Policija nesiklaups prieš prievaizdus Misija. Vis dažniau Viešųjų pirkimų tanybos vadovė bando žlugdyti svarbius sandorius

Policija nusprendė įsigyti automobilių, kurie neklimptų purvyne, o jų salone tilptų visa įranga. Tačiau siekdama skaidrumo tokių reikalavimų sąrašą išbraukė Viešųjų pirkimų tarnyba. Tad kas geriau žino, kokių mašinų reikia pareigūnams?

 Kas geriau žino, kokių automobilių reikia pareigūnams - D.Vilytė  (nuotr. kairėj) ar E.Šileris (nuotr. dešinėj)?<br> Lrytas.lt koliažas
 Kas geriau žino, kokių automobilių reikia pareigūnams - D.Vilytė  (nuotr. kairėj) ar E.Šileris (nuotr. dešinėj)?<br> Lrytas.lt koliažas
Pastaruoju metu nemažai naujų automobilių įsigijusio Policijos departamento vadovai tvirtina, jog visi viešieji pirkimai vykdomi skaidriai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastaruoju metu nemažai naujų automobilių įsigijusio Policijos departamento vadovai tvirtina, jog visi viešieji pirkimai vykdomi skaidriai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Vilytė: „Pažeidimus bandome nustatyti dar pačioje pradžioje, kol niekas nepatyrė nuostolių ir nėra jokių praradimų.“
D.Vilytė: „Pažeidimus bandome nustatyti dar pačioje pradžioje, kol niekas nepatyrė nuostolių ir nėra jokių praradimų.“
E.Šileris: „Pirmą kartą šalies istorijoje mūsų policija turi galimybę įsigyti tokių automobilių, kokių iš tikrųjų reikia.“
E.Šileris: „Pirmą kartą šalies istorijoje mūsų policija turi galimybę įsigyti tokių automobilių, kokių iš tikrųjų reikia.“
Daugiau nuotraukų (4)

Milda Kuizinaitė, LR korespondentė

May 16, 2017, 8:41 AM, atnaujinta May 16, 2017, 9:35 AM

Kariuomenė prisipirko vadinamųjų auksinių šaukštų, o policija, atrodo, kėsinasi įsigyti auksinių automobilių.

Tokios baimės apimta Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) atsisakė tiekėjams paskelbti apie Policijos departamento planus įsigyti maždaug 150 naujų automobilių.

Tinka tik du modeliai

Vietoj skelbimo apie Policijos departamento rengiamą konkursą VPT Vidaus reikalų ministerijai nusiuntė prašymą įvertinti, ar policija neplanuoja neskaidrių sandėrių su vienu tiekėju.

VPT vadovei Dianai Vilytei toks įspūdis susidarė dėl to, kad sąlygose išvardyti techniniai reikalavimai, kuriuos atitinka tik dviejų gamintojų modeliai – „Mercedes-Benz Vito“ ir „Volkswagen Transporter Kombi“.

D.Vilytei kilo abejonių ir dėl būsimųjų pirkinių kainos. Policijos departamentas nurodė, jog planuoja pirkti mažiausiai 120 automobilių su galimybe įsigyti dar apie 30 transporto priemonių.

„Vieno automobilio kaina būtų apie 30 tūkstančių eurų, o visa pirkimo vertė siektų 3–4 milijonus eurų.

Nesinori daugiau tų auksinių šaukštų istorijų, todėl galimus viešųjų pirkimų pažeidimus kiek įmanoma bandome nustatyti dar pačioje pradžioje, kol niekas nepatyrė nuostolių ir nėra jokių praradimų“, – sekmadienį pareiškė Viešųjų pirkimų tarnybos direktorė.

Tik tuomet apie VPT atsisakymą skelbti pirkimą sužinojo ir Policijos departamento vadovai.

Neatmeta galimybės bylinėtis

„Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas apie automobilių pirkimą nekart yra pats kalbėjęs su D.Vilyte, bet apie kokius nors trūkumus išgirdome tik savaitgalį iš televizijos“, – vakar stebėjosi generalinio komisaro pavaduotojas Rimantas Bobinas.

VPT vadovės išsakytus priekaištus kategoriškai taip pat atmetė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris: „Čia nėra jokių sąsajų su auksiniais šaukštais ar auksinėmis šakutėmis – visi automobiliai perkami mažesne nei rinkos kaina.“

Policiją vakar užstojo ir vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Tuo metu E.Šileris neatmetė galimybės policijos reputaciją ginti teisme, jeigu VPT atsisakys skelbti pirkimą.

