Galvosopis etikos sargams: kur dursi, ten Aušra Maldeikienė

Seimo Etikos ir procedūrų komisija dėl Aušros Maldeikienės šaukia specialų posėdį, kuriame turėtų apsispręsti, kokiais adresais siūlys šiai politikei ieškoti teisybės.

Seimo naujokė A.Maldeikienė neleidžia ramiai gyventi etikos sargams.
Seimo naujokė A.Maldeikienė neleidžia ramiai gyventi etikos sargams.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-04-06 10:02, atnaujinta 2017-04-13 20:52

Beveik dvi valandas trečiadienį posėdžiavę etikos sargai nemažai laiko skyrė A.Maldeikienei, bet taip ir nesiryžo priimti galutinių sprendimų.

Politikė etikos sargams apskundė komisijos sprendimą, kuriuo jai vasarį buvo rekomenduota prikąsti liežuvį viešai kalbant apie savo kolegas, taip pat pareikalavo ištirti, ar pirkdami gėles už parlamentinei veiklai skirtas lėšas Seimo nariai nesukčiauja.

Buvo perskaityti skundai ir dėl A.Maldeikienės.

Komisijai pažėrė priekaištų

„Bus parengti sprendimų projektai, komisijos nariai su jais susipažins, pateiks savo siūlymus, tada susirinksime į posėdį ir balsuosime.

Tai darome, kad vėliau nekiltų abejonių, jog komisijos darbuotojai sprendimus suformuluoja kitaip, nei buvo kalbėta posėdyje“, – paaiškino komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė, pati sulaukusi A.Maldeikienės kaltinimų dėl galimai klastojamų komisijos dokumentų.

Pastaroji politikė suabejojo, ar tokia rekomendacija jai korektiškiau kalbėti neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintai nuostatai, kad Seimo nario mandatas yra laisvas. Ji taip pat pageidavo, kad būtų paaiškinta, kokį teisinį pagrindimą turi toks paliepimas.

Etikos sargai gynėsi, kad jų sprendimas buvo korektiškas ir tikrai neturėjo užgauti A.Maldeikienės. O R.Tamašunienė svarstė, kad Seimo narė turi teisę šį sprendimą skųsti teismui.

Siūlė kreiptis į prokuratūrą

Komisiją taip pat suglumino politikės prašymas ištirti, ar parlamentarai nesukčiauja išleisdami šimtus eurų gėlėms.

„Jeigu Seimo nariui kyla įtarimų, jis turi teisę kreiptis į prokuratūrą“, – pasiūlė „valstietė“ Aušra Papirtienė.

Kolegos jai pritarė, kad jei parlamentarė turi įrodymų, privalo juos pateikti, o ne slėpti, nes tai irgi nusikaltimas.

A.Maldeikienė paprašė, kad komisija palygintų visų parlamentarų, per mėnesį gėlėms išleidusių daugiau kaip 150 eurų, sąskaitas faktūras ir išsiaiškintų, kiek iš jų gėles pirko iš tų pačių tiekėjų.

Parlamentarė mano, kad komisija turėtų patikrinti, ar egzistuoja aiškinamieji raštai, kokiems renginiams buvo skirtos gėlės, ir ar tokie renginiai realiai vyko.

Sugadino kovo 8-ąją

Komisija taip pat kol kas atidėjo į šalį ir asociacijai „Mes šeima“ priklausančios buvusios mokytojos iš Telšių skundą dėl A.Maldeikienės elgesio vienoje televizijos laidoje, kurioje buvo kalbama apie girtavimą, sunkų daugiavaikių šeimų gyvenimą ir globėjus.

Svetimą vaiką auginanti moteris skundėsi, kad Seimo narė jai sugadino vakarą, kai kovo 8-ąją ji prisėdo žiūrėti mėgstamos pokalbių laidos: „A.Maldeikienė tiesiog klykė po kiekvieno žmogaus kalbėjimo, sėdėjo paniekinamai nusisukusi nuo kitų žmonių ir tik visą laiką bambėjo „mokesčiai, mokesčiai“.“

Etikos sargai svarstė, ar jie turėtų teikti Seimo nariams rekomendacijas, kaip jie turėtų sėdėti televizijos laidose, bet vis dėlto nusprendė paprašyti skundo autorės, kad ji pateiktų, kokie konkrečiai žodžiai ar teiginiai ją užgavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.