Gintauto Palucko laukia ne rožėmis klotas kelias

Naujuoju Socialdemokratų partijos lyderiu išrinktas Gintautas Paluckas jau pirmadienį buvo užsimojęs pradėti lyginti bendravimo duobes valdančiojoje koalicijoje, tačiau premjeras Saulius Skvernelis savo darbotvarkėje tam laiko dar nesurado.

Išrinktasis socialdemokratų vedlys G.Paluckas kol kas nusiteikęs optimistiškai.
Išrinktasis socialdemokratų vedlys G.Paluckas kol kas nusiteikęs optimistiškai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2017, 8:34 AM, atnaujinta Apr 26, 2017, 2:34 AM

Pirmą kartą surengtuose tiesioginiuose socialdemokratų pirmininko rinkimuose pergalę išplėšęs 37-erių Vilniaus vicemeras G.Paluckas iš karto pažadėjo kibsiąs stiprinti partijos pozicijų valdančiojoje koalicijoje.

„Valstiečių“ vedlys Ramūnas Karbauskis užsiminė, kad į naujojo socialdemokratų vadovo siūlymus ir pastabas bus atsižvelgiama, bet premjeras S.Skvernelis jokių pažadų nedalijo.

Be to, Vyriausybės vadovas pasvarstė, kad G.Paluckui nebus lengva vadovauti tarsi iš šalies, ir tai savotiškai pademonstravo – vakarykštėje premjero darbotvarkėje neatsirado laiko susitikti su vicemeru.

Savo ruožtu G.Paluckas pirmadienį prakalbo apie tai, kad jeigu koalicijos partneriai paramos dairysis tarp konservatorių ar liberalų, socialdemokratai gali pasitraukti į opoziciją.

Oponentai ėmė džiūgauti

Gali būti, kad naujajam lyderiui nebus lengva nušveisti ir partijos mundurą.

G.Paluckas neslepia planų patraukti į šalį dešimtmečius partijos vardu kalbėjusius bendražygius. Tačiau politologai abejoja, ar jam tai pavyks: senbuviai lengvai nepasiduos, o naujų kadrų irgi esą nematyti.

Kad naujojo pirmininko laukia ne rožėmis klotas kelias, parodė ir rinkimų rezultatai – G.Paluckas antrajame ture savo varžovą 32 metų ūkio ministrą Mindaugą Sinkevičių įveikė vos 409 balsų persvara (5190 ir 4781).

„Akivaizdu, kad ryškaus lyderio, kuris būtų triuškinamai laimėjęs rinkimus, nėra“, – pripažino vienas partijos veteranų Algirdas Sysas.

Akivaizdu buvo ir tai, kad šeštadienį paaiškėjus rinkimų rezultatams G.Palucko pirmieji suskubo sveikinti konservatorių ir liberalų lyderiai Gabrielius Landsbergis bei Remigijus Šimašius.

„Konservatorius turiu nuliūdinti. Tegu pasidžiaugia mano išrinkimu, bet gali būti, kad vėliau dėl to gailėsis“, – socialiniuose tinkluose atsikirto G.Paluckas.

Tuo metu dabartinis kairiųjų vadovas Algirdas Butkevičius, pasveikinęs G.Palucką, gyrėsi dar prieš kelerius metus buvusio partijos atsakingojo sekretoriaus pavardę minėjęs tarp galimų įpėdinių.

Bet G.Paluckas komplimentu neatsilygino – pirmadienį pareiškė, kad A.Butkevičiui tapti jo pavaduotoju nesiūlys, tiesa, neatmetė, jog buvęs pirmininkas gali būti išrinktas Seimo frakcijos seniūnu.

Patenkintas antra vieta

Būsimos savo komandos kontūrų G.Paluckas kol kas neatskleidė, tačiau manoma, kad jis bus priverstas pripažinti ir M.Sinkevičiaus įtaką partijoje.

Pats ūkio ministras, kuris šiuose rinkimuose buvo laikomas vadinamosios partijos nomenklatūros favoritu, tikino, kad antroji vieta jį tenkina.

Gali būti, kad M.Sinkevičiui, priešingai, negu tikėtasi, labiau pakenkė nei padėjo ir po pirmojo rinkimų turo iš kovos pasitraukusių kandidatų palaikymas.

Taip pat svarstoma, kad G.Paluckui prikaišiotas buvęs teistumas galėjo sutelkti jo rėmėjų gretas.

Tai prisipažino pajutęs ir pats išrinktasis partijos vadovas ir pridūrė, kad intensyvi rinkimų kampanija nebuvusi maloni.

Partneriams – dvi sąlygos

– Suprantu, kad mano pečius užgulė milžiniška atsakomybė pakeisti daug dalykų, kuriuos žadėjau, – po pergalės kalbėjo G.Paluckas.

– Gal galite tuos pažadus pakartoti?

– Keisis pirmasis partijos ešelonas, žmonės, kalbantys partijos vardu. Atsinaujins tiek partijos valdyba, tiek prezidiumas.

Bus remiamasi lyčių lygybės ir tam tikrais atsakomybės, atskaitomybės principais.

Taip pat į partijos darbotvarkę galų gale sugrįš socialdemokratija, o į struktūras – demokratija.

