Politologas jau žino, kas užims Gretos Kildišienės vietą Seime

Abu tiki savo pergale ir abu žada dirbti Lietuvai. Tiesa, kalbėjo abu labai skirtingai. Tokie kandidatai susirungs gegužės  7-ąją Anykščių-Panevėžio apygardoje antrajame rinkimų į Seimą ture.

Antrasis rinkimų turas Anykščių-Panevėžio apygardoje vyks gegužės 7-ąją. <br>lrytas.lt nuotr.
Antrasis rinkimų turas Anykščių-Panevėžio apygardoje vyks gegužės 7-ąją. <br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2017, 2:38 PM, atnaujinta May 3, 2017, 3:27 PM

    Trečiadienį prasidėjo išankstinis balsavimas rinkimuose, skirtuose išrinkti Seimo narį, kuris užims dėl skandalų iš parlamento pasitraukusios Gretos Kildišienės vietą. Iš vienuolikos pirmajame ture susirungusių konkurentų liko du – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) iškeltas Antanas Baura  ir Lietuvos centro partijos kandidatas Kristupas Krivickas.

    Abu vyrai yra užtikrinti savo pergale, tik juos palaiko skirtingi miestai. Štai Antanas Baura, ilgus dešimtmečius gyvenęs ir dirbęs Anykščiuose, didesnio palaikymo sulaukė būtent šiame mieste, o Kristupas Krivickas džiaugėsi didelio rinkėjų palankumo sulaukęs Panevėžyje.

    Ilgi metai Anykščiuose – pranašumas

    „Valstiečių“ kandidatas A.Baura tvirtino jau keturis dešimtmečius gyvenantis ir dirbantis Anykščiuose. Čia jis sakė sukūręs šeimą, susilaukęs vaikų, kurių dalis taip pat grįžo gyventi į gimtąjį miestą. Būtent tai, kad ilgus metus gyvena mieste, kuriame yra renkamas, „valstiečio“ nuomone, yra jo pranašumas prieš konkurentą antrajame ture.
    
    „Mano visa darbinė veikla susijusi su šiuo kraštu, su žemės ūkiu. Darbinės veiklos ir politinės veiklos gal ir nevisiškai atskiriu, bet manau, kad tuos balsus, kuriuos gavau, gavau dėl to, koks esu žmogus“, – sakė A.Baura.

    Reikėtų priminti, kad A.Baura Seime – ne naujokas. 61-erių metų kandidatas parlamente praleido dvi kadencijas: 2000–2004 ir 2008–2012 metais.

    A.Bauros sėkmingas pasirodymas pirmajame ture, kur jis surinko 32,70 proc. rinkėjų balsų, kai kam buvo netikėtas, man politologai sakė, kad po Gretos Kildišienės skandalo Anykščių-Panevėžio apygardos žmonės „valstiečių“ kandidatu nebepasitikės.

    Pats kandidatas į Seimą atvirai pasakė suprantantis, kad jo atstovaujamos partijos populiarumas ir pasitikėjimas ja yra kritęs. Tačiau jis tiki galintis įrodyti, kad rinkėjai neapsiriks išrinkę jį.

    „Būčiau neteisus, jeigu teigčiau, kad tai, kas nutiko su Greta Kildišiene, neatsiliepė populiarumui ar reitingams. Faktas, kad atsiliepė. Bet reitingas ir pasitikėjimas vis dar yra nemažas“, - kalbėjo vietos parlamente siekiantis A.Baura.

    Apie darbus, kuriuos dirbtų, jei būtų išrinktas į Seimą, jis kol kas nekalba, tik sakė suprantantis, kad situacija neeilinė – jis ateis į komandą, kuri jau įsisukusi į darbus: „Aš ir su rinkėjais kalbėdamas nepabrėžiau, kad nuėjęs į Seimą darysiu stebuklus. Jei žmonės manimi patikės, eisiu į šitą frakciją ir 100 proc. darbuosiuosi.“

    Siūlo jaunystę, ateitį ir atsinaujinimą

    Kitas į antrojo turo traukinį įšokęs kandidatas – 38-erių Kristupas Krivickas. Spalio mėnesį vykusiuose rinkimuose į Seimą jis dalyvavo su Antikorupcine Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koalicija, kuri per plauką nepateko į Seimą, nes nesurinko koalicijai reikiamų 7 proc. rinkėjų balsų.

