Atleidžiami darbuotojai prakalbo, kas vyksta už Aurelijaus Verygos ministerijos durų

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos užmojis patylomis sunaikinti jam pavaldžios ministerijos ryšių su visuomene skyrių kelia daug aistrų. Ministerijos senbuviai mano, kad jų vietas naujoji vadovybė jau rezervavusi sau artimiems žmonėms. Ministro atstovė teigė, kad naujų darbuotojų į viešųjų ryšių skyrių priimta nebuvo.

Atleidžiami darbuotojai prašė susitikimo su ministru A.Veryga, tačiau šis jų vengia.<br>Montažas
Atleidžiami darbuotojai prašė susitikimo su ministru A.Veryga, tačiau šis jų vengia.<br>Montažas
Atleidžiami darbuotojai prašė susitikimo su ministru A.Veryga, tačiau šis jų vengia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Atleidžiami darbuotojai prašė susitikimo su ministru A.Veryga, tačiau šis jų vengia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Atleidžiami darbuotojai prašė susitikimo su ministru A.Veryga, tačiau šis jų vengia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Atleidžiami darbuotojai prašė susitikimo su ministru A.Veryga, tačiau šis jų vengia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Atleidžiami darbuotojai prašė susitikimo su ministru A.Veryga, tačiau šis jų vengia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Atleidžiami darbuotojai prašė susitikimo su ministru A.Veryga, tačiau šis jų vengia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
L.Bušinskaitė-Šriubienė.
L.Bušinskaitė-Šriubienė.
Daugiau nuotraukų (5)

Lina Bartkutė, Indrė Vainalavičiūtė

Apr 20, 2017, 9:49 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 11:07 PM

Tačiau keli naujienų portalo lrytas.lt šaltiniai patvirtino, kad jau priimta nauja darbuotoja ir ji atliks tokias funkcijas kaip kad darbas su „sveikatos politikos viešinimo, informacinių pranešimų rengimo, bendradarbiavimo su kitomis įstaigomis“ projektais.

Ministerijos darbuotojai ir jai pavaldžių įstaigų specialistai taip pat atvirauja, kad pastaruoju metu sutriko įvairių duomenų teikimas, o ministras vengia akistatos su atleidžiamaisiais.

Tuo tarpu ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė teigia, kad vykdomi pažadai pertvarkyti viešąjį sektorių ir optimizuoti darbą, taip sutaupant mokesčių mokėtojų pinigus.

Išdalyti atleidimo lapeliai

SAM Ryšių su visuomene skyriaus darbuotojoms praėjusią savaitę išdalyti atleidimo lapeliai: pranešta, kad skyrius bus panaikintas nuo birželio 15 dienos.

Atleidžiamoms keturioms darbuotojoms pasakyta, kad dalį jų funkcijų atliks ministro patarėja ryšiams su visuomene L.Bušinskaitė-Šriubėnė, o dalis funkcijų bus naikinamos.

Vienoje SAM pavaldžių įstaigų dirbantis lrytas.lt šaltinis teigė, kad darbuotojai jaučiasi gyvenantys informacijos vakuume: anksčiau iš ministerijos buvo sulaukiama daug įvairių ataskaitų, monitoringo duomenų, o dabar jokia informacija nesidalijama, vyrauja nepasitikėjimo atmosfera.

Pertvarkoje įžvelgia progą susidoroti

Trylika metų ministerijoje išdirbusi Natalija Samp balandžio pradžioje sulaukė atleidimo lapelio ir pokalbio su ministro patarėju.

„Per pertvarką pranešė, kad funkcijų nereikia. Bet funkcijos lieka ir jas vykdys kiti žmonės. Kategoriškai nesutinku su šia pertvarka. Manau, buvo susidorota su tam tikrais žmonėmis“, – teigė ilgametė SAM darbuotoja.

N.Samp atsakinga už SAM svetainės administravimą, rengia pranešimus ir kalbas ministrui, atlieka kitas funkcijas.

