Arūnas Gelūnas apie Juozo Statkevičiaus laišką: „Maniau, jau buvo sukirsta rankomis“

Ambicinga idėja 2018-aisiais apdovanoti Lietuvos vaikus tautiniais kostiumais, regis, bliūkšta. Šiuos kostiumus turėjęs kurti dizaineris Juozas Statkevičius pareiškė nusivylęs Ramūnu Karbauskiu ir nematąs galimybės toliau dirbti su šiuo projektu.

A.Gelūną nustebino dizainerio laiškas.
A.Gelūną nustebino dizainerio laiškas.
A.Gelūnas teigė, kad Kultūros komitetas nesvarstė J.Statkevičiaus idėjų.<br>V.Balkūno nuotr.
A.Gelūnas teigė, kad Kultūros komitetas nesvarstė J.Statkevičiaus idėjų.<br>V.Balkūno nuotr.
J.Statkevičius pareiškė tautinio kostiumo vaikams nekursiantis.<br>T.Bauro nuotr.
J.Statkevičius pareiškė tautinio kostiumo vaikams nekursiantis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 3, 2017, 11:06 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 12:44 PM

„Šiandien nieko neturime, o laikas eina projekto nenaudai. Aš jaučiuosi kaip vienišas karys didžiuliame projekto lauke. Per savo 28 darbo metus niekada, kartoju – niekada, neapvyliau nė vieno žmogaus. Esu profesionalas ir visapusiškai išmanau savo darbo specifiką, jeigu ko nors imuosi, visuomet atlieku darbus nepaprastai kruopščiai iki pat mažiausių smulkmenų ir laiku! Tikrai nebijau juodo darbo ir didžiulės atsakomybės, tačiau, pasikeitus šio projekto esmei ir terminams, turiu jo atsisakyti. Nuo gruodžio 23-iosios iki šiandien projektas nepajudėjo iš pradinio taško“, – viešame laiške rašė dizaineris.

Dizainerio pareiškimas nustebino

Seimo Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas Arūnas Gelūnas teigė esąs nustebintas dizainerio pareiškimo: „Skaičiau J.Statkevičiaus laišką. Ši idėja visuomenėje sukėlė didelį rezonansą, nors kalbama apie privačią idėją. Tai nėra nei Seimo, nei Kultūros komiteto ir net ne Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos idėja... Tai privati partijos pirmininko Ramūno Karbauskio idėja, kuriai įgyvendinti jis pasitelkė dizainerį J.Statkevičių.

Kadangi tai privati idėja, mes labai giliai jos nenagrinėjome, bet 2017-ieji juk paskelbti Tautinio kostiumo metais, tai ją teko apsvarstyti. Mane nustebino, nes maniau, kad jie sukirtę rankomis ir viskas jau daroma nepaisant kritikos“, – kalbėjo A.Gelūnas ir patikslino, kad iš viešo dizainerio laiško supratęs, kad visa ko priežastis yra nepakankami finansiniai ištekliai dėl kurių J.Statkevičius nemato galimybių sukurti kostiumą už numatytas lėšas.

Lietuvos vaikai liks be kostiumų?

Komiteto pirmininko pavaduotojas patikslino, kad reikia atskirti du klausimus. Seimas šiuos metus yra paskelbęs Tautinio kostiumo metais, tad Lietuvių kultūros centras, kuris gamina tautinius kostiumus pagal užsakymus, Seime surengė ekspoziciją ir vyko konferencija bei diskusijos.

„Iniciatyva 2018-aisiais dovanoti vaikams tautinius kostiumus, kuri turėjo būti finansuojama R.Karbauskio, susijusi su tautinio adaptuoto kostiumo kūrimu, kuo ir turėjo užsiimti dizaineris J.Statkevičius. Komitetas šio klausimo nesvarstė, apie tai buvo tik užsiminta valstybės šimtmečio projektų kontekste. Tai privati iniciatyva, o komitetą domina su valstybės įsipareigojimais ir institucijų dalyvavimu susiję projektai“, – kalbėjo A.Gelūnas.

Paklaustas, ar toks J.Statkevičiaus pareiškimas, reiškia, kad Lietuvos vaikai jau gali nebesvajoti apie tautinius kostiumus, A.Gelūnas atsakė: „Alternatyvių pasiūlymų iš kitų dizainerių neteko išgirsti, tikrai negirdėjau, kad būtų svarstoma bendradarbiavimo su kitais galimybė. Juk nuo pat pradžių buvo kalbama, kad kostiumas bus modernizuotas ir adaptuotas. Iš pradžių mes visi įsivaizdavome autentiškus kostiumus, juk po nepriklausomybės atkūrimo daug piliečių puošė savo vaikus tautiniais kostiumais, daugelis tebeturi nuotraukų... Manėme, kad bus tokie, bet pakeliui išaiškėjo, kad tai kitokia samprata, kad tai daugiau ne tradicinis, o panašus į paplitusį per šventes Naisiuose.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.