Šiaulių perversmininkams – teismo spyris

Atleistas neteisėtai. Tokį verdiktą paskelbė Šiaulių apygardos administracinio teismo kolegija, išnagrinėjusi buvusio Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Eduardo Bivainio skundą.

Eduardas Bivainis teisme įrodė, kad buvo atleistas neteisėtai.<br>G.Šiupario nuotr.
Eduardas Bivainis teisme įrodė, kad buvo atleistas neteisėtai.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių miesto tarybos nariai nenorėjo girdėti perspėjimų, kad darbuotojus siekiama atleisti ne pagal įstatymą. <br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių miesto tarybos nariai nenorėjo girdėti perspėjimų, kad darbuotojus siekiama atleisti ne pagal įstatymą. <br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 17, 2017, 1:15 PM

Bylą išnagrinėjęs teismas visiškai patenkino E.Bivainio pateiktą ieškinį: atleistajam nuo šių metų sausio 3-iosios iki teismo sprendimo įsigaliojimo dienos priteistas vidutinis darbo užmokestis už priverstinę pravaikštą. Be to, E.Bivainiui turės būti išmokėta ir dviejų mėnesių atlyginimo dydžio išeitinė kompensacija. Atleistasis sugrąžinti į darbą teismo neprašė.

Neoficialiais skaičiavimais, užsispyrėliškas E.Bivainio atstatydinimas kainuos apie 17 tūkstančių eurų. Tiesa, mokės ne perversmą rengę ir perspėjimų dėl neteisėtų veiksmų neklausę politikai, bet mokesčių mokėtojai.

Mero Artūro Visocko iš 17 politikų suburta trapi valdančioji dauguma subyrėjo pernai rudenį, kai triukšmingai pasitraukė trys iš keturių liberalų. Jie pareiškė, kad netinka mero vadovavimo stilius, neįsiklausoma į kitų nuomonę ir t.t.

Prie užribyje buvusių politikos veteranų prisijungę liberalai netruko imtis veiklos – nuspręsta atstatydinti nepartinį administracijos direktorių E.Bivainį ir vicemerą socialdemokratą Domą Griškevičių.

Tai padaryti pavyko tik trečiuoju bandymu, nes prieš tai perversmininkams neužteko teisinių žinių. Mat išvakarėse įsigaliojo Vietos savivaldos įstatymo pataisos, kuriomis buvo įteisinta aibė pakeitimų. Tarp jų – ir atleidimo iš pareigų terminai.

Tada perversmininkai pareikalavo mero per dvi savaites surengti neeilinį posėdį. Naujoji dauguma nutarė, kad meras atsisako surengti posėdį, tad pabandė jį organizuoti patys. Bet vėl sugebėta pažeisti terminą – darsyk per vėlai sutvarkyti teisiniai formalumai.

Meras A.Visockas ragino atsitokėti, nes E.Bivainis nesilaikė įsikibęs kėdės ir pažadėjo pats pasitraukti, kai atsiras pamaina. Bet perversmininkai nusprendė veikti greičiau – praėjusių metų pabaigoje sušaukė dar vieną posėdį ir atleido abu – administracijos direktorių E.Bivainį ir vicemerą D.Griškevičių.

Prieš posėdį buvo perspėta, jog pažeidžiami teisės aktai – naujoji dauguma pati šaukė posėdį, nors tai privalo daryti meras. Tai akcentavo ir Savivaldybės teisininkė, bet valdžią perimti sumanę politikai nenorėjo nieko girdėti.

Darbo netekę D.Griškevičius ir E.Bivainis kreipėsi į teismą dėl neteisėto atleidimo. Su mero pavaduotoju buvo sudaryta taikos sutartis, pagal kurią D.Griškevičius vasario viduryje grįžo į ankstesnes pareigas.

Šiaulių meras taikos sutartį su D.Griškevičiumi pasirašė paskutinę akimirką, nes miestui grėsė tiesioginis valdymas iš sostinės ir pirmalaikiai rinkimai.
 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.