Verbų sekmadieniu prasideda Velykų laukimas

Verbų sekmadienis pradėtas švęsti nuo IV a.

Verba – tradicinis Velykų simbolis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Verba – tradicinis Velykų simbolis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2017, 2:02 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 2:41 AM

Verbų sekmadienį prisimenamas iškilmingas Kristaus įžengimas į Jeruzalę. Jeruzalėje Jėzus buvo sutiktas kaip pranašas, Dievo sūnus, didis žmogus. Įžengiant į miestą žmonės jam po kojomis klojo palmių ir alyvų šakeles. O po savaitės viskas apsivertė aukštyn kojomis – ta pati minia šaukė: „Ant kryžiaus jį!“.

Verbų sekmadienis pradėtas švęsti nuo IV a.

Verbų sekmadienis reiškia širdžių atvėrimo Kristui šventę.

Lietuvoje manyta, kad šį sekmadienį bažnyčioje visi būtinai turi laikyti po kadagio šakelę ar kitokią verbą. Į namus parsinešta pašventinta verba turi saugoti juos nuo visokio blogio.

Tradicija Verbų dieną pašventintais kadagiais, žilvičiais gintis nuo galimų nelaimių išliko iki mūsų dienų. Ja pasmilkomi kambariai, apeinama apie laukus.

Senoji verba iš praėjusių metų yra pagarbiai sudeginama. Jokiu būdu jos negalima bet kur išmesti. Tradicija yra virtę verbų turgūs šventoriuose, bažnyčių prieigose.

Daugelyje Europos šalių Verbų sekmadienis dar vadinamas Palmių sekmadieniu. Katalikų bažnyčios liturgijoje palmių šventinimas įvestas V a. Europoje tikėta, kad tą dieną pašventintų anksčiausiai pavasarį sprogstančių augalų šakelės žadina jomis paliestos žemės ir gyvulių vaisingumą, padeda žmogui išlaikyti sveikatą, gausina derlių, neleidžia į namus trenkti perkūnui, saugo pasėlius nuo ledų ir graužikų. Tokio tikėjimo esama ir lietuvių liaudies papročiuose.

Verbų sekmadieniu prasideda Didžioji savaitė. Ji mini Kristaus kančią, mirtį ir prisikėlimą. Svarbiausios jos dienos – Didysis ketvirtadienis, Didysis penktadienis, Didysis šeštadienis ir sekmadienis – Velykos.

Didysis ketvirtadienis – tai Eucharistijos, arba šv. Mišių įkūrimo, diena. Ketvirtadienį Kristus su savo mokiniais švenčia paskutinę vakarienę. Kviečia: dalykitės duona – tai yra mano kūnas, gerkite vyno – tai yra mano kraujas – įsteigia švenčiausiuosius Sakramentus.

Didįjį penktadienį minima Jėzaus mirtis ant kryžiaus. Tą dieną jis buvo nuimtas nuo kryžiaus ir palaidotas. Didysis šeštadienis – Kristaus prisikėlimo iš mirusiųjų diena. Nusileidus saulei, pradedamas švęsti Velyknaktis. Didžiojo šeštadienio nakties vigilija – tai nakties pamaldos iš šeštadienio į sekmadienį.

Kristaus prisikėlimo šventė – Velykos – bus švenčiamos kitą sekmadienį ir pirmadienį – balandžio 16 ir 17 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.