Lemiama kova dėl socialdemokratų pirmininko posto: kandidatai prakalbo apie planus

Ketvirtadienį prasidėjo antrasis Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko rinkimų turas. Po pirmojo turo kovoje liko du kandidatai – Vilniaus miesto vicemeras Gintautas Paluckas ir ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius.

Antrajame socialdemokratų pirmininko rinkimų ture kovoja Gintautas Paluckas ir Mindaugas Sinkevičius.<br>lrytas.lt nuotr.
Antrajame socialdemokratų pirmininko rinkimų ture kovoja Gintautas Paluckas ir Mindaugas Sinkevičius.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2017, 9:44 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 10:57 PM

Neabejotinai aplenkę konkurentus abu kandidatai žada į partiją atnešti permainas, atsinaujinimą ir pakelti socialdemokratus į buvusias aukštumas. Tiek G.Paluckas, tiek M.Sinkevičius yra užtikrinti savo pergale.

Galvoja apie komandą

  „Jei netikėčiau, nedalyvaučiau. Noriu tikėti, kad partiečiai pamatė, išgirdo, ką noriu pasakyti. Tikiuosi, kad mano programa, siūlomas veiklos modelis įtikino juos ir tikiu, kad to palaikymo sulauksiu ir tapsiu pirmininku“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė ūkio ministras M.Sinkevičius.

Jis teigė po pirmojo rinkimų turo supratęs, kad neužtenka komunikuoti tik per socialinius tinklus ar žiniasklaidą, o norint laimėti reikia aplankyti kuo daugiau partijos skyrių. Kandidatas neslėpė pirmajame ture jų aplankęs per mažai, tačiau antrajame ture siekęs tai ištaisyti.

„Aišku keletas liko neaplankytų, bet tikiu, kad mano žinia juos pasiekė“, – sakė M.Sinkevičius.

Paklaustas, kokias pareigas skirtų G.Paluckui jei laimėtų rinkimus, M.Sinkevičius tikino, kad rastų būdą dirbti kartu su konkurentu. Tiesa, jis buvo atviras ir teigė manantis, kad nei vienas jų nelaimės aiškia persvara, o balsai pasidalys daugmaž tolygiai.

„Tai reiškia, kad siekiant nesuskaidyti bendruomenės reikės dirbti kartu, kad nebūtų taip, jog vienas nusivylęs ims oponuoti, pradės kažką trukdyti. Manau, kad reikia susitelkti. Apie konkrečias pareigas kalbėti anksti, bet aš manau, kad rasime būdą veikti bendrai“, – sakė kandidatas į socialdemokratų pirmininko postą.

Pasak M.Sinkevičiaus, jei jis taps pirmininku, partijos vadovybė keisis maždaug 50 proc., o asmenys, kurių pavardės dabar dažniausiai linksniuojamos, užims antrines pozicijas. Jis sakė norintis savo komandoje matyti tokius žmones, kaip Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Andrius Palionis, Vilija Blinkevičiūtė.

Taip pat ne kartą pabrėžė, kad norint partijos atsinaujinimo neužtenka vien pakeisti vadovybę. Svarbu, kad į skyrius regionuose, tokiuose kaip Jonava, Joniškis, Skuodas ar Naujoji Akmenė, ateitų kuo daugiau naujų žmonių.

Tėvas bandė atkalbėti Paklaustas, kaip reaguoja į kalbas, kad jis žinomo socialdemokrato sūnus ir bus renkamas tik todėl, kad už jį balsuos pokyčių bijantys socialdemokratai, M.Sinkevičius atsakė į tai žiūrintis su šypsena.

„Nežinau, kam tas šiltas vietas galėčiau užtikrinti. Vadovybė keisis, frakcijos pakeisti neįmanoma, skyriai jau įvykdė permainas. Aš manau, kad tos kalbos ir spekuliacijos liks visada. Apibendrinimus siūlau daryti po metų, po pusmečio. Mano nesėkmė bus ir partijos nesėkmė“, – sakė M.Sinkevičius.

Jis pasakojo, kad tėvas Rimantas Sinkevičius bandė jį atkalbėti nuo dalyvavimo partijos pirmininko rinkimuose ir siūlė dėmesį skirti šeimos kūrimui, o partijai.

„Bandysiu viską suderinti. Ir sukurti savo šeimą ir vadovauti didžiulei partinei šeimai“, – sakė M.Sinkevičius.

Koalicijos partneriai turėtų prisiderinti

Kalbėdamas apie koalicija su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), M.Sinkevičius sakė, kad iš karto peržiūrėti koalicijos sutarties nepultų, tačiau partneriai turėtų suprasti, kad socialdemokratai, nors ir turi mažesnę frakciją, yra lygiai tokia pat svarbi koalicijos dalis.

