Tarp norinčių šeimininkauti Palūšėje – ir įmonė be darbuotojų ir vadovo

„Studento vadovaujama įmonė, jau kurį laiką nevykdanti veiklos ir neturinti nė vieno darbuotojo, – reali kandidatė tapti Palūšės turizmo centro valdytoja. Laimėjusi koncesijos konkursą pridėtinės vertės mokesčio mokėtojo statuso neturinti įmonė privalėtų į centrą investuoti apie 87 tūkst. eurų“, – tokiomis įžvalgomis su lrytas.lt redakcija pasidalijo koncesijos konkurso eigą Palūšėje stebintys šaltiniai. 

 Šie statiniai Palūšėje laukia naujo šeimininko.<br> Astos Lašinskienės nuotr.
 Šie statiniai Palūšėje laukia naujo šeimininko.<br> Astos Lašinskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2017, 1:04 PM, atnaujinta May 15, 2017, 1:20 PM

Tiesa, minėtos įmonės vadovas tvirtino, kad Palūšėje ketina imtis šeimos verslo, o tai, kad jo įmonė šiuo metu nevykdo jokios veiklos ir net jis pats joje nėra įdarbintas, jokių įstatymų nepažeidžia.

Centrą lydi skandalai

Aukštaitijos nacionalinis parkas atsidūrė skandalo epicentre prieš keletą metų, kai paaiškėjo, kad brangi turizmo centro rekonstrukcija nedavė laukiamų rezultatų.

2010 m. pačiame Nacionalinio parko viduryje, Palūšės turizmo centre, už Europos Sąjungos paramos lėšas pastatyti nameliai poilsiautojams ir rekonstruotas centrinis turizmo bazės administracinis pastatas. Vėliau paaiškėjo, kad 1,6 mln. eurų investicija išleista vėjais: dėl statybininkų darbo broko ir biurokratinių subtilybių visi statiniai stovi nenaudojami.

Situaciją aptemdė ir tai, kad viena iš pastatus stačiusių bendrovių bankrutavo, o teisminiai procesai truko ne vienus metus. Kadangi pastatai nebuvo pradėti naudoti pagal paskirtį, kilo grėsmė, kad Lietuvai teks grąžinti ES netikslingai išleistas lėšas.

2016-ųjų lapkritį Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba ir Aukštaitijos nacionalinio parko direkcija galiausiai paskelbė koncesijos konkursą: buvo pasiūlyta privatiems investuotojams išsinuomoti naujuosius Palūšės pastatus ir plėtoti juose turizmą. Sąlygos būsimiems koncesininkams skamba visai logiškai: būtina plėtoti pažintinį ir vietinį turizmą, propaguoti etnokultūrą ir papročius, kasmet Palūšėje organizuoti ne mažiau kaip keturis masinius renginius, o patalpose įrengti konferencijų sales, kavinę-restoraną bei suvenyrų parduotuvę. Per porą metų koncesijos konkurso laimėtojui reikės investuoti ne mažiau kaip 87  tūkst. eurų.

Palūšės panoro du kandidatai

Dabar konkurse dėl galimybės šeimininkauti Palūšėje varžosi devynių partnerių konsorciumas UAB „FS Company“ ir UAB „Picukė“, anksčiau Kauno urmo bazėje picomis prekiavusi bendrovė.

Pastaraisiais metais verslo sėkmė įmonei, regis, nesišypsojo: ji prarado PVM mokėtojo statusą, o 2016 m. atleido paskutinius darbuotojus ir dabar neturi nė vieno etatinio darbuotojo. 

Praėjusių metų gruodį, prieš pat koncesijos konkurso dokumentų priėmimo pabaigą pasikeitė UAB „Picukė“ akcininkai ir vadovas: šiuo metu jos savininkas ir neetatinis direktorius – 21-erių metų vilnietis Kristijonas Mineikis. 

Reikalavimai kandidatams į koncesininkus gana elementarūs: asmenys negali būti teisti už finansinius nusikaltimus, turi būti neskolingi valstybei ir per pastaruosius trejus metus suteikę apgyvendinimo ar maitinimo paslaugų už ne mažiau kaip 80 tūkst. eurų. Picomis prekiavusios įmonės istorija šiuos reikalavimus atitinka. 

Norėtų daugiau skaidrumo

Konkurse dėl galimybės šeimininkauti Palūšės turizmo centre dalyvaujančios UAB „FS Company“ verslo plėtros vadovas Vaidotas Petronis teigė, kad šioje situacijoje norėtųsi daugiau skaidrumo.

„Kol kas dar nėra paskelbtas laimėtojas, žinome, kad yra du dalyviai – tai mes ir dar viena Kauno įmonė.  Mūsų konsorciumas sudarytas iš devynių juridinių asmenų, o daugiausia atsakomybės šiuo atveju imasi UAB „FS Company“, kuri buvo įpareigota jungtinės veiklos sutartimi pateikti pasiūlymą ir atstovauti visų kitų partnerių interesams konkurse.

Mus subūrė noras atgaivinti Palūšės kraštą, planuojame veiklas, susijusias su vaikų stovyklomis, koncertiniais renginiais, teatru, konferencijomis, seminarais. Esame pateikę reikiamus pasiūlymus, ir netrukus mūsų bus paprašyta pateikti galutinį pasiūlymą, kuris lems, kas bus konkurso laimėtojas, tačiau jau esame gavę preliminarų vertinimą ir matome, kad pagal balus mus smarkiai lenkia įmonė, kuri nuo praėjusių metų gruodžio nevykdo jokios veiklos ir neturi nė vieno darbuotojo.

