Architektus pribloškė Enriko Daktaro statybų planai Kaune: „Blogas sprendimas, įžūlu“

 

 E.Daktaro statybų planams Kaune, Algirdo gatvėje, nepritaria ne tik jo bendrovės sklypo kaimynai, bet ir architektūros ekspertai.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 E.Daktaro statybų planams Kaune, Algirdo gatvėje, nepritaria ne tik jo bendrovės sklypo kaimynai, bet ir architektūros ekspertai.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 E.Daktaro (nuotr.) statybų planams Kaune, Algirdo gatvėje, nepritaria ne tik jo bendrovės sklypo kaimynai, bet ir architektūros ekspertai.<br> M.Patašiaus nuotr.
 E.Daktaro (nuotr.) statybų planams Kaune, Algirdo gatvėje, nepritaria ne tik jo bendrovės sklypo kaimynai, bet ir architektūros ekspertai.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Kauno Algirdo gatvės gyventojai mūru stojo prieš E.Daktaro statybų planus.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Kauno Algirdo gatvės gyventojai mūru stojo prieš E.Daktaro statybų planus.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Architektūros ekspertas R.Palys (nuotr.) nerinko žodžių vertindamas E.Daktaro statybų planus Kaune, Algirdo gatvėje.<br> A.Aleksandravičiaus nuotr.
 Architektūros ekspertas R.Palys (nuotr.) nerinko žodžių vertindamas E.Daktaro statybų planus Kaune, Algirdo gatvėje.<br> A.Aleksandravičiaus nuotr.
 Kauno Algirdo gatvės gyventojai mūru stojo prieš E.Daktaro statybų planus.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Kauno Algirdo gatvės gyventojai mūru stojo prieš E.Daktaro statybų planus.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 17, 2017, 2:35 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 4:56 PM

Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybai (KAUET) priklausantys specialistai – 2016 metų geriausiu miesto architektu išrinktas profesorius Rimvydas Palys ir jo kolega Vygintas Merkevičius – griežtai įvertino nusikalstamo pasaulio autoriteto Henriko Daktaro sūnaus Enriko Daktaro bendrovės „Revilė“ statybos užmojus prestižiniame Žaliakalnio nuosavų namų kvartale. 

Šie žinomi architektai projektiniuose dokumentuose įžvelgia aibę trūkumų, tačiau skandalingi planai sulaukia pritarimo savivaldybėje. 

Į architektūros ekspertus kreipėsi prieš E.Daktaro statybų planus protestuojantys Algirdo gatvės gyventojai, prašydami pateikti savo vertinimus. Šiame ramiame kvartale, kurio didžioji dalis – dviejų aukštų gyvenamieji namai, Henytės sūnus siekia pastatyti keturių (faktiškai penkių, nes cokoliniame aukšte, kuris atitinka pirmą aukštą, planuojama įrengti garažus) aukštų daugiabutį. 

Projektuotojams – aštri kolegų kritika

„Tai iš esmės blogas sprendimas, parodantis begalinį norą išspausti kuo daugiau naudos bloginant aplinką ir nedarantis garbės nei užsakovams, nei projektuotojams. Tai tipiškas įžūlus didelio tūrio daugiabučio brovimasis į mažaaukščio sodybinio tipo užstatymą. 

Sąmoningai pateikiamos melagingos vizualizacijos. Įvažiavimo gale parodytos žalios erdvės, o iš tikrųjų yra tankus užstatymas“, – žodžių nerinko R.Palys.

Pasak R.Palio, atstumai iki gretimų pastatų rytinėje ir vakarinėje sklypo pusėse nurodomi beveik dusyk didesni, nei yra iš tikrųjų: „Čia iškyla jau architektų etikos ir sąžinės klausimas.“ Projektinius dokumentus rengė architektų bendrovė „Studija RA“. 

R.Palio nuomone, E.Daktaro daugiabutis pablogins gretimų sklypų ir namų, ypač rytinėje pusėje esančio pastato, naudojimo sąlygas.

