Gegužės 9-oji Vilniuje: sovietų veteranams gyventojai paruošė atkirtį

Karių Kapų gatvės Antakalnyje gyventojai tyliai ruošėsi gegužės 9-ajai, kai sovietų kariuomenės veteranai su gėlėmis plūsta į Antakalnio kapines. Šią dieną šalia jų esančioje Karių Kapų gatvėje plazdės NATO vėliavos ir skambės vokiški maršai.

 Kai kurie Karių Kapų gatvės gyventojai NATO vėliavas jau iškėlė kelios dienos prieš gegužės 9-ąją, kad veteranai nepamirštų, jog dabar – jau kiti laikai.<br>„Lrytas.lt“ fotomontažas
 Kai kurie Karių Kapų gatvės gyventojai NATO vėliavas jau iškėlė kelios dienos prieš gegužės 9-ąją, kad veteranai nepamirštų, jog dabar – jau kiti laikai.<br>„Lrytas.lt“ fotomontažas
Kai kurie Karių Kapų gatvės gyventojai NATO vėliavas jau iškėlė kelios dienos prieš gegužės 9-ąją, kad veteranai nepamirštų, jog dabar – jau kiti laikai.
Kai kurie Karių Kapų gatvės gyventojai NATO vėliavas jau iškėlė kelios dienos prieš gegužės 9-ąją, kad veteranai nepamirštų, jog dabar – jau kiti laikai.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Karių Kapų gatvės gyventojas A.Pranckietis gegužės 9-ajai jau paruošė vokiškų maršų pynę.<br>D.Umbraso nuotr.
Karių Kapų gatvės gyventojas A.Pranckietis gegužės 9-ajai jau paruošė vokiškų maršų pynę.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiemet prie Antakalnio kapinių darbininkai labai sparčiai klojo naujas trinkeles – iki gegužės 9-osios tikrai suspės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiemet prie Antakalnio kapinių darbininkai labai sparčiai klojo naujas trinkeles – iki gegužės 9-osios tikrai suspės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 9, 2017, 6:21 AM, atnaujinta May 9, 2017, 7:27 PM

Jie elgiasi kaip šeimininkai, o ne kapų atvažiavę aplankyti svečiai. Tokia Karių Kapų gatvės gyventojų nuomonė apie sovietų veteranus, kurie antradienį švenčia pergalės prieš nacistinę Vokietiją per Antrąjį pasaulinį karą 72-ąsias metines.

Gegužės 9-ąją Antakalnio kapinių prieigose nebūna ramu ne tik dėl to, kad kapų aplankyti renkasi daug karo dalyvių, jų giminių ir artimųjų.

Tarp veteranų ir vietos gyventojų jau ne kartą buvo įsiplieskęs ne vienas konfliktas.

Mat senoliams visi aplinkui – vagys. Jie netgi garsiai yra pasakę, jog gaila, kad ne visus Josifas Stalinas išvežė į Sibirą.

Į tai vilniečiai atsako iškeltomis NATO vėliavomis ir skambančiais vokiškais maršais.

Plevėsuos prie šešių namų

Gegužės 9-ąją vokiški maršai skambės iš Karių Kapų gatvėje gyvenančio gydytojo Arnoldo Pranckiečio namų.

Kitas šios gatvės gyventojas Algis (vardas pakeistas. – Red.) „Sostinei“ pasakojo kasmet gegužės 9-ąją užrakinantis savo dirbtuvių duris ir iškeliaujantis iš namų.

Tiesa, prieš tai jis neužmiršta iškelti NATO vėliavos.

Šios tarptautinės gynybos sąjungos vėliavos ir per šią gegužės 9-ąją plevėsuos mažiausiai prie šešių Karių Kapų gatvės namų veteranams primindamos, kad karas baigėsi prieš septynis dešimtmečius.

Pyksta dėl nuolaidžiavimo

Ir A.Pranckietis, ir Algis klausė: už sovietinės ir fašistinės simbolikos demonstravimą numatyta atsakomybė, tai kodėl nuolaidžiaujama Antakalnio kapinių prieigose? Kodėl tokia nelygybė? Kodėl egzistuoja dvejopi standartai?

A.Pranckietį labiausiai piktina policijos pareigūnų neveiklumas.

„Akivaizdžiai pažeidžiami Lietuvos įstatymai, ir jie į tai nereaguoja! Jeigu rugsėjo 1-ąją, kai minima Antrojo pasaulinio karo pradžia, prie Prezidentūros ateičiau vilkėdamas esesininko uniformą, ar nebūčiau nubaustas, o gal net paguldytas ant žemės?“ – svarstė A.Pranckietis.

Jis įsitikinęs – gegužės 9-ąją prie Antakalnio kapinių turėtų būti ne mažiau kaip šimtas policininkų.

Veteranai tuomet žinotų, kad bus panaudota jėga, ir gal jie liautųsi tyčiotis iš aplinkinių namų gyventojų, nebesijaustų esą šeimininkai.

Vietinius vadina vagimis

Pasak A.Pranckiečio, Lietuvoje dabar dažnai kalbama apie žaliuosius žmogeliukus. „Tai išgaudykime juos, nes jie čia pat“, – siūlė jis.

