Sveikatos apsaugos viceministrės pusbrolio sėkmė įžiebė įtarimų

Nors sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė tikina menkai pažįstanti farmacijos įmonėse dirbančius gimines, politikai stebisi, kad jiems kažkodėl sekasi kur kas geriau nei kitiems.

T.Bauro (Lrytas.lt) ir D.Labučio (ELTA) nuotr. montažas
T.Bauro (Lrytas.lt) ir D.Labučio (ELTA) nuotr. montažas
K.Garuolienė aiškino nežinojusi, kad deklaracijoje reikia nurodyti pusbrolį.<br>D.Umbraso nuotr.
K.Garuolienė aiškino nežinojusi, kad deklaracijoje reikia nurodyti pusbrolį.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimo nario A.Matulo įsitikinimu, „Johnson <br>T.Bauro nuotr.
Seimo nario A.Matulo įsitikinimu, „Johnson <br>T.Bauro nuotr.
A.Veryga: „Kol kas viceministre visiškai pasitikiu ir jokių rizikų nematau.“
A.Veryga: „Kol kas viceministre visiškai pasitikiu ir jokių rizikų nematau.“
Daugiau nuotraukų (4)

Tadas IGNATAVIČIUS LR korespondentas

May 4, 2017, 3:25 PM, atnaujinta May 4, 2017, 3:53 PM

Etikos sargai sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai pasiūlė pakeisti viceministrės K.Garuolienės kuruojamą sritį, susijusią su farmacijos administravimu. Mat jos pusbrolis Antanas Tumėnas darbuojasi vaistais prekiaujančioje bendrovėje.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nuomone, ši aplinkybė gali kelti abejonių dėl tarnautojos veiklos nešališkumo, todėl ją būtina nurodyti privačių interesų deklaracijoje. K.Garuolienė deklaraciją papildė tik po komisijos išaiškinimo.

Viceministrė aiškino anksčiau nemačiusi reikalo to daryti, nes tas giminaitis esą labai tolimas, o su juo bendraujama itin retai.

Skyrė vis didesnes sumas

Bet buvusiam Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkui konservatoriui Antanui Matului įtarimų sukėlė bendrovei „Johnson & Johnson“ taikytos išimtys. A.Tumėnas yra šios bendrovės plėtros vadovas Baltijos šalims.

Tuo metu, kai K.Garuolienė vadovavo Valstybinės ligonių kasos Vaistų kompensavimo skyriui, Privalomojo sveikatos draudimo fondo išlaidos šios kompanijos gaminamiems kompensuojamiesiems vaistams didėjo itin sparčiai.

2013 metais „Johnson & Johnson“ į kompensuojamųjų vaistų sąrašą įtrauktiems medikamentams valstybė skyrė 5,6 mln. eurų. Po metų ši suma padidėjo iki 6,7 mln. eurų, 2015-aisiais šoktelėjo iki 10 mln. eurų, o pernai – iki 11,25 mln. eurų.

Kainų skirtumas – milžiniškas

A.Matulas įsitikinęs, kad šiai kompanijai nebūtų taip lengva susižerti milijonų, jeigu jos vaistams nebūtų daroma išimčių, o jos „Johnson & Johnson“ esą taikomos jau penkerius metus.

Pavyzdžiui, į Valstybinės ligonių kasos sudaromą Kompensuojamųjų vaistų kainyną įtrauktas psichozėms gydyti skirtas vaistas „Risperidonum“. Tabletės su šia veikliąja medžiaga kainuoja vidutiniškai 7 eurus.

Už panašią kainą vaistinėse galima įsigyti ir „Johnson & Johnson“ parduodamų tablečių su šia veikliąja medžiaga „Rispolept“. Bet ne tik jų.

K.Garuolienės pusbrolio atstovaujamai kompanijai į kompensuojamųjų vaistų sąrašą pavyko prastumti ir tirpalą su risperidono veikliąja medžiaga „Rispolept Consta“, o jis kainuoja vidutiniškai net 130 eurų.

„Negana to – žinoma, kad kompanijos atstovai šiuos medikamentus perkančius pacientus patys stropiai vežioja į dieninius stacionarus suleisti vaistų, kad tik jie negrįžtų prie paprastų tablečių, nors paprastai Europoje į kompensuojamųjų vaistų sąrašą įtraukiami būtent tablečių formos vaistai“, – „Lietuvos rytui“ teigė A.Matulas.

Kitą giminystę prisiminė

Parlamentaras neabejojo, kad anksčiau Vaistų kompensavimo skyriui vadovavusi K.Garuolienė negalėjo nežinoti, kad jos pusbrolio atstovaujamai firmai buvo daromos išimtys.

A.Matului taip pat sunku patikėti viceministrės išvedžiojimais, esą ji nemaniusi, kad turėtų deklaruoti giminystės ryšį su „Johnson & Johnson“ dirbančiu pusbroliu.

„Gerokai tolimesnį savo giminaitį K.Garuolienė deklaracijoje kažkodėl nurodė.

Tai rodo, kad viceministrė vis dėlto suvokė, ką privalo deklaruoti. Keista, kad ji neįrašė nei pusbrolio, nei toje kompanijoje dirbančios savo draugės. Bet gal norėjo, kad tai niekam nekristų į akis“, – svarstė Seimo narys.

