Viktoras Pranckietis: „Vaiko pinigai turėtų siekti 100-150 eurų“

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis mano, kad vaiko pinigai Lietuvoje turėtų siekti nuo 100 iki 150 eurų. Kaip patirtis Lenkijoje rodo, didesnės išmokos už auginamus vaikus padidino gimstamumą, sumažino alkoholio vartojimą.

 V.Pranckietis.<br> J.Stecevičiaus nuotr.
 V.Pranckietis.<br> J.Stecevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-17 08:46, atnaujinta 2017-05-17 10:03

„Minimaliai tai šimtas eurų, (...) galbūt net iki pusantro šimto eurų. Tai būtų labai gerai pagal dabartines mūsų sąlygas“, - trečiadienį „Žinių radijui“ sakė parlamento vadovas.

Siūloma po 100 arba 150 eurų už kiekvieną Lietuvoje auginamą vaiką jo tėvams skirti kiekvieną mėnesį iki kol vaikui sukaks 18 metų. Pasak parlamento vadovo, tokie vaiko pinigai valstybei kainuotų apie 60 - 70 mln. eurų kasmet.

Vyriausybėje šiuo metu taip pat svarstoma, tačiau dar nėra sutarimo, kad vaiko pinigai būtų mokami už visus vaikus nepriklausomai nuo šeimos pajamų. Jų siūloma suma svyruoja nuo 30 iki 50 eurų.

V.Pranckietis trečiadienio rytą nustebino savo nuostata, kad piliečiams reikėtų mažiau dirbti, kad gautų daugiau pašalpų. Ši Seimo vadovo mintis išlindo ir praėjusį penktadienį, kai viešėdamas Visagine miesto tarybos narei, keturių vaikų mamai, Airidai Drus patarė apeiti įstatymus ir susimažinus atlyginimą gauti pašalpas.

V.Pranckietis Visagino miesto tarybos narei pasiūlė apeiti įstatymą, kad galėtų gauti valstybės paramą.  Tai yra susitarti su darbdaviu dirbti ne visu etatu ir gauti nuolaidas, kurios dingsta, kai žmogus uždirba šiek tiek daugiau ir praranda pašalpas.

„Su ja kabėjau ir kalbėjome apie tai, kaip reikėtų iš viso remti tas šeimas. Sakiau, jei atsirastų vaiko pinigai, kaip lenkai turi gerą pavyzdį, tokiu būdu nereikėtų stovėti prie išmaldų ar kokių paramų. Gautų tuomet oriai tuos vaikų pinigus ir jei už keturis vaikus gautų bent po 100 eurų, tai būtų turbūt paprastas sprendimas. O kaip ji ten suprato, tai jos čia asmeninis dalykas“, - „Žinių radijuje“ trečiadienio rytą sakė V.Pranckietis.

V.Pranckietis bandė neigti, kad visaginietei nesiūlė apeiti įstatymo, tačiau tuoj pat teiravosi, kad jei ir būtų toks siūlymas, ar tai būtų įstatymo apėjimas. „Jei skirtų daugiau laiko vaikams, o mažiau laiko darbui?“, - teigė Seimo vadovas.

Pasiteiravus, ar reikėtų mažiau dirbti, kad gautų daugiau pašalpų, Seimo pirmininkas atsakė tvirtai: „Taip“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.