Ramūno Karbauskio įgeidžiai pašiurpino „žaliuosius“

„Nedera žaliajam to daryti!“ – rėžė šio judėjimo senbuviai, kuriuos šokiravo Ramūno Karbauskio užgaida. Įstatymus laužantis, mišką apsitvėręs, galingu visureigiu važinėjantis „valstiečių“ ir „žaliųjų“ vedlys dar panoro nelaisvėje laikyti elnius.

R.Karbauskio įmonė sklypus supirko vaizdingoje vietoje prie Kauno marių.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
R.Karbauskio įmonė sklypus supirko vaizdingoje vietoje prie Kauno marių.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Valstiečių ir žaliųjų sąjungos skyrius Panevėžyje jau antrą kartą uždarytas dėl nesutarimų su G.Kildišiene.
Valstiečių ir žaliųjų sąjungos skyrius Panevėžyje jau antrą kartą uždarytas dėl nesutarimų su G.Kildišiene.
R.Karbauskis <br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Karbauskis <br>G.Bitvinsko nuotr.
„R.Karbauskio veiksmai prieštarauja žaliųjų principams“, – teigė A.Kerpauskas.<br>V.Ščiavinsko, T.Bauro, „123rf.com“  nuotr.
„R.Karbauskio veiksmai prieštarauja žaliųjų principams“, – teigė A.Kerpauskas.<br>V.Ščiavinsko, T.Bauro, „123rf.com“ nuotr.
Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vedlys R.Karbauskis savo valdose prie Kauno marių sumanė laikyti danielius.
Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vedlys R.Karbauskis savo valdose prie Kauno marių sumanė laikyti danielius.
Aplink R.Karbauskio rezidenciją –  daugybė vaizdo kamerų.
Aplink R.Karbauskio rezidenciją – daugybė vaizdo kamerų.
Nutrūkus svaigiai, bet trumpai karjerai G.Kildišienė kurį laiką buvo dingusi.
Nutrūkus svaigiai, bet trumpai karjerai G.Kildišienė kurį laiką buvo dingusi.
Prie Meilės įlankos prabangią rezidenciją juosiančią tvorą gamtosaugininkai liepė nugriauti. Tačiau kitus nuolat mokantis teisingai gyventi Seimo Kultūros komiteto pirmininkas R.Karbauskis rado būdą apeiti Miškų įstatymą.<br>LR nuotr.
Prie Meilės įlankos prabangią rezidenciją juosiančią tvorą gamtosaugininkai liepė nugriauti. Tačiau kitus nuolat mokantis teisingai gyventi Seimo Kultūros komiteto pirmininkas R.Karbauskis rado būdą apeiti Miškų įstatymą.<br>LR nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 7, 2017, 7:59 AM, atnaujinta Sep 28, 2020, 4:24 PM

Pirmąją žurnalistinio tyrimo dalį skaitykite čia.

Nuosavą gatvę turintis, mišką apsitvėręs, nelaisvėje laikyti laukinius žvėris užsigeidęs R.Karbauskis skelbiasi esąs žaliasis. Mojuodama žalia vėliava jo partija laimėjo ir rinkimus į Seimą.

Tačiau tikrieji žalieji jau kratosi šio politiko draugijos.

„Prieš rinkimus jis buvo atvykęs į mūsų būstinę, bandė prisiplakti.

Tačiau politikas kalbėjo vienas ir visiškai nenorėjo mūsų klausytis, diskutuoti – jis mato tik save, o kitų nuomonė jam nėra svarbi.

Apmaudu, kad R.Karbauskis menkai atstovauja žaliesiems, – liejo apmaudą ilgametis Lietuvos žaliųjų judėjimo tarybos narys, mokslininkas Aleksandras Kerpauskas.

Žaliųjų atstovą pribloškė politiko užgaida laikyti laukinius žvėris. Mokslininko nuomone, elniai turi lakstyti tik laisvėje, laukinėje gamtoje.

„Aptvare laukiniai žvėrys kankinasi. Bet politikui tai nerūpi. Laikyti laukinius žvėris – sadistinė menkai išsilavinusio žmogaus pramoga.

Tokiam žmogui svarbu patenkinti savo užgaidas. Tai parodo, kad iš tiesų žmogus yra silpnas, turi menką savivertę“, – kalbėjo A.Kerpauskas.

Žaliųjų judėjimo senbuvis svarstė, kad R.Karbauskis turėtų pagaliau savo užgaidas pažaboti, rodyti gerą pavyzdį kitiems partijos nariams ir visuomenei.

Išsirinko galingą visureigį

Žaliuosius piktina ir galingas R.Karbauskio automobilis.

Jie nustebo šių metų pradžioje politiko deklaracijoje išvydę naują įrašą, kad pernai gruodį buvo pirktas galingasis „Cadillac Escalade“.