    Tačiau K.Krivickas galvos nenuleido ir dabar užtikrintai kovoja su A.Baura. Kaip sakė pats kandidatas, balandžio 23-iąją vykusiuose rinkimuose jį palaikė visas Panevėžys, tad jis įsitikinęs, kad antrajame ture sulauks ir Anykščių palaikymo.

    „Esu nusiteikęs ryžtingai. Nusiteikęs pergalei, rinkėjų pasirinkimui už ateitį, o ne už komunistinę praeitį ir labai džiaugiuosi, esu dėkingas Panevėžio rinkėjams, kurie beveik visose apylinkėse pasirinko mane. Tikiuosi, kad ten rezultatas bus dar geresnis.

    Važiuoju į visas 46 apylinkes ir ten susitinku su rinkėjais, bet tai labai svarbus darbas, nes antrajame ture kitų žmonių, atstovaujančių rinkėjams, nėra“, – sakė K.Krivickas.

    Jis pasakojo sužinojęs, kad Anykščių savivaldybės tarybos nariai administracijai žada padidinti atlyginimus, tai yra skirti priedus už darbus, kuriuos jie nudirba būtent savo darbo metu, tokia informacija pasidalino su žiniasklaida, o tuo metu kitiems darbuotojams atlyginimai kristų. Vėliau tokia informacija pasitvirtino.

    „Tai ir yra dalykai, kurie labiausiai nuvilia žmones, tai yra kad valdžia pasinaudoja valstybės pinigais savo gerovei sukurti. O kitas kandidatas pasakė, kad čia viskas gerai, kad čia nieko tokio.

    Sako: „Rinkitės vietinį“. Kam žmonėms toks vietinis, kuris yra susijęs su vietos valdžia ir jos interesams atstovauja“, – kritikavo konkurentą K.Krivickas. Jis sakė esantis tikras, kad žmonės pasirinks ateitį, ėjimą į priekį, o ne stagnaciją.

    Paklaustas, kokių darbų ketina imtis, jei būtų išrinktas į Seimą, K.Krivickas sakė, kad pirmiausia sieks ginti darbo žmonių interesus, aiškiai ir garsiai kalbės už juos, padės jiems organizuotis ir, jei bus galimybė, sieks stabdyti dabartinio Darbo kodekso įsigaliojimą.

    „Matau svarbiausią darbą – imtis aiškiomis, apčiuopiamomis priemonėmis socialinės atskirties problemos sprendimo. Tikrai velkamės Europos gale pagal darbo užmokesčio ir kitus parametrus. Tikrai būčiau garsus, aštrus, ryžtingas darbuotojų interesų gynėjas“, – sakė kandidatas ir pridūrė, kad taip pat sieks kovoti su korupcija.

    Pasakė, kas gali tikėtis pergalės

    Politologas Vytautas Dumbliauskas spėjo, kad Seimo nario mandatas turėtų atitekti „valstiečiui“ A.Baurai, tačiau teigė, jog įdomiau būtų, jei parlamentaru taptų K.Krivickas, nes jis į Seimo rūmus įneštų naujo vėjo ir keltų šurmulį, kuris gali būti gana įdomus ir reikalingas.

    „Atrodo, kad šiuo atveju yra ta bendra tendencija, kad mažose vienmandatėse apygardose daugiau šansų yra laimėti vietiniams žinomam žmogui. Ypač jei jis kelia simpatijas žmonėms, turi gerą vardą ar yra padaręs gerų darbų“, - kalbėjo politologas.

    „Dabar kol kas ta „valstiečių“ banga dar nenuslūgo, bet jau slūgsta. Jei A.Baura būtų socialdemokratas ar Darbo partijos atstovas, tai dar būtų abejonių, bet dabar manau, kad turėtų laimėti A.Baura, nes jis ir „valstietis“, ir žinomas vietiniams“, – sakė V.Dumbliauskas.

    Tiesa, politologas geruoju minėjo ir Antikorupcinę N.Puteikio ir K.Krivicko koaliciją, kuri, kaip priminė V.Dumbliauskas, spalį vykusių Seimo rinkimų metu surinko daugiau nei 6 proc. rinkėjų balsų ir taip aplenkė net Darbo partiją, praėjusią kadenciją buvusią valdančiojoje daugumoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.