Prieš A.Verygai tampant sveikatos apsaugos ministru N.Samp su juo nuolat bendravo. Moters teigimu, kai A.Veryga patarinėjo premjerui tabako, alkoholio ir narkotikų prevencijos klausimais, buvo kitoks.

„Jis puikiai mane pažįsta, kartu esame daug nuveikę. Tikrai labai apsidžiaugiau, kad jis ateina, maniau, galėsime tęsti bendrus darbus. Bet labai nuliūdino, kad nei jis, nei kiti ministerijos vadovai nė karto nebuvo susitikę su mumis.

Kai buvo užsimota naikinti Ryšių su visuomene skyrių, visi darbuotojai norėjo pasikalbėti su ministru, nes jo funkcija yra priimti ar atleisti žmones. Bet iki šiol nebuvo jokio susitikimo. A.Veryga net nesikalba, ir tai šokiruoja“, – sakė N.Samp.

Moteris stebisi, kad niekas neatsižvelgia į tai, jog ji turi du aukštojo mokslo diplomus ir moka šešias užsienio kalbas: „Per tiek metų į mane investuota daug pinigų. Dalyvavau labai daug nacionalinių ir tarptautinių mokymų“.

Naikinamame skyriuje aštuntus metus dirbančiai ir dabar atleidžiamai Alminai Blažienei keista, kad du dešimtmečius kurtas SAM ryšių su visuomene padalinys staiga tapo nereikalingas: „Sveikatos klausimai visuomenei dabar ypač rūpi ir visokeriopa informacija yra labai svarbi“.

Ryšių su visuomene skyrius atsakingas ir už išorinę, ir už vidinę komunikaciją. Pastaroji apima visą sveikatos sistemą, įdėta daug jėgų vidinės komunikacijos priežiūrai, tobulinimui. A.Blažienė neįsivaizduoja, kaip vienas žmogus gali perimti viso skyriaus darbą ir su juo susidoroti. Moteris juokėsi, kad tikrai nenorėtų būti tuo žmogumi.

„Dešimt metų dirbau kultūros sistemoje, dvidešimt metų – sveikatos sistemoje. Patirties turiu. Nors sako, kad čia mes galbūt per senos, bet manau, kad ta patirtis kitur pravers“, – optimistiškai nusiteikusi A.Blažienė.

Permainos – ne visada blogai

Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Giedrė Maksimaitytė patvirtino, kad po SAM praleistų aštuonerių metų jos rankose taip pat atsidūrė atleidimo lapelis. Ji kitos darbo vietos dar nesižvalgė ir viliasi, jog per tą laiką kas nors ką nors pasiūlys.

Ministerija dar nepristatė aiškių vizijų, kas rūpinsis komunikacijos klausimais ir kaip bus dirbama toliau, tačiau specialistai perspėja, kad komunikacija – viena prioritetinių sričių.

„Komunikacija ypač svarbi sveikatos apsaugos sistemoje, kur kiekvieną dieną pasitaiko opių dalykų. Žmonės turi žinoti savo teises, galimybes, kaip ir kur kreiptis, ko ieškoti. Jei to neviešinsi, tai visuomenė nieko ir nežinos“, – pabrėžė G.Maksimaitytė.

O gal naujoji SAM komunikacijos vadyba bus kur kas geresnė? „Permainos yra toks dalykas, kuris visada gąsdina, bet kartais jos būna į gera“, – sakė skyriaus vedėja.

Bendrauja per patarėją

Naujienų portalas lrytas.lt telefonu susisiekė su ministru A.Veryga ir jis mielai sutiko atsakyti į klausimus po keliolikos minučių.

Bet paskambinus nurodytu laiku ministras telefono ragelio nebekėlė. Su redakcija skubiai susisiekusi jo patarėja ryšiams su visuomene L.Bušinskaitė-Šriubėnė patikino, kad ministras jai nurodė tęsti bendravimą ir ji laukianti klausimų raštu. Dienos pabaigoje buvo atsiųstas ir komentaras.