Anot architekto V.Merkevičiaus, projektiniai sprendiniai neatitinka šiuo metu galiojančių norminių reikalavimų – pavyzdžiui, atstumas nuo garažų vartų projektuojamame E.Daktaro name iki pastato, esančio Algirdo g. 14, yra pernelyg mažas. 

Ugniagesiai ištarė „ne“

Iškeptas E.Daktaro daugiabučio projektas sulaukė ne tik architektūros specialistų kritikos. 

Praėjusią savaitę Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas Tomas Sušinskas Algirdo gatvės gyventojų bendruomenei pranešė, jog šiai įstaigai buvo pateikta paraiška dėl statinio projekto patikrinimo.  

„Projekto gaisrinės saugos sprendiniams nepritarta“, – pabrėžė T.Sušinskas. 

Priešgaisrinės saugos specialistus bendruomenė informavo apie nerimą ir abejones keliančius faktus. 

„Saugus atstumas tarp projektuojamo gyvenamojo daugiabučio ir gretimų pastatų turi būti 10 metrų. Iš techninio projekto mes matome, kad iki Algirdo g. 14 statinių išlaikomas 6,79 m, o iki Algirdo g. 18 – tik 6,74 m atstumas. 

Mūsų manymu, tai yra šiurkštus priešgaisrinės saugos reikalavimų pažeidimas“, - pareiškime teigė Kęstutis Šarkauskas ir dar 20 kvartalo gyventojų, tame pačiame rašte nurodę daugelį kitų tikrintinų faktų. 

Gyventojai stebisi valdininkų veiksmais

Tačiau savivaldybėje skandalingi E.Daktaro užmojai sulaukia pritarimo.

Algirdo gatvės gyventojai stebėjosi matydami, kaip bendrovės „Revilė“ akcininko E.Daktaro sumanymams vos 12 arų sklype statyti 14,9 metrų aukščio, 29 metrų ilgio ir 17 metrų pločio pastatą nusilenkia Kauno valdininkai. 

Kituose keturiuose aukštuose ketinama įrengti dvidešimt butų, o bendras numatomo pastato plotas – beveik 2 tūkst. kvadratinių metrų. 

E.Daktaro daugiabučio kaimynystės besikratantys žmonės piktinosi, esą naujas statinys užstotų saulę artimiausiems namams, automobiliais būtų užgrūsta ne tik Algirdo, bet ir kitos siauros aplinkinės gatvės. Gyventojai tvirtino, kad pastatas neatitinka aukštingumo, atstumų iki gretimų sklypų normų. 

E.Daktaras ir kiti „Revilės“ atstovai atkirto, jog jokių pažeidimų nėra. 

Pasirūpino naudingais įrašais

Kauno apygardos administracinis teismas atmetė Algirdo gatvės gyventojų bendruomenės atstovų skundą, kuriuo jie siekia panaikinti buvusio šio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Remigijaus Skilandžio įsakymą dėl E.Daktaro statybų bendrovei „Revilė“priklausančio sklypo naudojimo būdo pakeitimo.

R.Skilandis ir kiti valdininkai dar 2014 metų gruodį pasirūpino, kad „Revilės“ sklypo duomenyse neliktų įrašo su žodžiais „mažaaukščių statybos“. Vietoj jo atsirado įrašas „daugiabučių teritorijos“. 

Taip klerkai uždegė žalią šviesą E.Daktarui dviaukščių kvartale statyti aukštesnius nei trijų aukštų namus. Pašiurpę vietos gyventojai kreipėsi į Kauno apygardos administracinį teismą, bet ir čia buvo perlieti lediniu dušu – teisėjų kolegija, vadovaujama Gintaro Čekanausko, nesutiko panaikinti skandalingo savivaldybės įsakymo. 

Savivaldybės atstovai teismo proceso metu įsiliejo į vieną komandą su E.Daktaru ir „Revile“, prašydami atmesti gyventojų skundą.

Teisme – iškalbingi ryšiai

„Ko gero, tai būtų pirmas atvejis visame mieste, kai tokioje mažoje ir siauroje gatvelėje išdygtų penkiems aukštams prilygstantis daugiabutis. 