Kliūtis – du reikalavimai

Nors ir įtariamas neskaidriais pirkimais, Policijos departamentas neplanuoja keisti automobilių pardavėjams keliamų reikalavimų.

„Pirmą kartą istorijoje policija turi galimybę įsigyti tokių automobilių, kokių tikrai reikia.

Tuos reikalavimus visus metus kūrė patys policijos darbuotojai kartu su ekspertais.

Rinkdamiesi automobilius pareigūnai konsultavosi su kolegomis iš Estijos ir Suomijos“, – aiškino E.Šileris.

Pirkimo sąlygose įrašyti du reikalavimai, kurių neatitinka kitų gamintojų automobiliai, – keturi varomieji ratai ir automatinė pavarų dėžė.

Policijos departamento vadovų teigimu, šių savybių reikia norint greitai ir saugiai nuvykti į visus įvykius.

Keturi varomieji ratai policijos automobiliams leistų greičiau įveikti sunkiai išvažiuojamus kelius, o vejantis pažeidėjus – užvažiuoti ant aukštų šaligatvių, įveikti greičio ribojimo kalnelius ar kitokias kliūtis.

E.Šileris pirmadienį aiškino, jog vejantis pažeidėjus ar vairuojant ekstremaliomis sąlygomis pareigūnams reikalingos laisvos rankos, todėl būtina automatinė pavarų dėžė: „Norint perjungti pavarą vairas, nors ir trumpam, laikomas tik viena ranka, todėl kyla pavojus, kad jis gali išslysti.

Jei pareigūnas važiuoja vienas, jis turi įjungti švyturėlius, perduoti informaciją radijo ryšiu, naudotis garsiakalbiu.“

Automobilius galima perdaryti

Su Viešųjų pirkimų tarnybos pastabomis susipažinę policijos vadovai pastebėjo, jog išbraukyti reikalavimai, susiję su automobilių aukščiu, ilgiu, mase bei atstumu tarp ratų.

Pareigūnai pripažino, jog šie kriterijai svarbūs, bet juos atitinka dauguma tokio tipo automobilių.

„Trijų metrų aukščio mikroautobusu mes nei išvažiuosime, nei ką privažiuosime, tik apvirsime“, – aiškino generalinio komisaro pavaduotojas.

E.Šileris teigė, jog rinkdamiesi policijai tinkančius automobilius, jie rėmėsi gamintojų viešai skelbiama informacija, bet pritaikyti juos policijos reikmėms galėtų ir kitos kompanijos.

„Jei kuris nors gamintojas nuspręstų į savo standartinį automobilį įmontuoti keturis varomuosius ratus ir automatinę pavarų dėžę, konkurencija padidėtų bent iki penkių gamintojų“, – sakė policijos generalinio komisaro pavaduotojas.

Nustebino virtuvės įrankių kainos

Vadinamasis auksinių šaukštų skandalas, kurį šiomis dienomis prisiminė D.Vilytė, kilo praėjusių metų rugpjūtį, kai paaiškėjo, kad Lietuvos kariuomenė iš bendrovės „Nota Bene“ už 174 tūkst. eurų įsigijo lauko virtuvės įrankių.

Nustatyta, jog kariuomenė už pirkinius sumokėjo aštuoniskart brangiau nei rinkos kaina. Pjaustymo lentelę kariuomenė įsigijo už 180 eurų, kai tokia pat lentelė parduotuvėje tuo metu kainavo 28 eurus, duonriekį peilį – už 142 eurus. Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis – už 70 eurų.

Tyrimą dėl įtartinų pirkinių Karo policija buvo pradėjusi dar 2015 metų kovą.

Vėliau Krašto apsaugos ministerija (KAM) kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydama dėl pirkimo pradėti ikiteisminį tyrimą, bet netrukus jis buvo nutrauktas.

KAM šį sprendimą apskundė teismui. Ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo vėl buvo pradėtas tik kilus skandalui, praėjusių metų rugpjūčio 30-ąją.

Atlikus tarnybinį patikrinimą už šį pirkimą atsakingam Lietuvos kariuomenės pareigūnui buvo 30 proc. sumažinta alga, o vėliau jis buvo perkeltas į kitas pareigas.

Kilus triukšmui dėl auksinių įrankių „Nota Bene“ sutiko iš Lietuvos kariuomenės atsiimti tik dalį prekių ir Lietuvos kariuomenei grąžinti pinigus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.