– Premjeras sako, kad „valstiečiai“ nepersvarstys koalicijos sutarties.

Ar tai reiškia, kad trauksitės iš koalicijos?

– Su premjeru apžvelgsime visą spektrą klausimų – ne tiktai koalicijos sutartį, bet ir socialdemokratų politinius prioritetus koalicijoje, tiesiog bendravimo santykius.

Nors koalicijoje esame mažesni, norėtume lygiaverčių santykių priimant sprendimus ir svarstant projektus, kad nereikėtų bėgti iš paskos ir komentuoti tai, kas dar neturi jokio racionalaus pagrindo ir dėl ko koalicijoje net nėra sutarta.

– Kokias konkrečiai sąlygas ketinate kelti?

– Mes keliame dvi sąlygas: mūsų, kaip socialdemokratų, politiniai prioritetai Vyriausybės darbotvarkėje, programoje, priemonių plane ir santykių, bendravimo normalizavimas.

Bendravimas turi vykti nuolat, o ne tam tikromis progomis, kai įtampa pakyla tiek, kad veržiasi per kraštus.

Mes turime priekaištų „valstiečiams“, bet neabejoju, kad ir partneriai mums turės ne vieną kandų žodį.

Tikisi, kad koalicija gyvuos

Nors vakar su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiais G.Paluckui susitikti nepavyko, jis vylėsi, kad bendravimas su partneriais ateityje taps sklandesnis.

Pirmadienį „Lietuvos ryto“ televizijos paklaustas, kodėl koalicijos problemas ketina pirmiausia aptarti su S.Skverneliu, o ne su „valstiečių“ lyderiu R.Karbauskiu, išrinktasis socialdemokratų vadovas pabrėžė, jog faktinė situacija yra tokia, kad premjeras turi nemažą frakcijos narių palaikymą ir turi jiems politinę įtaką: „Nereikia apsimesti, kad šioje frakcijoje yra vienvaldystė.

Tikrai yra du lyderiai, ir aš nematau problemų kalbėti su jais abiem.“

G.Paluckas aiškino numatęs ir pasekmes, kurių galėtų kilti socialdemokratams pasitraukus iš koalicijos: „Partijos nariai greičiausiai palaikytų tokį žingsnį, bet mes esame įsipareigoję partneriams ir visuomenei siekti kairiosios politikos.

Tai buvo vienintelis tikslas, kodėl formavome šią koaliciją. Ir padarysime viską, kad ji gyvuotų.“

Politologai įžvelgė nemažai pavojų

Nors G.Paluckas viliasi, kad jam vadovaujant Socialdemokratų partija vėl iškops į aukštumas, „Lietuvos ryto“ kalbinti politikos ekspertai tokį optimizmą gesino.

Politologai pripažino, kad per šiuos rinkimus kairieji neturėjo didelio pasirinkimo, bet norėdami didesnio šuolio ateityje greičiausiai vis tiek turės ieškoti „savojo Skvernelio“ – panašaus populiaraus veikėjo, koks dabar yra pas „valstiečius“ atėjęs dabartinis premjeras.

„Rožių karai tęsis ir vyks keliais frontais. G.Paluckui teks kovoti partijos viduje, nes ten vienybės nematyti – neatrodo, kad partijos nariai labai džiūgautų dėl jo pergalės. Kokie jo politiniai laimėjimai? Taip, jis – Vilniaus vicemeras, ilgai dirba partijoje. Bet, kita vertus, tai žmogus, kuriam nepasisekė tapti Vilniaus meru, per Seimo rinkimus vienmandatėje apygardoje jis liko ketvirtas. Ką tai sako apie G.Palucką kaip nacionalinio masto lyderį? Ogi tai, kad jis toks nėra. Aš jau nekalbu apie dabar jam prikišamą buvusį teistumą“, – sakė politologė Rima Urbonaitė.

Politologė Jūratė Novagrockienė neslėpė, kad tikėjosi ne Vilniaus vicemero, o ūkio ministro pergalės.

J.Novagrockienė įsitikinusi, kad socialdemokratams būtinos permainos, kurias žada G.Paluckas, bet ji mano, jog naujasis vedlys susidurs su nemažu pasipriešinimu viduje: „Vyresnioji karta tikrai nenorės lengvai užleisti savo turimų pozicijų. Neišvengiamai vyks grupuočių kova, taigi G.Paluckui teks galvoti ne tik apie pažadėtų naujovių įgyvendinimą, bet ir kaip nuslopinti galinčias kilti aistras. Pirmininkui reikės suburti ypač stiprią komandą, kuri galėtų padėti jam įgyvendinti savo užmojus.“

J.Novagrockienė gana optimistiškai vertino ir G.Palucko galimybes išspręsti partiją užklupusias problemas, pažadus išgryninti jos politinę kryptį: „Jis turi užmojų, nori skristi, o kiti nori šliaužti. Jam atėjus turėtų įvykti proveržis, kokia nors pažanga.“

Tačiau politologė pripažino, kad, neįvykus esminių pokyčių valdančiojoje koalicijoje, socialdemokratams gali kenkti tolesnis buvimas joje, savotiškas tūnojimas šešėlyje.

Anot J.Novagrockienės, nebūdamas parlamente G.Paluckas turės mažai įtakos koalicijos veiklai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.