Saulius Skvernelis mušasi į krūtinę – neatims „Facebook“ iš lietuvių

Premjeras Saulius Skvernelis pats aktyviai pasisakantis savo „Facebook“ socialiniame profilyje ketvirtadienį prisiekė Lietuvai, kad tikrai nenori jos atjungti nuo pasaulio ir uždraudus alkoholio reklamą internete užblokuoti lietuviams prieigas prie interneto svetainių, kaip „YouTube“, „Facebook“.

S.Skvernelis teisinasi, kad nenori Lietuvos atjungti nuo „YouTube“ ir „Facebook“.<br> T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis teisinasi, kad nenori Lietuvos atjungti nuo „YouTube“ ir „Facebook“.<br> T.Bauro nuotr.
 S.Skvernelis ir V.Šapoka.
 S.Skvernelis ir V.Šapoka.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 11, 2017, 9:17 AM, atnaujinta May 11, 2017, 10:37 AM

Sveikatos reikalų komitete trečiadienį palaimintos pataisos veda link to, kad palaiminus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ketinimus riboti alkoholio reklamą internete, būtų blokuojamos svetainės, kurios tokiam reikalavimui nepaklūsta. Todėl šalyje gali būti užblokuota prieiga prie tokių interneto svetainių, kaip „YouTube“, „Facebook“.

„Tokio noro nėra ir būti negali. Priiminėjant įstatymą būtina atsižvelgti į jo realų veikimą ir galimybes užtikrinti. Tikrai kol kas matau, tam tikras abejones dėl galimybių techniškai išspręsti, kalbant apie portalus, šaltinius, kurie yra registruoti arba nėra LR jurisdikcijoje.

Tikrai tai pakankamai ir techniškai, ir teisiškai sudėtinga (sukontroliuoti). Blogiausia, jei būna teisės norma, o mes tokių pavyzdžių turime, kuri iškart būna negyva“, - ketvirtadienį „Žinių radijuje“ pripažino S.Skvernelis.

Premjeras prakalbo apie alkoholio ribojimus ir kontrolę bei ragino nesieti viso tai su absoliučia kontrole. „Nereikia sakyti, kad dabar tokį ribojimą kiekvieną iškart privalo sužiūrėti institucijos  ir dar svarbiausia, jei tik yra galimybė iškart privaloma bausti. Vėl gi reikia pasižiūrėti, kad tie ribojimai, kurie yra taikomi ir sankcijos, kurios yra numatytos, ar yra adekvačios ir teisingos. Ne vien stengtis, kad už bet kurį nukrypimą nuo teisės normos būtų neproporcinga sankcija“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Premjeras aiškino, kad alkoholio draudimo pataisos šalyje kelia daug aistrų ir yra per daug sureikšminamos.

„Kartais atrodo, kad visiems tai yra tiek svarbu. Net atrodo, kad kiekvienas esame daugiau ar mažiau priklausomi nuo alkoholio“, - sakė jis.

Pasak premjero, natūralu, kad triukšmas kyla alkoholio pataisų projektui atėjus į finišo tiesiąją. Asociacijos, interesų grupės, verslo atstovai mato grėsmę savo verslui ir natūraliai bando turėti kuo palankesnes sąlygas.

Gyventojai kritikuoja valdžios sprendimus ir teigia, kad reikia ekonominio proveržio, emigracijos stabdymo, gimstamumo didinimo, o ne vadovautis draudimais. „Dabar labai populiaru ir jei kažkas nepatinka iškart yra argumentas: „Aš emigruosiu“. Tai labai primityvus elgesys […] Keistai atrodo, kad šitas klausimas taip sureikšminamas“, - atkirto Vyriausybės vadovas.

S.Skvernelis tikino, kad Sveikatos apsaugos ministerija lygiagrečiai dirba su kompleksiniu alkoholio ribojimo ir pasekmes šalinančiu planu. Premjeras priminė, kad Lietuvos piliečiai inicijavo įstatymo projektą surinkę parašus. Taip pat Andriaus Kubiliaus ir kitų Seimo narių praeitoje kadencijoje buvo pateiktas įstatymo projektas, todėl neva nebuvo galima į tai neatsižvelgti.

Ar pavyks priimti alkoholio vartojimą ribojantį įstatymą? „Aš manau, kad mums svarbiausia, kad pavyktų priimti tokį įstatymą, kuris pasiektų tikslus su kuriais turbūt visi sutinkame – su alkoholio prieinamumo ribojimu.

Padarėme daug intervencijos bandydami atrasti balansą tarp interesų, galiausiai sveiko proto ir to tikslo, kurio įstatymo leidėjas siekia. Net neabejoju, kad bus registruojama ir jau dabar registruoja įvairiausių pataisų, bet svarbiausia, kad tas įstatymas, kuris bus priimtas neprasilenktu su sveiku protu, logika ir pasiektų tikslus, kuriuos siekiame – tai riboti prieinamumą ir tuo būdu šalinti galbūt priežastis toms pasekmės, kurias mes turime“, - teigė premjeras.

Vien tik tai draudimais ir ribojimais pagrindinės problemos, kas susiję su alkoholio vartojimu ir jo sukeliamomis pasekmėmis, neišspręsime. „Tai pirmas žingsnis kovai su priežastimis“, - sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.