Lietuva Baltarusijai įteikė atsakomąją notą dėl sienos oro erdvėje pažeidimo

Lietuvos užsienio reikalų viceministras Darius Skusevičius įteikė atsakomąją notą Baltarusijos ambasadoriui Lietuvoje Aleksandrui Koroliui dėl š. m. balandžio 19 dieną lengvojo lėktuvo P46T įskridimo į Baltarusijos oro erdvę ties Kotlovkos gyvenviete.

 Susitikimo metu buvo aptarti ir kiti dvišalės darbotvarkėsklausimai. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Susitikimo metu buvo aptarti ir kiti dvišalės darbotvarkėsklausimai. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-03 13:18, atnaujinta 2017-05-03 16:27

Lietuvos notoje pažymima, kad šis lengvasis lėktuvas viso skrydžio metu buvo valdomoje oro erdvėje, buvo bendrai kontroliuojamas Lietuvos Respublikos ir Baltarusijos Respublikos atsakingų civilinės aviacijos ir karinių oro pajėgų tarnybų ir skubiai sugrąžintas į Lietuvos oro erdvę. Dėl minėto sienos oro erdvėje pažeidimo fakto Lietuvos kompetentingos institucijos pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Trečiadienį susitikimo su ambasadoriumi metu viceministras iškėlė Astravo atominės elektrinės (AE) klausimą. D. Skusevičius pažymėjo, kad Lietuvos keliami klausimai dėl Astravo AE saugos ir galimo neigiamo poveikio Lietuvos aplinkai ir gyventojams iki šiol lieka neatsakyti.

"Aikštelė atominės elektrinės statybai Astravo rajone parinkta pažeidžiant tarptautinius branduolinės saugos ir aplinkosaugos standartus. Mums tai nepriimtina rizika", - susitikime su Baltarusijos ambasadoriumi sakė užsienio reikalų viceministras.

Susitikime Lietuva dar kartą paragino Baltarusiją nedelsiant stabdyti Astravo AE statybas ir, pasitelkus tarptautinius ekspertus, iš pagrindų peržiūrėti projektą. D. Skusevičius taip pat pažymėjo, kad selektyvus tarptautinių priemonių naudojimas, kaip tai buvo padaryta Tarptautinės atominės energijos agentūros SEED misijos Baltarusijoje atveju, kai buvo praleisti aikštelių vertinimo moduliai, ne tik nepadeda atsakyti į keliamus klausimus, bet ir neprisideda prie tarpusavio pasitikėjimo didinimo.

Susitikimo metu buvo aptarti ir kiti dvišalės darbotvarkės klausimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.