„Stalinas ne visus išvežė“, – tai švelniausias kapinių lankytojų smigtelėjimas.

Eidamas pro nuosavus namus ne vienas jų yra klausęs: „Kodėl mes kariavome ir turime gyventi daugiabučiuose, o jie tokiuose rūmuose įsikūrę?“

Algis, gyvenantis senesniame name, iki šiol niršta prisiminęs, kai prieš kelerius metus pro šalį einantis veteranas į jį bedė pirštu: „Šitas sovietmečiu vogė.“ Priėjęs naujesnį kaimyno namą pridūrė: „O šitas dabar vagia.“

„Mano tėvas vargo, savo rankomis pastatė šitą namą, o jie taip purvais drabsto“, – piktinosi Algis.

Vos nepaleido į darbą kumščių

Karių Kapų gatvės gyventojai kiekvieną gegužės 9-ąją į valias prisiklausydavo rusiško „mato“, todėl pastaruosius kelerius metus šią dieną Algis iš namų išvyksta, kad veteranai jam negadintų nuotaikos.

Vienas Karių Kapų gatvės gyventojas „Sostinei“ sakė, kad būta ir konfliktų, per kuriuos vos nepaleisti į darbą kumščiai.

„Susivaldau, nes policija turbūt pultų ginti veteranų, tiksliau – jų palydos, kurioje visada būna jaunų rusakalbių, neretai agresyviai nusiteikusių žmonių“, – pasakojo vilnietis.

Mašinas palieka bet kur

Pusvalandžiui, valandai arba net porai užstatyti kiemų vartai – viena blogybių, dėl kurių gegužės 9-ąją kenčia ne tik Karių Kapų, bet ir Gailestingųjų Seserų, Jūratės ir kitose aplinkinėse gatvėse gyvenantys vilniečiai.

Kai Karių Kapų gatvės gyventojas praėjusiais metais paprašė atvykėlių nepalikti automobilio prie kiemo vartų, veteraną į Antakalnio kapines atlydėjusi jauna moteris pyktelėjo: „Nepakentėsite pusvalandžio? Tada pažiūrėkite į antpečius. Žmogus kraują liejo.“

Kartu su karo dalyviu moteris lyg niekur nieko nuėjo į kapines. „Jie jaučiasi esą šeimininkai. Jei vartai būtų buvę atviri, ir į kiemą būtų įvažiavę“, – tarstelėjo Karių Kapų gatvės gyventojas.

Dėl to prie namų netoli Antakalnio kapinių šviečia įspėjimai: „Neužstatyti įvažiavimo!“

Bet karo dalyviai ar juos atlydėję asmenys to nepaiso. O gal nesupranta lietuviškai?

Automobilius jie lyg niekur nieko palieka ant šaligatvių, o tvarką prižiūrintys policijos pareigūnai į tai žvelgia pro pirštus.

Vienais metais visi Karių Kapų gatvės gyventojai gegužės 9-osios rytą savo automobilius išvairavo į gatvę ir sustatė šalikelėje. Veteranai tąsyk vos nesprogo iš pykčio neradę vietos savo žiguliams.

O šiemet Karių Kapų gatvės gyventojus nustebino ir šaligatvį tvarkančių darbininkų uolumas. To čia niekada nėra buvę.

Nebent prieš Algirdo Brazausko laidotuves 2010-ųjų vasarą.

„Matyti, kad darbininkai labai skuba – dirba nuo ankstaus ryto iki vėlumos. Nė kiek neabejoju, kad naujas šaligatvis iki gegužės 9-osios tikrai bus nutiestas“, – kalbėjo A.Pranckietis.

Visi senoliai – taikūs?

Lietuvoje gyvenančių Antrojo pasaulinio karo dalyvių, kovojusių antihitlerinės koalicijos pusėje, pirmininkas Julius Deksnys tvirtino, kad veteranai yra taikūs žmonės ir nekreipia dėmesio į NATO vėliavas ar griaudinčius vokiškus maršus.

„Jauniausias mūsų organizacijoje – 91 metų.

Nejaugi dar rūpinsimės, kas kur kokią vėliavą iškėlė? Neturime tam nei jėgų, nei galimybių“, – sakė J.Deksnys.

Karo veteranus atveža autobusas, jie eina aplankyti kapų ir memorialo. J.Deksnio žodžiais, po to jie visi taikiai ir ramiai išsiskirsto, demonstracijų niekas net nesvarsto rengti.

Organizacija tik paprašo policijos pareigūnų, kad jie pareguliuotų eismą ir paliktų vietos veteranų autobusui.

Taip pat paprašoma, kad prie Antakalnio kapinių budėtų greitosios pagalbos automobilis, jeigu kuriam senoliui sustreikuotų sveikata.

Tiesa, J.Deksnys girdėjęs, kad šiemet į Antakalnio kapines rinksis ir akcijos „Nemirtingas pulkas“ dalyviai, rankose nešantys jau mirusių karo veteranų nuotraukas. Dažniausiai šiose eitynėse yra jaunesnių žmonių, kuriems NATO vėliavos bei vokiška muzika gali ir užkliūti.

6

Mažiausiai tiek namų Karių Kapų gatvėje antradienį iškels NATO vėliavas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.