Mindaugas Bastys: „VSD pareigūnai klausė, ar sutikčiau tikrintis poligrafu“

Parlamentaras Mindaugas Bastys

Perklaustas, kada pareigūnai jo klausė, ar sutiktų būti tikrinamas poligrafu, M.Bastys patvirtino, kad 2017 metais.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Perklaustas, kada pareigūnai jo klausė, ar sutiktų būti tikrinamas poligrafu, M.Bastys patvirtino, kad 2017 metais.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2017, 11:07 AM, atnaujinta Apr 6, 2017, 8:17 PM

Penktadienį jo ryšius tiriančiam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) paaiškinimus pateikęs M.Bastys taip pat teigė, kad per naujausią patikrinimą VSD pareigūnai klausė, ar sutiktų pasitikrinti poligrafu, ir jis atsakė, jog tam neprieštarautų.

„Kada atsakiau į esminį klausimą VSD pareigūnams, kurie su manimi kalbėjosi, kada jie klausė, ar aš sutikčiau praeiti poligrafo patikrinimą, aš atsakiau, kad taip, kad aš galiu dirbti su visiškai slapta informacija“, – per komiteto posėdį sakė M.Bastys.

Perklaustas, kada pareigūnai jo klausė, ar sutiktų būti tikrinamas poligrafu, M.Bastys patvirtino, kad 2017 metais.

„Kada buvo patikslinimai 2017 metais, kai aš patikslinau atsakymus, kurie buvo anketoje. Patys pareigūnai klausė, ar aš sutikčiau pasitikrinti poligrafu, aš atsakiau, sutikčiau“, – kalbėjo parlamentaras.

Kalbėdamas apie VSD išvadas po jo patikrinimo dėl galimybės dirbti su visiškai slapta informacija M.Bastys sakė, kad jos „yra grynai subjektyvios, nes mano ryšys ar bendravimas visų pirma nėra nuolatinis, o visų antra – būtent su tais asmenimis, kurie čia įvardyti, jie yra Lietuvos Respublikos piliečiai“.

„Su tomis išvadomis aš nesutinku ir tai yra grynai subjektyvus vertinimas“, – pabrėžė Seimo narys.

Seimas prieš porą savaičių pavedė NSGK atlikti tyrimą, ar VSD medžiagoje nurodyti M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu nekelia grėsmės šalies saugumui.

VSD vertinimu, šie ryšiai daro M.Bastį pažeidžiamu ir keltų grėsmę jam patikėtos valstybės paslapties saugumui, tuo metu M.Bastys yra teigęs, kad bendravimas su minimais asmenimis „galėtų būti vertinamas kaip nepageidaujami ryšiai Seimo nario etikos prasme“, tačiau ne grėsmė valstybės paslaptims.

Minimą medžiagą VSD parengė vertindamas tuo metu Seimo vicepirmininko pareigas ėjusio M.Basčio prašymą leisti dirbti su visiškai slapta informacija. M.Bastys iš vicepirmininkų atsistatydino, nes jį trauktis remdamasis neigiama VSD išvada paragino Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Palikęs Seimo vadovybę, M.Bastys taip pat suspendavo narystę Socialdemokratų partijoje.

Valdantieji jam inicijavo apkaltos procesą, tačiau specialioji komisija sustabdė tyrimą, iki išvadas pateiks NSGK. Komitetas parlamentinį tyrimą turi baigti iki balandžio 14 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.