Kaip tokia įmonė gali dalyvauti tokiame rimtame konkurse – juk direktorius bent jau turėtų būti įdarbintas? – pečiais gūžčiojo pašnekovas.

Koncesijos konkurso sąlygose numatyta, kad jame gali dalyvauti įmonė, kuri per trejus metus yra turėjusi tam tikrą pajamų iš apgyvendinimo ar maitinimo veiklos. „Mūsų konkurentai atitinka šią sąlygą ir jie gali dalyvauti konkurse, bet įdomu ir tai, kad praėjusių metų gruodį keitėsi jos akcininkai. Tai vyko paskutinėmis dienomis prieš koncesijos konkurso pasiūlymų pristatymo pabaigą“, – pasakojo V.Petronis ir pridūrė, kad jam pačiam yra tekę sutikti UAB „Picukė“ įmonės vadovą.

„Tai jaunas, 21-erių studentas, tad galbūt už jo stovi žmonės su tam tikrais interesais ir pinigais. Čia kyla daug klausimų ir norėtųsi daugiau skaidrumo“, – sakė jis ir pridūrė, kad konkursą laimėjusi įmonė pusę metų nevykdo veikos, o konkurso laimėtojas turės prisiimti solidžius finansinius įsipareigojimus. „Mūsų atveju devyni partneriai gali pagrįsti, iš kokių lėšų investuoja į projektą, o kokias lėšas investuos neveikianti įmonė?“ – klausė jis.

Įmonės vadovas: „Įstatymų nepažeidžiame“

Naujienų portalui lrytas.lt susisiekus su „Picukės“ vadovu K. Mineikiu, jis nebuvo linkęs daug pasakoti apie tai, kaip ketina gaivinti Palūšės turizmo centrą. „Apie planus kalbėti anksti, konkursas dar vyksta, nesinori pakenkti sau. Mielai apie planus papasakosiu, kai jau turėsime pasirašytą sutartį“, – teigė jis. 

Paklaustas apie tai, ar darbuotojų neturinti ir veiklos nevykdanti įmonė iš tiesų pajėgi imtis tokio didelio projekto, pašnekovas sakė: „Šiuo metu visas pajėgas skyrėme kitam konkursui. Veiklą vykdėme Kaune, turėjome piceriją ir ją uždarėme, o visas jėgas skyrėme šiam konkursui, nes tai gerokai perspektyviau. Šiuo metu neturime nė vieno darbuotojo, bet kai reikės, priimsime, mat šiuo metu jų ir nereikia. Aš savo įmonėje kol kas pats nedirbu, nes šiuo metu tam nėra poreikio“, – sakė pašnekovas. Jis išsakė nuomonę, kad vertėtų pasidomėti ir kitais konkurso dalyviais.

Paprašius patikslinti, kokias konkurentų nuodėmes jis turi omenyje, K. Mineikis apie tai atvirai kalbėti nenorėjo.

„Esame tikri dėl savo finansinių galimybių ir esame viskam pasiruošę, mus domina pats projektas“, – kalbėjo pašnekovas ir patikino, kad pasiūlyme labai konkrečiai išdėstyta, kokios veiklos ir kaip bus vykdomos. K.Mineikis tvirtino, kad, 87 tūkst. eurų, kuriuos reikėtų investuoti laimėjus projektą, nėra labai dideli pinigai

Pokalbio pabaigoje pašnekovas patikslino, kad Palūšėje planuoja pradėti šeimos verslą.

 „Negaliu jums visko pasakoti, bet kai konkursas pasibaigs, viskas bus paviešinta. Nepažeidžiame jokių įstatymų, su visais esame pasiruošę bendradarbiauti, neturime ko slėpti, bet šiandien planų atskleisti negaliu“, – užtikrino jis.

K.Mineikis užsiminė, kad bet kam, kas bandys gaivinti Palūšės turizmo centrą, teks kaip reikiant pasukti galvą, kaip racionaliai ištaisyti itin „išradingus“ pirmtakų sprendimus.

Laimėtojas turės steigti bendrovę

Centrinės projektų valdymo agentūros prie Finansų ministerijos Viešosios ir privačios partnerystės skyriaus ekspertė Neringa Pažūsienė teigė, kad faktas, jog viena iš konkurse dalyvaujančių įmonių  neturi darbuotojų ir PVM mokėjo statuso, šiuo atveju neturi jokios reikšmės.

„Dėl galimybės tapti koncesininku Palūšėje varžosi šios dvi įmonės, daugiau dalyvių nebūta. Reikiamą kvalifikaciją konkurso dalyviai atitiko. Pagal viešai paskelbtas sąlygas žinoma, jog projektą įgyvendins ir veiklą vykdys bendrovė, kurią laimėtojas turės įsteigti iki sutarties pasirašymo“, – teigė ji. 

N.Pažūsienės teigimu, projekto dalyviai nuodugniai tikrinami, o įsteigta bendrovė bus atsakingą už konkrečią su projektu susijusią veiklą ir jokių kitų veiklų negalės vykdyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.