Tokiu visureigiu važinėjo ir amerikiečių serialo „Sopranai“ herojus – mafijos vadeiva Tonis Soprano.

Žalieji viešai suabejojo, ar jų lyderiui dera važinėtis automobiliu, kuris suvartoja 11–16,4 litrų degalų šimtui kilometrų ir teršia gamtą.

„Jei esi žaliasis, turėtum rinktis automobilį, kuris mažiau teršia gamtą“, – įsitikinęs kaunietis A.Kerpauskas.

Saulėtoje Ispanijoje gyvenanti politiko žmona Lina Karbauskienė taip pat važinėjasi visureigiu. 43 moteris pernai nusipirko automobilį „Porche Cayenne Diesel II“.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), ištyrusi dienraštyje pateiktą informaciją apie R.Karbauskio ir jo žmonos nedeklaruotus sandorius ir privačius interesus, nusprendė, kad politikas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

R.Karbauskis tik po „Lietuvos ryto“ publikacijų deklaravo ir 770 tūkstančių eurų paskolą, paimtą iš Ispanijos banko. Kilus skandalui apie Ispanijoje nuslėptus turtus politikas aiškino, neva šią paskolą buvo pamiršęs.

Saulėtojoje Ispanijoje „valstietis“ su žmona dar turi dvejus apartamentus Barselonoje ir du namus Ljoret de Maro bei Blaneso kurortuose.

Po „Lietuvos ryto“ publikacijų apie įspūdingus R.Karbauskio šeimos turtus Ispanijoje politiko mokesčius tikrinti pradėjo ir Valstybinė mokesčių inspekcija.

Įstatymą pažeidė ir globotinė

Galingu visureigiu, kuris priklauso Agrokoncernui, dar neseniai važinėjosi ir R.Karbauskio numylėtinė Greta Kildišienė, su kuria jis susipažino pėsčiųjų žygyje.

Apie tai pirmasis parašė „Lietuvos rytas“.

Kilus skandalui VTEK atliko tyrimą ir pripažino, kad tuometė Seimo narė pažeidė įstatymą nedeklaravusi, jog naudojasi Agrokoncernui priklausančiu automobiliu.

Vairuodama „Range Rover“, kainuojantį per 50 tūkst. eurų, tuometė parlamentarė privažiavo aklagatvį. Paaiškėjo, kad 31 metų politikė ne tik gyvena ne pagal kišenę, bet ir turi nuodėmių.

Išsiskyrusi „valstietė“ rinkėjams pateiktoje biografijoje nurodė, kad yra ištekėjusi ir studijavo teisę Vilniaus kolegijoje, nors šioje mokymo įstaigoje nėra Teisės fakulteto.

Praeityje iš picerijos seifo G.Kildišienė buvo pasisavinusi pinigų, dėl vagystės buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. „Lietuvos rytas“ rado liudininkę, kuri išsamiai papasakojo apie tuometės picerijos administratorės žygius.

Nutrūkus svaigiai, bet trumpai karjerai Seime 31 metų G.Kildišienė kuriam laikui dingo. Poilsiautojai ją pastebėjo Tailando paplūdimiuose. O R.Karbauskis ir toliau gynė globotinę: „Ji moka bendrauti su žmonėmis.“

Panevėžyje bijoma keršto

Į įstatymus spjaunantis „valstiečių“ vedlys ir jo globotinė ir toliau kelia aistras Panevėžyje.

Dėl galimų teisės aktų pažeidimų galvą suka Panevėžio miesto valdžia, mat buvę „valstiečių“ partijos nariai negrąžina miesto savivaldybei priklausančių patalpų raktų.

Patalpas prašyta skirti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Panevėžio skyriaus veiklai. Tačiau skyriaus neliko ir jau suėjo terminas, kai nenaudojami kabinetai turi būti atlaisvinti. Vietos valdžia nedrįsta judinti R.Karbauskio.

„Bet kurie veiksmai, kuriuos R.Karbauskis priimtų kaip kenkimą partijai, galėtų sulaukti atsakomųjų priemonių.

Niekas to nenori“, – tvirtino Panevėžio miesto tarybos atstovė Gema Umbrasienė.

Tinkamų patalpų mieste trūksta, pirmiausia – neįgaliesiems, kurie glaudžiasi atokiame buvusios mokyklos pastate.

„Panevėžyje nebėra nė vieno „valstiečio“, skyriaus nebeliko. Ir miesto taryboje nėra „valstiečių“ frakcijos. Kas valdo tas patalpas? Jose šeimininkauja G.Kildišienė“, – kalbėjo valdančiajai koalicijai Panevėžio taryboje priklausantis Tomas Josas.

Turto valdytoja persigalvojo

„Valstiečiams“ skirtos patalpos priklauso savivaldybės biudžetinei įstaigai – kino centrui „Garsas“. Šio centro vadovė Genė Pučinskienė jau ketino rašyti pranešimą, kad panaudos sutartis su R.Karbauskio vadovaujama partija bus nutraukta.

