Neringiškiai kviečia kepti žiobrius ir švęsti Žiobrinę

Nidoje tradiciškai vėl švenčiama Žiobrinė – neringiškiai kviečia savaitgalį į svečius, žada daug linksmybių ir geros nuotaikos.

Žiobriai kepami užmovus ant medinių iešmų.<br>S.Vaišvilaitės nuotr.
Žiobriai kepami užmovus ant medinių iešmų.<br>S.Vaišvilaitės nuotr.
Pagal senovinį receptą paruošti žiobriai – itin skanūs.<br>S.Vaišvilaitės nuotr.
Pagal senovinį receptą paruošti žiobriai – itin skanūs.<br>S.Vaišvilaitės nuotr.
Pagal senovinį receptą paruošti žiobriai – itin skanūs.<br>S.Vaišvilaitės nuotr.
Pagal senovinį receptą paruošti žiobriai – itin skanūs.<br>S.Vaišvilaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-04-25 17:16, atnaujinta 2017-04-26 03:47

Daugybę metų Žiobrinė švenačiama pavasarį – mat tuo metu žiobriai iš Baltijos jūros plaukia neršti upėmis aukštyn.

Senieji Kuršių nerijos žvejai balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje per Žiobrines aptardavo besibaigiantį pavasarinės žūklės sezoną ir, žinoma, kepdavo žiobrius. Jie buvo ruošiami specialiu būdu: skustai žuviai aštriu peiliu suraižomi šonai, pripilama druskos, prikaišoma svogūnų, taip paruošas žiobris maunamas ant medinių iešmų ir susmaigstytas prie ugnies kepamas.

„Neringiškių atgaivintos Žiobrinės kurorto lankytojus ir svečius ne tik supažindina su senomis šio krašto tradicijomis, bet ir šiltėjant orams kviečia grįžti į Neringos erdves po atviru dangumi. Susibūrimas prie šventinio laužo taip pat gali tapti puikia proga susipažinti, aptarti sparčiai artėjančios vasaros sezono naujoves, pamatyti pavasario žalumu besipuošiančią Neringą“, – sakė Neringosmeras Darius Jasaitis.

Balandžio 28 – 30 d.d. per Žiobrinių šventę norintieji galės patys lauže išsikepti tradiciniu būdu paruoštą ir ant medinių vytelių pamautą žuvį.

Kad žuvies kepimas neprailgtų, šventės organizavimu besirūpinantis Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“ paruošė itin turiningą Žiobrinių“programą kiekvienam – nuo gamtos mylėtojų iki sporto aistruolių.

Šventė nudžiugins ir išskirtine kultūrine programa – pirmąją centre „Agila“ vyks menininkų forumas, kurio metu dailininkai bei menotyrininkai pasakos apie vieną seniausių menininkų įkvėpimo šaltinių – kalnų ir jūros peizažų įtaką vaizduojamosios dailės kūrėjams. Kartu su Lietuvoje viešinčiu armėnų dailininku Arturu Martirosianu Lietuvos tapytojai ir kūrėjai aptars Nidos meno kolonijos tradiciją ir kitas žymias dailininkų iniciatyvas, kūrybines stovyklas.

Didysis Žiobrinių šventinis šurmulys prasidės balandžio 29-ąją, šeštadienio vidurdienį.

Šeštadienio popietę Nidoje bus galima išbandyti ir daugiau pramogų – spalvinti vėtrunges, gaminti aitvarus, mokytis keramikos ir kalvystės. Taip pat vyks krepšinio 3x3 ir mini golfo turnyras, karštųjų akmenų terapijos seansai, bus žaidžiami tradiciniai žaidimai. Mistiškojo gintaro kambario paslaptis atskleis neringiškis gintaro meistras Algirdas Marčius.

Vakare atsikvėpti pakvies prancūziškos muzikos programa „Sous le Ciel de Paris''/“Po Paryžiaus dangumi“/ Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“.

Sekmadienį centre „Agila“ vyks stalo teatro spektaklis „Sekretai iš būtųjų laikų“ (pradžia 12 val.), po jo – pažintinis turas po Nidą pėsčiomis.

Žiobrinių šventę vakare baigs Giedrės Kilčiauskienės ir „Džiazo miniatiūrų“ .

Abi savaitgalio dienas veiks ir šventinė mugė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.