Mundurą atnaujino, bet senų įpročių pasiliko

„Lietuvos geležinkeliuose“ šeimininkaujantys nauji vadovai savo pirmtakus už nuodėmes grasina net įkišti į belangę, bet tuo pat metu tęsia šioje valstybės įmonėje klestėjusias įtartinas įdarbinimo tradicijas.

„Lietuvos geležinkelių“ vadovas M.Bartuška tikina, kad siekia skaidrumo.<br>T.Bauro nuotr.
„Lietuvos geležinkelių“ vadovas M.Bartuška tikina, kad siekia skaidrumo.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2017, 6:36 AM

Partinė prieglauda. Taip buvo vadinami „Lietuvos geležinkeliai“, kai įmonei vadovavo Stasys Dailydka.

Nors buvęs vadovas išvytas, nauja komanda, atrodo, neskuba laužyti tradicijų, netgi meistriškai jas patobulino: postus šioje bendrovėje dabar gauna ne vien dabartinės valdžios globotiniai.

Antai nuo pirmadienio „Lietuvos geležinkeliuose“ pradėjo darbuotis premjero Sauliaus Skvernelio su žemėmis maišytas, bet Prezidentūros užnugarį turėjęs buvęs vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas.

Kiek anksčiau postą šioje įmonėje gavo ir S.Skvernelio į Vyriausybės kanceliariją atsivestas, bet vos porą mėnesių ten užtrukęs Donatas Malaškevičius. Kaip teigiama, siekdamas Pirkimų centro vadovo posto jis aplenkė pusšimtį konkurentų.

Buvusi „Lietuvos geležinkelių“ vadovybė dėl tokių kadrinių sprendimų tikrai būtų buvusi nulinčiuota. Bet dabar tai niekam nesukelia alergijos. Įtartinai tyli ir opoziciniai konservatoriai. Kodėl?

Piktina ne visi paskyrimai

Bangas dėl T.Žilinsko įdarbinimo bandė kelti tik Vidaus reikalų ministerijoje kartu su juo dirbęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, S.Skvernelio bendražygis Vytautas Bakas.

„Apgailėtinas biurokratizmo ir protekcionizmo pavyzdys“, – taip socialiniuose tinkluose reagavo „valstietis“.

Parlamentaras piktinosi, jog „Lietuvos geležinkeliai“ esą pasižymėjo įspūdingais savų protegavimo mastais ir apgailestavo, kad niekas nesikeičia: „Senąją nomenklatūrą keičia naujoji nomenklatūra.“

Bet paklaustas, kodėl piktinasi tik T.Žilinsko karjeros vingiu, o nepastebi kur kas įspūdingesnio buvusio policijos generalinio komisaro pavaduotojo D.Malaškevičiaus viražo, V.Bakas tikino apie tai nieko negirdėjęs.

Žino, bet neatskleidžia

Vis dėlto kas taip užrūstino Seimo komiteto vadovą ir kodėl 40-metis valdininkas, užkopęs iki vidaus reikalų ministro posto, negali taikyti į darbą valstybės įmonėje?

V.Bakas pareiškė žinąs ir tiek, kad Vidaus administravimo ir saugos departamento Eismo saugos skyriaus viršininko pavaduotojo pareigas T.Žilinskas gavo neskaidriai.

Anot Seimo nario, buvęs ministras buvo proteguojamas, bet kas tai darė, neatskleidė: „Yra valstybės įmonių, kurias valdo šeimos. Ten viską lemia giminystės ryšiai, įvairios protekcijos. Todėl valstybės tarnyba, viešasis sektorius ir jų skaidrumas yra iššūkis kiekvienai valdžiai.“

V.Bakui nepavyko nuslėpti ir asmeninio priešiškumo buvusiam kolegai: „Jis ant kelių paklupdė visą vidaus reikalų sistemą.“

Iš vidaus reikalų ministro posto pernai turėjęs trauktis S.Skvernelis irgi nebuvo sužavėtas savo įpėdinio ir tada išrėžė, kad T.Žilinskas ministerijoje buvo bet kokių pertvarkų ir progreso stabdys.

Mesti kaltinimai žeidžia

Po ilgų darbo paieškų skyriaus viršininko pavaduotoju „Lietuvos geležinkeliuose“ įsidarbinęs T.Žilinskas, kalbėdamas su „Lietuvos rytu“, prisipažino, kad V.Bako reakcija dėl jo naujo darbo nebuvo visiškai netikėta, bet mesti kaltinimai žeidžia.

„Net nežinau, kas čia vėl sukėlė tokią reakciją? Gal tai koks asmeninis nusistatymas. Bet galiu V.Baką nuraminti, kad įsidarbinau visiškai skaidriai.

Man paskambino generalinio direktoriaus patarėjas Rolandas Terminas ir pakvietė, matyt, įvertinęs tam tikrus mano privalumus, savybes, profesinius laimėjimus ir nuopelnus“, – kalbėjo T.Žilinskas.

Vieni dar stebi, kiti stebisi

Kad ir kaip būtų, jei tokie paskyrimai būtų vykę prieš metus, politikų reakcija būtų daug aštresnė.

Neabejotina, kad būtų triukšmavę konservatoriai.

Ar dabartiniai paskyrimai skiriasi nuo ankstesnių, o gal taikomi dvejopi standartai?

„Manau, kad taip nėra. Tiesiog kol kas turbūt tikimasi, kad tie paskyrimai yra sąžiningi ir reikalingi“, – aiškino konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Politiko teigimu, T.Žilinsko atvejis yra išskirtinis ir tuo, kad jis buvo patekęs į S.Skvernelio nemalonę: „Tai rodo, kad įdarbinant žmones nesižvalgoma per petį ir nelaukiama premjero palaiminimo. Galbūt naujų darbuotojų pasirinkimą lemia jų kompetencija, o ne partinė ar kokia kita priklausomybė.“

Bet to G.Landsbergis negalėjo pasakyti apie D.Malaškevičiaus įdarbinimo aplinkybes ir nedrįso tvirtinti, kad dabar visi „Lietuvos geležinkelių“ kadriniai sprendimai yra absoliučiai skaidrūs: „Vengdami abejonių naujieji įmonės vadovai galbūt turėtų susilaikyti nuo kai kurių paskyrimų, net jeigu ten viskas gerai.“

Tuo metu socialdemokratas Algirdas Sysas sakė, kad iš kritikų stovyklos sklindanti tyla kiek glumina, tačiau nestebina: „Dvejopi standartai egzistavo visą laiką. Kai konservatoriai kišo savo žmones kur tik galėjo, visi tylėjo, taip pat ir Prezidentūra.

Bet jei tarp šimto žmonių kas nors atrasdavo vieną socialdemokratą, rėkdavo visi. Nieko nauja.“

Naujoji vadovybė kreipėsi į prokuratūrą

Naujoji „Lietuvos geležinkelių“ vadovybė, atlikusi bendrovės ankstesnės veiklos auditą, nutarė kreiptis į prokurorus dėl maždaug 5 mln. eurų vertės žalos, kurią dėl galimai neskaidrios buvusių vadovų veiklos patyrė įmonė.

Žala esą padaryta dėl netinkamai vykdytų viešųjų pirkimų, vidaus sandorių, netikslingos paramos.

Įmonės vadovo poste S.Dailydką pakeitęs M.Bartuška taip pat pareiškė, kad beveik 40 proc. įmonės darbuotojų vienaip ar kitaip yra susiję giminystės ryšiais ir tai daro įtaką priimamiems sprendimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.