„Skyrius buvo panaikintas, bet nepasidomėta, kokių įsipareigojimų jis turi. Nejaugi turime sekti, ar jie vykdo sutartyje numatytą veiklą? Kai keitėme pavadinimą, turėjome visiems, su kuriais buvome pasirašę sutartis, pranešti apie pasikeitimus. O čia skyrius užsidarė ir mums net nepranešė!“ – stebėjosi G.Pučinskienė.

Pasitarusi su Panevėžio savivaldybės atstovais ji suprato, kad pavojinga šokinėti prieš valdančiosios partijos vedlį. Todėl „Garso“ vadovė pranešė, kad nuomos sutartis su valdančiąja partija nebus nutraukta.

Panevėžio miesto taryba 2016 metų gruodžio 29 dieną pakeitė tvarką, kaip turėtų būti valdomas patikėjimo teise perduotas savivaldybės turtas, tačiau šio nutarimo nesilaikoma.

Miesto savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna tvirtino nieko nematęs ir negirdėjęs.

Šeimininkauja bendraklasis

Subyrėjusio „valstiečių“ skyriaus patalpose dabar šeimininkauja buvęs G.Kildišienės bendraklasis Deividas Labanavičius ir dar viena buvusi partijos narė, kuri prisistato europarlamentaro Bronio Ropės atstove.

G.Kildišienės bendraklasis tapo R.Karbauskio padėjėju Seime, nors būna Panevėžyje.

„Valstiečių“ Panevėžio skyrius buvo uždarytas jau du kartus dėl narių nesutarimų su skyriaus pirmininke G.Kildišiene. Trečią kartą atkurti skyrių delsiama, kol nesuburta G.Kildišienei lojali komanda.

G.Kildišienės vardu Panevėžyje vėl tyliai organizuojami renginiai.

Pavyzdžiui, prieš Velykas buvusioje partijos būstinėje ir jos prieigose buvo pakabinti darželio auklėtinių piešti margučiai.

Laukiniai žvėrys gali užpulti žmogų

Elnyną vienas pirmųjų mūsų šalyje įsteigė verslininkas Antanas Bosas. Jis žvėryną įkūrė Klaipėdos rajone, Pajūrio regioninio parko teritorijoje. Gavus Europos Sąjungos paramą šalia elnyno buvo pastatytas viešbutis, restoranas, muziejus. Dabar ten laikomi ne tik elniai.

„Jus nustebins paukščių kolekcija. Dar didesnį įspūdį paliks smalsūs vilkų žvilgsniai, išdidūs stumbrai, smaližė meškutė Laima, šernai ir stručiai“, – taip į A.Boso ir jo žmonos valdas viliojami lankytojai.

Tačiau neatsargiai pramogauti tarp elnių gali būti pavojinga. Beveik prieš penkerius metus vos nežuvo kaunietis širdies chirurgas Rimantas Benetis. Jį nuosavoje sodyboje užpuolė aptvare laikomas įtūžęs elnias.

Kauno klinikų medikai prie operacinio stalo dėl sužeisto profesoriaus gyvybės kovojo net septynias valandas.

Medžiotojai aiškino, kad elniai, kaip ir kiti laukiniai gyvūnai, yra nenuspėjami. Žvėrims gali nepatikti žmogaus drabužių spalva, kvepalai. Itin agresyvūs elniai būna per rują. Svarbiausias jų ginklas – ragai, kuriais ir bado. Patinai santykius tarpusavyje aiškinasi taip pat ragais.

Politiko taikinys – dideli žemės plotai

„Valstiečių“ vedlys 2016 metų balandžio 6-ąją pateiktoje deklaracijoje nurodė turintis maždaug milijono eurų vertės žemės sklypų.

Iš tiesų jo valdomų žemių plotai – per 30 tūkstančių hektarų, tik jie perkami Agrokoncerno arba jo grupės įmonių vardu.

Taip apeinamas Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymas, draudžiantis fiziniam ar juridiniam asmeniui įsigyti daugiau kaip 500 hektarų ūkio paskirties žemės.

R.Karbauskis tvirtino, kad jis supirkdamas žemę daro gera – įsigyja ją iš neva bankrutuojančių įmonių.

„Neduok Dieve, susidurti su jais! Jie turi schemą – duoda ūkininkams skolon chemijos, trąšų, o kai šie ištikti kokios nelaimės vėluoja atsiskaityti, siekia perimti žemes. Agrokoncerno atstovė manęs taip pat reikalavo perrašyti jiems mano žemes ir teisę į nuomojamą valstybinę žemę. Kai atsisakiau, liepė nekelti vėjų, nes esą gali atsitikti kaip vienam ūkininkui, kuris gyvena žeminėje“, – teigė ūkininkas Virgilijus Navalinskas iš Pasvalio rajono.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.