Auga verksnių ir beraščių karta? Rezultatai šokiruoja

Lietuvos abiturientų brandos egzaminai lengviausi Europoje, o pagrindinėse mokyklose ruošiami beraščiai, nemokantys skaičiuoti. Tokias liūdnas išvadas po atliktų tyrimų padarė žurnalo „Reitingai“ ekspertai.

Tyrimo rezultatai parodė, kad Lietuvos abiturientai laiko lengviausius egzaminus Europoje. <br>V.Balkūno nuotr.
Tyrimo rezultatai parodė, kad Lietuvos abiturientai laiko lengviausius egzaminus Europoje. <br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2017, 1:34 PM, atnaujinta May 11, 2017, 12:03 PM

    Egzaminai lengviausi Europoje

    Nenumaldomai artėja brandos egzaminų sesija ir stojamųjų egzaminų laikotarpis. Pastaruosius keletą metų abiturientai skundėsi, kad egzaminai gerokai per sunkūs ir juos išlaikyti itin gerai beveik nėra galimybių. Specialistai mano, kad panašių graudžių skundų bus galima sulaukti ir šiemet.

    Tačiau „Reitingų“ vyr. redaktorius Gintaras Sarafinas teigė, kad lietuviams abiturientams verkšlenti nėra dėl ko. Tyrimai parodė, kad brandos egzaminai Lietuvoje yra gerokai lengvesni nei kitose Europos šalyse. Tokie rezultatai šokiruoja, nes net ekspertai to nesitikėjo.

    Tarkime, Latvijoje anglų kalbos egzaminas gerokai sudėtingesnis nei Lietuvoje, Škotijos abiturientai laiko sunkesnį fizikos egzaminą, lenkai turi įveikti sudėtingesnį chemijos egzaminą.

    „Matematikos egzaminas pas mus iš viso liurbiškas, iki IT egzamino Jungtinėje Karalystėje mūsiškiams kaip iki mėnulio. Jei lygintume su Singapūru, Pietų Korėja, Kinija, mes iš viso esame pagalbinės mokyklos lygio. Tai yra drama“, – kalbėjo G.Sarafinas.

    Net nereikia žvalgytis toli į užsienį. „Reitingų“ duomenimis, tarpukario Lietuvoje abiturientai taip pat laikė gerokai sunkesnius egzaminus, jų buvo daugiau.

    „Tie virkavimai neturi pagrindo. Pernelyg daug žmonių Lietuvoje užmiršo, kad mokymasis nėra pramoga, tai yra sunkus darbas. Daug kas užmiršo, kad mokyklos nėra laisvalaikio leidimo formos ar miego akademijos. Daugybė mokinių šiandien nededa pastangų ir tai matyti pažiūrėjus į rezultatus“, – teigė „Reitingų“ redaktorius.

    Pagrindinių mokyklų padėtis – tragiška

    Vis dar itin prasta padėtis šalies pagrindinėse mokyklose. Jau praėjusiais metais buvo sakyta, jog jos vegetuoja, tačiau specialistus šokiruoja tai, kad jos ir toliau smunka. Tyrimai rodo, kad gerus ar patenkinamus rezultatus Lietuvoje pasiekia tik 90 pagrindinių mokyklų iš 400.

    „Matome, kad tūkstančiai vaikų tose mokyklose daro bet ką, tik nesimoko“, – sakė G.Sarafinas.

    „Reitingų“ duomenimis, matematikos savo moksleivių visiškai neišmoko 70 pagrindinių mokyklų. Pasak G.Sarafino, kai kuriose tokių mokyklų dvejetas vertinant dešimtbale sistema reiškia „karaliaus pažymį“.

    Vadinasi, į tokią mokyklą nėra ko eiti, ten tuščias laiko leidimas, nieko ten neišmoko ir tokių mokyklų yra debesis“, – teigė G.Sarafinas.

    Kaip dar vieną pavyzdį jis paminėjo Liubavo Juozo Montvilo pagrindinę mokyklą. Šioje mokykloje dešimtoje klasėje sėdi keturi vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.