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų.

Apie neva naujai įrengtą aikštelę, skirtą donorų organus gabenantiems orlaiviams tūpti, „valstietė“ prisipažino pernai perskaičiusi žiniasklaidoje.

„Kur pernai gegužę leidosi sraigtasparnis? Buvo parašyta, kad naujoje aikštelėje“, – taip A.Širinskienė užsipuolė ligoninės direktorių plėtrai Justiną Ivašką.

Mediko aiškinimai, kad ligoninė neturi ir niekada neturėjo tokios aikštelės, Seimo naujokės neįtikino. Politikė mojavo dokumentais, kurie esą rodo, kad jai įrengti kažkada buvo skirta 1,7 mln. litų: „Aš moku guglinti„.

Negana to, A.Širinskienė sraigtasparnių aikštelės paieškai nutarė pasitelkti Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą (FNTT).

Kuo rėmėsi „valstietė“?

Sraigtasparnių nusileidimo aikšteles iš tiesų norima įrengti prie didžiųjų gydymo centrų Vilniuje ir Kaune. Apie tai kalbama daugybę metų, bet reikalai nepajuda iš mirties taško.

Todėl donorų organus iš kitų Lietuvos vietų ir užsienio atskraidinantys pasieniečių ar kariškių sraigtasparniai yra priversti avariniu būdu tūpti Santariškių transporto žiede.

Pernai gegužę Nacionalinis transplantacijos biuras paskelbė, kad septyniems recipientams organus iš Šiaulių į Vilnių atgabenęs sraigtasparnis leidosi prie klinikų įrengtoje naujoje aikštelėje.

J.Ivaška spėjo, kad šis pranešimas ir galėjo suklaidinti A.Širinskienę.

Seimo komiteto nariams Santariškių atstovas bandė paaiškinti, kad tą aikštelę, kur leidosi sraigtasparnis, Kelių direkcija įrengė automobiliams manevruoti.

Bet kai pernai klinikos kreipėsi į pasieniečius ir kariškius, ar 140 tūkst. eurų valstybei kainavusi aikštelė negalėtų būti naudojama ir sraigtasparniams leistis, gavo neigiamą atsakymą.

„Buvo atsakyta, kad aikštelė neatitinka reikalavimų ir gali būti naudojama tik kaip laikinas avarinis variantas“, – sakė J.Ivaška.

Viską žinojo, bet tylėjo

Beje, klaidingą informaciją apie neva naujai įrengtą sraigtasparnių nusileidimo aikštelę, kuria kaip dokumentu rėmėsi A.Širinskienė, pateikė Nacionalinis transplantacijos biuras.

Jam tuo metu vadovavo ne kas kitas, o dabartinė Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė „valstietė“ Asta Kubilienė.

Seimo komiteto posėdyje dalyvavusi laikinai biurui vadovaujanti Audronė Būziuvienė, kalbėdama su „Lietuvos rytu“, neslėpė nusistebėjimo, kodėl žinanti realią padėtį A.Kubilienė tylėjo.

„Automobilių stovėjimo aikštelėje pernai buvo atliktas bandomasis nusileidimas.

Tuomet leidosi nedidelis sraigtasparnis šviesiuoju paros metu, bet aviatoriai nusprendė, kad ši aikštelė vis dėlto tam nėra tinkama“, – aiškino laikinoji biuro vadovė.

A.Būziuvienė net neabejojo, kad A.Kubilienė visa tai žinojo: „Ji tiesiogiai kuravo šiuos reikalus, buvo už tai atsakinga, dalyvaudavo diskusijose, buvo įtraukta į darbo grupes.

Juk akivaizdu, kad jei pinigai būtų buvę skirti ir išplauti – per dešimt metų tai būtų išlindę.“

Rėmėsi kažkokiu juodraščiu

Kaltinimai dėl neva pradangintų 1,7 mln. litų trikdė ir Santariškių klinikų direktorių plėtrai – jis tvirtino pirmą kartą išgirdęs apie tokius pinigus, neva skirtus sraigtasparnių aikštelei įrengti.

Tik vėliau J.Ivaška supratęs, kad galbūt A.Širinskienė vadovaujasi jau nebegaliojančiu Vilniaus regiono 2007–2013 m. plėtros planu.

