Gintautas Dulskas. Keršto įrankis – Lietuvos piliečiai

Seimas šią savaitę imasi svarstyti visuomenėje didžiulę nepasitenkinimo bangą sukėlusias alkoholio draudimo pataisas. Visi sutinka, kad alkoholis yra didelė socialiai pažeidžiamiausių ir regionuose gyvenančių žmonių ir šeimų problema.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2017, 10:56 AM, atnaujinta May 10, 2017, 12:29 PM

Pyktis už praeities gumbus

Tačiau tai, ką svarstys Seimas, niekaip neatspindi kovos su tikrąja problema. Juk ne Operos ir baleto teatre ir jame besilankančių žmonių vaikai mėtomi į šulinius. Ir ne lauko kavinėse vyksta šalį giliai liūdinančios tragedijos.

Ne, jos vyksta Lietuvos provincijoje. Kyla natūralus klausimas – ar sveikatos apsaugos ministras to nemato ir nesupranta? Supranta, ir kuo puikiausiai. Ir žino, kad nepajėgus su tuo kovoti, nes tam reikia daug jėgų, stiprios komandos, daug laiko ir nepailstamos lyderystės.

Bet svarbiausia, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga net neturi tikslo kovoti su alkoholizmu. Dirbdamas visuomenininku jis buvo vienintelė, nors ir šiek tiek mistifikuota, bet vis dėlto rakštis alkoholio ir tabako pramonei.

Šios abi pramonės kartkartėmis trinktelėdavo dabartiniam ministrui viešai per galvą. Ir per tuos ilgus darbo metus ministrui ne vienas gumbas buvo iššokęs.

A.Veryga viešai ne kartą skundėsi, jog alkoholio ir tabako pramonės yra blokuojamas žiniasklaidos priemonėse, kritikuojamas. Dabar sąmokslo teorijas kelia, kad tos pačios žiniasklaidos yra bandomas šmeižti už gerus darbus.

Tačiau niekaip nepajėgė suvokti, kad jo idėjos tiesiog nėra priimtinos, radikalios, neatitinkančios laisvos visuomenės idėjų ir be konkrečių siekiamų pamatuojamų tikslų, nes pastangos nukreiptos ne į alkoholizmu sergančius.

Kryžiaus žygis su dūmų uždanga

 Štai ir atėjo ilgai laukta keršto valanda. Ministras, vos tik pradėjęs darbą, ėmėsi talžyti alkoholio ir tabako pramones. Pradėjo nuo akcizų, o dabar ėmėsi rimtesnių darbų. Bet ne tam, kad tautą blaivintų kaip anų laikų idėjiniai blaivininkai. Pastarieji švietė žmones, dirbo su jais.

Ministras tiesiog yra vedamas asmeninio keršto jausmo, kurio įrankiu ir įkaitu pavertė visą Lietuvos tautą. A.Veryga puikiai supranta, jog vienintelis kelias atkeršyti alkoholio pramonei ir pasiųsti ją į nokdauną, – skaudžiai kirsti jos vartotojams, prisidengiant kova su alkoholizmu. Tai seniai tabako pramonėje patikrintas kelias – uždrausk reklamą, ir pusė darbo padaryta. Pažiūrėkime, kas nutiko su tabako suvaržyvais.

Vartotojų skaičius sumažėjo nedaug, tačiau tabako pramonės veikimas buvo stipriai apribotas. Pramonė tapo faktiškai bedantė, nors žalingo įpročio mėgėjų skaičius pasikeitė gerokai mažiau, nei buvo tikėtasi.

Stebint ministro pareiškimus trūksta kelių esminių dalykų, kurių ministras greičiausiai net nesiekia. Suvokimo, kad draudimais tautos mąstymo ir gyvenimo būdo nepakeisi, – uždraustas vaisius dar saldesnis.

Neaišku, ir kokių konkrečių rezultatų bus pasiekta sugriežtinus alkoholio vartojimą. 

Demokratija ir laisvė pavojuje

Tokios ministro, valdančiosios daugumos ir paklusnios opozicijos iniciatyvos eilinį kartą pykdo Lietuvos piliečius, kurie vis dar nori kurti savo tautą, sąžiningai moka mokesčius ir puoselėja savo kraštą. Bet ko dar galima tikėtis iš valdžios, laikančios savo tautiečius beraščiais, nevertais švietimo ir dialogo.

Demokratija ne tik užtikrina tautos atstovų teisę primesti savo valią. Kartu ji suteikia ir galimybę Lietuvos piliečiams pareikšti savo valią ir teikti pasiūlymus politinei darbotvarkei. Tai būtų geras išbandymas valdantiesiems – kiek tikri ir rimti jų ketinimai daryti tvarką šalyje.

Šalia gausybės skubotų ir neparuoštų reformų „valstiečiai“ kalba ir apie mokesčių vienodinimą ar galbūt didinimą. Tačiau valdantieji kaip velnias kryžiaus bijo pajudinti mokesčių prasme privilegijuotus kolegas žemdirbius.

Ministras A.Veryga savo alkoholio vartojimo griežtinimo idėjoms kelią paklojo surinkęs 50 tūkstančių parašų ir pateikęs alkoholio vartojimo griežtinimo pataisas Seimui. Galbūt atėjo laikas parodyti, kad visuomenė nori ir kitokių permainų, – pavyzdžiui, vienodų mokesčių visiems, pirmiausia žemdirbiams.

50 tūkstančių tvarkingų ir protingų alaus, vyno, šampano ir gero viskio mėgėjų parašų nebūtų pats didžiausias iššūkis mūsų jaunai demokratijai. Pabandom?

Gintautas Dulskas yra komunikacijos specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.