Arūnas Karaliūnas. Sukčiai nepaliauja tikrinti patiklumo ribų

„Laikinoji sostinė“

Arūnas Karaliūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arūnas Karaliūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prekeiviai patiklių žmonių dairosi ir prekybos centrų aikštelėse.<br>A.Karaliūno nuotr.
Prekeiviai patiklių žmonių dairosi ir prekybos centrų aikštelėse.<br>A.Karaliūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 9, 2017, 7:00 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 2:12 AM

Kita vertus, nereikėtų labai stebėtis – dar neaišku, ar Kaune yra daugiau šeimų, nukentėjusių nuo vadinamųjų telefoninių sukčių, ar išlydėjusių artimuosius į užsienį ieškoti laimės.

Vakarėjant greta prekybos centro „Prisma“ Pramonės prospekte ratus suko prašmatnus BMW Lenkijoje išduotu registracijos numeriu. Prie automobilio vairo sėdintis barzdotas jaunuolis pravėręs langą kalbino praeivius rusų kalba.

Vairuotojas tikino esantis gruzinas vadybininkas, Kaune besirūpinęs itin kokybiškų virtuvei skirtų reikmenų paroda. Žinia priverčia suklusti – neteko girdėti apie jokią prabangių virtuvės įrankių parodą, bet juk negali žmogus visko žinoti. Galbūt tikrai vyko toks renginys.

„Po poros valandų iš Karmėlavos oro uosto išskrendu į užsienį, negaliu rankiniame bagaže vežti peilių, todėl noriu juos parduoti labai patrauklia kaina“, – drąsiai išpyškino užsienietis. Jo rankose – blizgančio popieriaus lankstinukas, o pats nesustodamas bėrė pagiriamuosius žodžius tariamai Šveicarijoje pagamintiems peiliams.

Jeigu tikėtume užsieniečiu, jais galima ne tik akmenį, bet ir deimantus pjaustyti, o kad bet kuriai šeimininkei užteks šio pjaustymo įrankio iki gyvenimo pabaigos, net nekyla abejonių. Patikėkime, galbūt tikrai yra tokių stebuklingų gaminių.

Tik štai neaišku, kur vairuotojas dės kaimyninės šalies registracijos numeriu pažymėtą BMW, jeigu jis jau išskrenda iš Kauno?

Vyras bandė aiškinti, kad tai – smulkmena, – paims draugas. Netrukus aikštelėje pasirodė ir tamsaus gymio draugas. Jis sėdėjo prie gerokai kuklesnio „Volkswagen“ vairo, tačiau taip pat aiškino išvykstantis ir galintis pasiūlyti įsigyti labai pigių peilių.

Sunku patikėti, bet iš prekybos centro išėjusi porelė iškart susidomėjo siūloma preke ir po trumpai užtrukusių derybų vyras buvo išsiųstas į bankomatą atnešti pinigų. Kelios kupiūros atsidūrė BMW vairuotojo piniginėje, o „amžinieji“ peiliai – pirkėjų automobilio bagažinėje.

Anksčiau panašių peilių įsigiję kauniečiai tikino, kad jais naudotis nebegalima maždaug po 3 mėnesių, – jie tinka tik sviestui tepti.

Dar pikčiau sumokėjus už juos kelias dešimtis eurų. Nors kalbos apie šių peilių šveicarišką kilmę prilygsta įtikinėjimui, esą kur nors prie Kauno pilies buvo nusileidę ateiviai iš Marso, prekeiviai nesidrovėdami skelbia įspūdingą pradinę kainą.

Aišku, ją nesunkiai galima sumažinti net kelis kartus. Panašiai kaip Egipte ar Turkijoje. Pirkėjas džiaugiasi daug sutaupęs, tačiau net neįtaria, kad net po derybų permokėjo porą kartų.

Kauno policijos pareigūnai puikiai prisimena, kad visai neseniai atvykėliai iš Rumunijos arba kitose šalyse įsikūrę šios šalies piliečiai jau siūlė įsigyti esą nepaprastai aukštos kokybės patalynės, puodų ir net benzininių pjūklų.

Pastarieji paskutinį kvapą dažniausiai išleisdavo nespėjus nupjauti net sutrūnijusios slyvos, o joks meistras nesiimdavo jų remontuoti, nes tokio prietaiso tiesiog neįmanoma tinkamai suremontuoti.

Keista, kad kauniečių atmintis tokia trumpa. Jie tiki kuriamomis istorijomis ir įsivaizduoja galintys nupirkti labai gerą daiktą už labai mažą kainą. Taip gali nutikti tik tuomet, jeigu tas daiktas vogtas, visos kitos versijos neteisingos.

Gerai, kad bent niekas nesiskundžia dėl tų pirkinių, nes dar tektų leisti mokesčių mokėtojų pinigus tyrimui, kas prekiauja tuo šlamštu, ir kaip už tai nubausti prekeivius.

O gal apgautiems naivuoliams tiesiog gėda prisipažinti, kad sukčiai vėl buvo gudresni?

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.