Prieš pat Velykas Neringa dviem dienoms liks be elektros

Prieš Velykų šventes – kitos savaitės ketvirtadienį ir penktadienį – neringiškiai turės verstis be elektros. Apie tai jiems pranešė Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“.

Neringoje bus remontuojami avarinės būklės elektros stulpai.<br>„Litgrid“ nuotr.
Neringoje bus remontuojami avarinės būklės elektros stulpai.<br>„Litgrid“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Apr 6, 2017, 3:05 PM, atnaujinta Apr 13, 2017, 9:34 PM

Elektros tiekimas bus nutrauktas dėl būtinų aukštosios įtampos elektros perdavimo oro linijų darbų.

„Visą savaitę bandžiau pasiekti, kad bent dienos būtų pakeistos. Kodėl neišjungus elektros pirmadienį, antradienį at trečiadienį, kodėl pasirinktas Didysis penktadienis, kai žmonės ruošiasi šventėms? Bet mūsų balsas į dangų neina – turėjau padėti parašą prie penkiolikos šitą sumanymą jau palaiminusių parašų“, – piktinosi Neringos meras Darius Jasaitis.

Jam jau teko išklausyti nepatenkintų Neringos gyventojų ir verslininkų skundus. Be elektros negali dirbti kavinės, poilsio namai.

Ilgąjį savaitgalį Neringoje jau seniai susiplanavo praleisti nemažai žmonių – būsto nuomotojai pasimetę. Atvykėliai nori gyventi šiltai, naudotis visais patogumais, ir kažin ar juos nudžiugins pasiūlymas praleisti dieną romantiškai – žvakių šviesoje.

Penktadienį Neringoje rengiama iš anksto suplanuota konferencija, kurioje dalyvaus ir užsieniečių, numatyta keletas kitų renginių. Kaip žmonėms paaiškinti, kas čia darosi?

Verslininkai ieško galimybių išsisukti iš susiklosčiusios padėties – perka ar skolinasi elektros generatorius.

Didelio pasirinkimo dėl dienų be elektros neringiškiai neturėjo. Jiems buvo pasiūlytos tik dvi datos, kada patogiau atjungti elektros energiją. Viena- kitą savaitę, antroji– gegužės mėnesį.

„Kokios kalbos gali būti apie gegužės mėnesį? Juk tuomet jau prasideda vasaros sezonas, į Neringą autobusais vyksta kruizinių laivų keleiviai, atplaukę į Klaipėdą“, – sako D.Jasaitis.

„Litgrid“ pranešime aiškinama, kad balandžio 13 ir 14 diemonis elektros tiekimas Neringoje bus laikinai išjungtas nuo 7.30 val. iki 19 val.

Teigiama, kad išjungti elektrą būtina siekiant saugiai atlikti visus numatytus remonto darbus. Elektros linija, jungianti žemyninį elektros tinklą su kurortiniu pusiasaliu, remontuojama dėl linijos laidų pažeidimų. Laidai bus keičiami linijos atkarpoje, einančioje virš Kuršių marių. Ten apatinius laidus pažeidė kelis kartus neleistinoje vietoje plaukę laivai.

„Per dvi dienas, kai bus išjungtas elektros tiekimas Neringos vartotojams, bus keičiamos keturios atramos netoli Smiltynės ir Juodkrantės. Tai reiškia, kad nuėmę aukštosios įtampos laidus senąsias atramas turėsime išmontuoti ir išvežti, o naująsias – sumontuoti, pastatyti ir ištempti laidus. Darbus planuojama atlikti per trumpiausią laiką ir atsiprašome gyventojų ir miesto svečių už laikiną nepatogumą“, – sakė „Litgrid“ Perdavimo tinklo departamento direktorius Vidmantas Grušas. Bendrovės atstovų teigimu, išjungti elektros tiekimą Neringai planuota iš anksto, tariantis su Neringos savivaldybe, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, „Lietuvos geležinkeliais“. Elektros ir dujų skirstymo bendrovė ESO informavo ir visus savo klientus.

„Kadangi elektrą išjungti būtina, ieškojome mažiausiai nepatogaus laiko – balandžio mėnesį, kai oro sąlygos palankios atlikti numatytus darbus, o vasarotojų sezonas Neringoje dar neprasidėjęs“, – sakė V. Grušas.

D.Jasaičio teigimu, jau nuo 1994 metų kalbama, kad elektros tiekimo kabeliai Neringoje turėtų būti pakaloti po žeme, tačiau iki šiol niekas nepasikeitė.

Neringą ir žemyninę Lietuvos dalį jungianti dvigrandė 110 kV elektros perdavimo oro linija pradėjo veikti 1989 metais. Tai yra pagrindinė elektros linija, kuria perduodama elektra Neringos gyventojams.

110 kilovoltų oro linijos nuo Marių pastotės Klaipėdoje iki Juodkrantės pastotės Neringoje remonto darbai prasidės balandžio 10 dieną. Juos planuojama baigti gegužės 12 dieną.

Papildomai elektros tiekimas Smiltynės ir Alksnynės vartotojams bus išjungtas balandžio 28 d. ir gegužės 12 d. nuo 7 val. iki 13.30 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.