Būdama Vaistų kompensavimo skyriaus vedėja ir tapusi viceministre K.Garuolienė interesų deklaracijoje nurodė, kad jos vyro brolio žmona dirba bendrovėje „Olainfarma“.

Vienaip kalba, kitaip daro

A.Matulas „Lietuvos rytui“ paaiškino, kad K.Garuolienės vadovaujamas skyrius yra atsakingas už Kompensuojamųjų vaistų kainyno projektą ir siūlo ministerijai, ką į jį įtraukti.

Nors šį sąrašą nagrinėja ir Sveikatos apsaugos ministerijos sudaryta darbo grupė, paprastai pakeitimų būna labai mažai. Konservatorius svarstė, jog K.Garuolienės galbūt proteguoti verslininkai tiesiog niekam iki šiol neužkliuvo.

„Ir A.Veryga, ir ankstesni ministrai nuolat aiškina, kad žmogų gydo ne vaistas, o konkreti veiklioji medžiaga. Kiek girdėjau, panašios pozicijos laikosi ir K.Garuolienė.

Tai kaip tada išeina, kad vienaip aiškinama, o kitaip elgiamasi? Juk „Johnson & Johnson“ tabletės ir tirpalas yra iš tos pačios veikliosios medžiagos, net dozė ta pati. Bet kaina kažkodėl skiriasi dešimteriopai“, – kalbėjo A.Matulas.

Landos korupcijai išliko

Neseniai Vyriausybė pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktai naujai Kompensuojamųjų vaistų kainyno tvarkai, kuri numato, kad į jį būtų įtraukiami tik vaistai, kurių kaina Lietuvoje neviršija 10 proc. pigiausių vaistų kainos vidurkio kaimyninėse šalyse.

A.Verygos teigimu, taip gyventojai bus skatinami rinktis generinius vaistus, kurie pigesni, bet jų veikliosios medžiagos veikia taip pat.

Bet A.Matulas naująją tvarką vertina kritiškai: „Vaistų kainos bus mažinamos ligonių sąskaita.

Farmacininkams nesutikus mažinti kainų, iš sąrašo gali būti išbraukta nemažai dabar žmonių vartojamų vaistų, kuriuos jiems teks pirkti patiems.

Todėl numatyta, kad kai kuriems vaistams, kurių kainos farmacininkai nesutiks mažinti, bus ir toliau taikomos išimtys. O kur išimtys, ten ir korupcija.

Naujoji tvarka niekaip neužkemša korupcijos landų. Pro ją greičiausiai pralindo ir K.Garuolienės pusbrolio atstovaujama bendrovė.

Nesuprantu, kaip galima pasitikėti žmogumi, kuris nuslėpė ryšį su kompanija, kuriai buvusi K.Garuolienės darbovietė buvo tokia palanki.“

A.Matulas pripažino, kad šiuo metu Seimui pateiktas siūlymas keturis kartus per metus tvirtinti Kompensuojamųjų vaistų kainyną yra teigiamas žingsnis.

„Bet jei nebus išsklaidyti įtarimai, kad vienas už farmaciją atsakingų ministerijos vadovų turi neskaidrių uodegų, vienas žingsnis nieko nepakeis“, – įsitikinęs politikas.

Pasitiki ir rizikos nemato

Tačiau A.Verygai pavaldinės uodegos neužkliūva.

„Tikrai nenušalinsime“, – atsakė ministras, paklaustas, ar ketina reaguoti į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos siūlymą.

„Aš specialiai ieškojau žmogaus, kuris išmanytų farmacijos sritį“, – „Lietuvos rytui“ sakė A.Veryga, kuriam K.Garuolienės giminystės ryšiai ar pažintys su farmacininkais neatrodo keliantys riziką.

A.Veryga ir toliau mano, kad viceministrė neprivalėjo deklaruoti savo ryšių su tolimais giminaičiais: „Bet ji papildė deklaraciją ir to pakanka.

Tai netrukdo jai atlikti dabartinių pareigų, o jeigu kiltų interesų konflikto grėsmė, viceministrė nusišalins.“

Paklaustas apie A.Matulo įtarimus, kad K.Garuolienė galėjo proteguoti pusbrolio atstovaujamą kompaniją, kuriai galėjo būti daromos išimtys, ministras aiškino, jog dėl kompensuojamųjų vaistų priimami kolektyviniai sprendimai.

„Teoriškai mes visi galime daryti kam nors įtaką. Jeigu kas nors turi įrodymų, kad konkrečiai kompanijai buvo taikomos išimtys, būtų įdomu sužinoti. Jei tai bus kas nors tokio, kas yra tikrai korupcinio pobūdžio, ar matysiu, kad buvo kas nors proteguojama, tada ir spręsiu, kaip elgtis.

Kol kas viceministre visiškai pasitikiu ir jokių rizikų nematau.

Kalbos apie K.Garuolienės palankumą farmacine veikla užsiimantiems giminaičiams – spekuliacijos. Mes suprantame, kodėl jos atsiranda dabar, kai buvo priimti labai rimti sprendimai dėl vaistų kainų.

Manau, viceministrę tendencingai bandoma sukompromituoti, žinant, kad ji kuruoja labai svarbią sritį“, – kalbėjo A.Veryga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.