Daugiau kaip dešimtmetį rengtame plane įrašyta, kad sraigtasparnių aikštelei įrengti reikėtų numatyti minėtą sumą, bet pinigai taip ir nebuvo skirti.

„Toks svajonių sąrašas buvo. Mes buvome pateikę ir daugiau pageidavimų, bet jie taip ir liko popieriuose“, – prisiminė J.Ivaška.

Regioninės plėtros departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Vilniaus apskrities skyriaus vedėja Laima Petrauskienė „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad internete klaidžiojantis planas, kuriuo remiasi Seimo komitetas, nėra joks dokumentas: „Tai buvo tik darbinis variantas.“

Buvo svarstyta ne kartą

Sraigtasparnių nusileidimo aikštelės problemos ne kartą buvo aptartos įvairiose institucijose.

Pavyzdžiui, pernai vasarą pasitarimas vyko Krašto apsaugos ministerijoje. Beje, dabartinė Seimo narė A.Kubilienė tada pripažino, kad viena Nacionalinio transplantacijos biuro problemų – nėra aikštelių saugiai nusileisti sraigtasparniams.

Prieš kelias savaites dėl tokių aikštelių kalbėta Sveikatos apsaugos ministerijoje, svarstyta galimybė jų finansavimo klausimus spręsti Vyriausybės lygiu.

Todėl Seimo komitete vykusios diskusijos J.Ivaškai atrodė itin keistai: „Apmaudu, kad aukščiausios valstybės institucijos pastaruoju metu remiasi kažkokiais gandais, o ne oficialia ir lengvai randama informacija.

Po to beprasmišku darbu užkraunamos kitos institucijos, taip į šalį nustumiant kitus labiau reikalingus darbus. O mes esame plakami ir už nebūtas nuodėmes.“

Dėl paskleistos, bet nepasitvirtinusios informacijos A.Širinskienei priekaištavo ir kai kurie Sveikatos reikalų komiteto nariai. Jie piktinosi, kad klausimai svarstomi apgraibomis.

Politikė ir toliau įtarinėja

Tačiau „valstietė“ laikėsi savo – Santariškių klinikos esą neišsklaidė abejonių, kad nuotraukose matoma aikštelė nėra skirta sraigtasparniams: „Tegu tai aiškinasi tam skirtos tarnybos – ar tos nuotraukos suklastotos ir už kokias lėšas aikštelės pastatytos.“

A.Širinskienė vakar toliau kartojo įtarianti, kad ta aikštelė Santariškėse buvo įrengta – tik esą nežinia dėl kažkokių priežasčių ji nėra naudojama.

„Yra ir kitų prielaidų manyti, jog galimai buvo vykdoma nusikalstama veika. Dar yra tam tikros ataskaitos.

Žinau, kad yra keliamos abejonės dėl jos tikrumo, bet komitetas neturi galimybių aiškintis, ar tas dokumentas, kaip ir nuotraukos, yra tikras.

Kadangi ligoninės atstovai neigia, kad aikštelė yra, manau, toliau jos paieškas turėtų atlikti ne komitetas, o FNTT“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo A.Širinskienė.

Paklausta, ar nebūtų paprasčiau tai išsiaiškinti pasirėmus ne „Google“ paieškų sistema ar FNTT pagalba, bet oficialiais dokumentais ar nuvykus į vietą, „valstietė“ aiškino, kad Seimo nariai neprivalo tuo užsiimti: „Tegul dabar tos aikštelės ieško specialiosios tarnybos. Tik jos tai gali išsiaiškinti.“

Iš pirmų lūpų

Antanas Matulas

Sveikatos apsaugos komiteto narys

„Mes jau ne pirmą kartą komitete svarstome klausimus, kurie atsiranda kažkur kažką paguglinus.

Vėliau ši informacija nepasitvirtina, bet mes kažkur važiuojame, aiškinamės, kreipiamės į teisėsaugos institucijas, gaištame savo ir kitų laiką, užuot komitete aiškinęsi rimtus dalykus.

Gilinamės į neparuoštus klausimus, o kitoms problemoms aptarti neturime laiko.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.