Kauno apygardos administracinio teismo teisėjos Jolantos Medvedevienės vyras Andrejus Medvedevas anksčiau buvo įdarbintas su Daktarų gimine susijusios bendrovės „Statybos investicija“ vadovu, tačiau tai, suprantama, tik sutapimas“, – ironiškai šyptelėjo aktyviausių Algirdo gatvės bendruomenės narių Kęstutis Šarkauskas, drauge su kitais gyventojais apskundęs nepalankų verdiktą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Skundas dar neišnagrinėtas.

K.Šarkauskas, Rita Laužackienė, Danguolė Šidlauskienė, Valdas Gerulaitis, Tauras Antanas Mekas ir dar dešimt Algirdo gatvės gyventojų savo skunde Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui tvirtina, jog pakeistas E.Daktaro bendrovės sklypo naudojimo būdas neatitinka jame įregisruotų dabartinių gerokai žemesnių už planuojamą daugiabutį statinių paskirties.

Nepasydamas gyventojų protestų, Kauno savivaldybė Urbanistikos ir architektūros skyrius tyliai pritarė „Revilės“ pateiktiems projektiniams pasiūlymams dėl daugiabučio statybos. 

Dabartinis savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas naujienų portalui Irytas.lt aiškino, jog pritarti „Revilės“ projektiniams pasiūlymams  savivaldybę įpareigojo Kauno apygardos administracinis teismas, kuriam bendrovė apskundė pirminį nepalankų savivaldybės atsakymą: „Priešingu atveju būtume susidūrę su antstoliais.“ 

Tačiau paaiškėjo, jog G.Petrauskas kalbėjo netiesą. Iš tikrųjų teismas įpareigojo savivaldybę svarstyti „Revilės“ projektinius pasiūlymus iš naujo, o ne besąlygiškai jiems pritarti.

Šiuo metu jau yra parengtas techninis projektas, kurio palaiminimo siekia daugiabučio statybų sumanytojai. 

E.Daktaras perėmė tėvo statybas 

Daktarų šeimos verslo planai gimė pakaunės Užliedžių miestelyje. 

Įtariama, jog H.Daktaras (šiuo metu kalintis iki gyvos galvos) iš šešėlinių pinigų finansavo savo sūnaus statybas, jos prasidėjo 2007–2008 metais. 

Iš pradžių statybomis pasišovė rūpintis pats Henytė. Jis su savo bičiuliu Jonu Jegersku dar 2002 metais įsigijo žemės sklypą Užliedžiuose ir planavo jame statyti gyvenamuosius namus. 

Henytę vis stipriau atakuojant teisėsaugai, jo verslą perėmė sūnus. 

E.Daktaras tapo J.Jegersko partneriu – jų valdoma bendrovė „Jada“ ėmė statyti dviejų ir trijų aukštų daugiabučius. 

Tačiau kelias dešimtis namų surentę statybininkai 2013 metais bankrutavo. 

2014 metų E.Daktaras vėl ėmėsi statybų verslo – šįsyk per savo statytinius įsteigęs naujas firmas.

Šiuo metu E.Daktaru domisi Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba – aiškinamasi, ar jis gyvena iš legalių pajamų. Jei bus surinkta svarių įkalčių prieš Henytės atžalą, jis bus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl neteisėto praturtėjimo. 

FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas Alvydas Packevičius naujienų portalui lrytas.lt trečiadienį tvirtino, jog dabar laukiama Mokesčių inspekcijos patikrinimo išvadų, nuo kurių priklausys, ar bus pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto praturtėjimo.

Patikslinimas

„Jau paskelbus publikaciją „Architektus pribloškė Enriko Daktaro statybų planai Kaune: „Blogas sprendimas, įžūlu“, tapo žinoma, jog E.Daktarui priklausanti bendrovė „Doctor Invest“ nebėra UAB „Revilė“ akcininkė.

Vykstant su statybų planais susijusiam teismo procesui, kuriame dalyvauja ir nepatenkinti jomis Algirdo gatvės gyventojai, E.Daktaro įmonė „Doctor Invest“ 2016 m. rugsėjo 30 d. perleido UAB „Revilė“ akcijas privačiam asmeniui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.