„Jau daugelį metų kalbama, kad viešasis sektorius dirba nepakankamai efektyviai, todėl vienas iš dabartinės Vyriausybės prioritetų yra viešojo sektoriaus pertvarka, darbo optimizavimas. Tuo yra įpareigotos ir visos ministerijos. Dabartinės SAM vadovybės tikslas yra užtikrinti sklandų ir efektyvų ministerijos darbą, todėl ji neišvengiamai turi būti pertvarkyta. Tokią užduotį keliame ne tik sau, bet ir visoms pavaldžioms įstaigoms bei institucijoms“, – ministro žodžius perdavė L.Bušinskaitė-Šriubienė.

Anot jos, tikslas paprastas – kuo minimalesnėmis sąnaudomis priimti efektyvesnius sprendimus, lanksčiau ir efektyviau organizuoti savo veiklą, įgyvendinti keliamus uždavinius ir nudirbti planuojamus darbus, mat valstybės institucijos turi būti modernios, eiti pažangos keliu.

„Siekiant optimizuoti darbo procesą buvo persvarstytos ministerijos skyrių funkcijos ir atliekamos pareigos: įvertintas jų reikalingumas, atsisakant perteklinių ar nesuderinamų su vadovybės formuojama politika, ir dubliavimasis su kitų padalinių ar darbuotojų funkcijomis. Ryšių su visuomene skyrius atliko daug šiam skyriui nebūdingų funkcijų.

Pavyzdžiui, darbas su nevyriausybinėmis, pacientų organizacijomis, Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo posėdžių ir kitų posėdžių protokolavimas. Taip pat Ryšių su visuomene skyrius turėjo daug ūkinės veiklos funkcijų, pvz., reprezentacinių prekių pirkimas, atlikdavo ir kai kurias vidaus personalo funkcijas. SAM vadovybės manymu, šias funkcijas turi vykdyti kiti padaliniai, kuriems jos ir bus priskirtos po pertvarkos“, – teigiama redakcijai atsiųstame komentare.

„Labai svarbu suprasti, kad Ryšių su visuomene funkcijos nėra naikinamos, o tik pertvarkomas viešųjų ryšių valdymas, vadyba. Ryšių su visuomene paslaugos toliau bus teikiamos, o interneto svetainės skyrelyje „Kontaktai žiniasklaidai“ SAM tikrai turės ką nurodyti, tik tai bus kur kas mažesnis kontaktų skaičius nei iki šiol“, – teigė ministro patarėja.

Atsakė ne į visus klausimus

Bendravimas su žiniasklaida, anot ministerijos atstovės, dėl šių pokyčių nenukentės, tiesiog vienam ministerijos darbuotojų bus priskirta pagrindinio komunikatoriaus su žiniasklaida funkcija.

Jis ir taps tuo informacijos centru, į kurį suplauks funkcinių padalinių informacija. Būtent šis darbuotojas bus atsakingas už galutinį informacijos pateikimą visuomenei – kad ji būtų lengvai suprantama, paprasta ir aiški.

„Kokiems ir kokiam konkrečiam darbuotojui (-ams) bus priskirta ši funkcija, šiuo metu negalime tiksliai atsakyti, nes yra svarstomi įvairūs variantai ir kalbamasi su vis dar veikiančio Ryšių su visuomene skyriaus darbuotojais. Tačiau galime patikinti, kad prieš pranešant apie atleidimus SAM į darbą nepriėmė darbuotojų, kurie užimtų dabartinių Ryšių su visuomene skyriaus darbuotojų vietą ir to tikrai nebus“, – tikino ministro atstovė.

Kol kas nėra aišku, kiek tiksliai bus atleistų darbuotojų ir kiek bus sumokėta išeitinių išmokų.

Į klausimą apie ministerijos nenorą dalytis informacija buvo atsakyta, kad struktūros pakeitimai įsigalios birželio 15 d., iki to laiko visi SAM darbuotojai ir skyriai dirba įprasta tvarka ir informacijos srautai nemažėja, o ministerija ir toliau įprasta tvarka dalijasi informacija su pavaldžiomis įstaigomis.

Ministro patarėja nepateikė atsakymo į klausimą, ar SAM vadovas buvo susitikęs su atleidžiamais darbuotojais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.