„Su koalicijos partneriais yra šnekama dabar, šnekama bus ateityje. Ko aš noriu, tai normalus koalicijos partnerių požiūris vieniems į kitus, nesvarbu, kad vienas didelis, kitas mažas, bet turime veikti lygiateisėmis sąlygomis, turime vieni su kitais skaitytis.

Socialdemokratai negalės būti tik kažkoks priedas prie jų, tik tie, kurie su viskuo turi sutikti. Mes turėsime būti matomi, girdime ir tikėsimės, kad mūsų bus įsiklausoma.

Neabejotinai susitikimai bus, kalbėsimės ir po kurio laiko socialdemokratai norės papildyti sutartį socialdemokratų idėjomis“, – kalbėjo M.Sinkevičius. To, kad socialdemokratų balsas būtų išgirstas, sieks ir kitas kandidatas į pirmininko postą Gintautas Paluckas. Jis sakė, kad galutinis sprendimas dėl koalicijos sutarties yra partijos rankose, tačiau jis, kaip galimas pirmininkas, sieks, kad socialdemokratai būtų lygiaverčiai koalicijos partneriai.

„Tai reiškia, kad mes, kartu su frakcija, nusistatysime savo veiklos prioritetus ir mėginsime susitarti su partneriais, kaip juos įgyvendinsime ateityje. Jei tam reikės koalicinės sutarties keitimo, siūlysime keisti sutartį, jeigu pavyks Vyriausybės programos ir priemonių plane tuos prioritetus sudėlioti ir susitarti, kaip juos įgyvendinsime, dirbsime šitaip.

G.Paluckas prasidėjus antrajam turui taip pat yra nusiteikęs gerai. Jis sakė, kad pasitiki partija ir jos sprendimais, todėl prognozuoti rezultatų jis nenorėjo, tačiau neslėpė, kad pirmojo turo rezultatai nuteikia optimistiškai.

Kandidatas atvirai pasakė kokias išvadas pasidarė ir kokias pamokas išmoko po pirmojo turo: „Tie ryšiai tarp partijos vadovybės ir partijos skyrių yra tiek nunykę, kad žmonės pamatę kandidatus, galimus partijos pirmininkus, tikrai labai džiaugiasi, turi ką papasakoti, turi ką patarti.

  Galiu pasakyti, kad tiesioginis kontaktas reikalingas tiek dabar – renkant pirmininką, tiek bus vienas reikšmingiausių instrumentų, siekiant atkurti partijos pasitikėjimą savimi ir visuomenės pasitikėjimą partija jau išrinkus pirmininką.“

  G.Paluckas neslėpė, kad antrojo turo metu sulaukė ganėtinai daug puolimo, netikslios informacijos ir net melo, nutaikyto prieš jį. Tiesa, jis sakė, kad kiekvienas politikas turi suprasti, kad tai neatsiejama rinkimų dalis.

Komandoje sieks lygybės Paklaustas apie komandą, kurią sudarytų, jei taptų partijos pirmininku, G.Paluckas sakė, kad vienas pagrindinių jos sudarymo aspektų bus lyčių lygybė: „Kalbėdamas su skyriais akcentavau du aspektus, kuriais aš remsiuosi formuodamas komandą. Pirmas – lyčių lygybės, tai yra šešios moterys, šeši vyrai. Antras dalykas, kad kiekvienas pavaduotojas bus renkamas ne tik pagal kompetenciją, bet ir pagal palaikymą regionuose, skyriuose.“

Jis sakė, kad kandidatai į pavaduotojus turės gauti tam tikrus delegacinius raštus, kad būtų užmegztas ryšys ir atskaitomybė tarp partijos viršūnių ir skyrių. G.Paluckas sakė manantis, kad jo konkurentas M.Sinkevičius, kuris turi ganėtinai nemažą partijos palaikymą, tikrai tokį raštą gautų.

Anksčiau G.Paluckas yra sakęs, kad tapęs pirmininku keistų du trečdalius partijos vadovybės. Ketvirtadienį jis sakė suprantantis, kad pokyčiai visada įneša nežinios, neramumo, nes tai reiškia, kad kitiems reiks pakeisti savo veikimo principus, adaptuotis.

„Tačiau tas pokytis yra reikalingas. Reikalingas simbolinis ir emocinis pasikeitimas. Pirmieji žmonės partijoje turi savo matymą, savo veiklos tradicijas, jie kuria organizacijos veiklos kultūrą ir norint pakeisti daugelį dalykų, reikia pakeisti ir pirmuosius žmones.

Suprantu, kad tai sukelia nepatogumo ar nepritarimo, bet aš dar kartą akcentuoju, kad jie niekur nedings, jie ras savo vietą prezidiume, respublikinėje taryboje, jų visa sukaupta patirtis iš partijos nedings. Pokyčiai neramina, bet šiandien tai yra kelias, kuriuo reikia eiti“, – kalbėjo Gintautas Paluckas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.