Kuršių nerijoje žolę rupšnojusios ožkos likimas pašiurpino ir užminė mįslę

Klaipėdoje prie šiukšlių konteinerio penktadienį aptiktos paskerstos ožkos liekanos pašiurpino žmones. Veterinarijos ir maisto tarnybos inspektoriai irgi stebisi piktadariais, kuriems šovė į galvą teršti daugiabučių kvartalo aplinką. Medžiaga apie šį incidentą bus perduota policijai.

 I.Gelūno nuotr.<br>Klaipėdiečius sujaudino prie daugiabučių  aptiktos skerdenos liekanos.
 I.Gelūno nuotr.<br>Klaipėdiečius sujaudino prie daugiabučių  aptiktos skerdenos liekanos.
 G.Pilaičio nuotr.<br> Bulvikio kyšulyje ožkos jau apsiprato.
 G.Pilaičio nuotr.<br> Bulvikio kyšulyje ožkos jau apsiprato.
 G.Pilaičio nuotr.<br> Kuršių nerijos pievose žolę skabo ir avys.
 G.Pilaičio nuotr.<br> Kuršių nerijos pievose žolę skabo ir avys.
 G.Pilaičio nuotr.<br> Bulvikio pievų šienauti nereikia.
 G.Pilaičio nuotr.<br> Bulvikio pievų šienauti nereikia.
 G.Pilaičio nuotr.<br> Gyvuliai  nugraužia apžėlusias pievas. 
 G.Pilaičio nuotr.<br> Gyvuliai  nugraužia apžėlusias pievas. 
 G.Skaraitienės nuotr.<br> A.Miežanskas teigia, kad  ožkiena mėgaujasi gurmanai. 
 G.Skaraitienės nuotr.<br> A.Miežanskas teigia, kad  ožkiena mėgaujasi gurmanai. 
Daugiau nuotraukų (6)

Gediminas Pilaitis

2017-05-20 16:49, atnaujinta 2017-05-21 02:37

Sujaudino dvokiančios skerdenos

Šiaurinėje dalyje esančio mikrorajono gyventojai prie buitinių atliekų konteinerių suverstas ožkos liekanas pastebėjo anksti rytą. Nudirti kruvini kailiai, kanopos, nurėžta gyvulio galva pašiurpino į darbą ėjusius klaipėdiečius.

Įtarę, jog ožkąį užmiestyje galėjo pavogti ir sudoroti kokie nors valkatos arba benamiai, gyventojai apie radinį pranešė Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (KVMVT) darbuotojams.

Iškviesti gyvūnų globos įmonės „Nuaro“ darbuotojai pasiėmė ožkos liekanas. Nudirtame kailyje dar buvo likę specialių įsagų, tad inspektoriams nebuvo sunku nustatyti paskersto gyvulio savininką.

Paaiškėjo, jog ožka priklausė garsiam avių augintojui klaipėdiečiui Antanui Miežanskui. Jam vieninteliam leista avis ir ožkas ganyti Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) smiltpievėse. Gyvuliai ten nuėda perteklinę žolę.

Klaipėdos VMVT viršininko pavaduotojas Virgilijus Valantinas su šiuo incidentu A.Miežansko nesiejo: “Kokiam sveiko proto ūkininkui šautų į galvą mesti į šiukšliadėžę įsagais pažymėtą gyvulio kailį. Pagal numerius atrasti šeimininką – vieni juokai. Greičiausiai ožką buvo pavogta, paskersta, o kailis su galva išmestas“.

Nugraužtos pievos – kaip golfo laukai

V.Valantinas prisiminė ir daugiau panašių radinių. Prieš kelerius metus Kaštonų gatvėje buvo aptiktos lapių gaišenos, o netoli esančioje Kretingos gatvėje prie tilto per geležinkelį mėtėsi nudobto šerno liekanos - kaulai ir ir kailiai. Žvėrių atliekomis miestą teršiantys asmenys neišaiškinti.

Maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai pažadėjo surinktą medžiagą perduoti uostamiesčio policijai. Aptiktos ožkos skerdenos liekanos išvežtos į gyvulinės kilmės atliekas dorojančią Rietavo utilizavimo įmonę.

Sužinojęs, kur aptiktos Kuršių nerijos pievose žolę rupšnojusios jo ožkos liekanos, A.Miežanskas irgi stebėjosi: „Sunku patikėti, kad žmogus, kuriam prieš keletą dienų padovanojau tą ožką, galėjo taip neatsakingai pasielgti“.

Neringos gyventojams draudžiama auginti naminius gyvulius ir paukščius. Vieninteliam A.Miežanskui  leista Bulvikio kyšulyje, pievose prie lėktuvų pakilimo aikštelės, ganyti nedidelę ožkų ir avių bandą. Svarstoma galimybė šią vasarą ožkų bandą perkelti į Naglių kraštovaizdžio draustinį.

KNNP parko direkcijos vadovė Aušra Feser ir kiti aplinkosaugininkai veiklų ūkininką įkalbino prisidėti prie tarptautinių organizacijų finansuojamo Kuršių nerijos smiltpievų ir kopų kraštovaizdžio atkūrimo projekto.

„Avys ir ožkos sunkiai prieinamose vietose nuskabo pušų ir beržų ūglius, pasigardžiuodamos kramsnoja net invazinius augalus – akacijas ir erškėtrožes. Pievų šienauti nebereikia – gyvulių nugraužtos jos dabar atrodo kaip golfo laukai“, - pasakojo prieš trejus metus dalį savo bandos į Kuršių neriją perkėlęs A.Miežanskas.

Atlygino padarytus nuostolius

Bulvikio kyšulyje, virš kurio driekiasi paukščių migravimo takas, gamtos mylėtojams pastatyti sparnuočių stebėjimo bokšteliai, o Kuršių nerijos medžiotojų būrelis „Girinis“ čia įsirengė laukinių žvėrių šėryklą.

Kelis kartus iš aptvaro išsprūdusios ožkos pasivaišino šėrykloje supiltais grūdais. Po to medžiotojai A.Miežanskui ėmė priekaištauti, esą jis neprižiūri savo kaimenės - palaidos ožkos ir avys laksto po pievas.

Aptvarką buvo išgriovę kažkokie niekadėjai. Nenorėdamas pyktis su medžiotojais, nusprendžiau atlyginti jų nuostolius – vienam neseniai padovanojau ožką. Koks jos likimas – nežinau“, - pasakojo A.Miežanskas.

Gyvulių augintojas netiki, kad medžiotojas, su kuriuo jis bendravo, tą ožką paskerdė, o liekanas nušveitė prie šiukšlių konteinerių: „Jis ne toks žmogus, žino, kaip elgtis tokiais atvejais. Miškuose nušautų ir išdorotų žvėrių atliekas medžiotojai laidoja ne šiukšlių konteineriuose, o specialiai pažymėtose duobėse“.

Klausimų daugiau nei atsakymų

Ožkų mėsa yra gardi, tačiau lietuviai nuo seniausių laikų labiau vertina kiaulieną, jautieną ir avieną. Kituose kraštuose pamėgta ožkiena, pas mus, pasak A.Miežansko, vilioja tik išpuoselėto skonio kulinarus ir gurmanus.

Tad kas paskerdė ir sušveitė gyvulį, kurios liekanos pribloškė uostamiesčio daugiabučių kvartalo gyventojus, ir kaip jis iš draustinio staiga atsidūrė kitoje vietoje anapus Kuršių marių ?

Neringiškiams medžiotojams padovanotos  ožkos istorija – tikra mįslė ir akibrokštas buvusiam jos savininkui A,Miežanskui. Jis neatmeta kitokių įvykių versijų. Kol kas klausimų daugiau, nei atsakymų.

„Gal  ožka po to  buvo parduota, gal  ją kas nors nugvelbė ir paskerdė netinkamoje vietoje, o paskui sumanė lengviausiu būdu atsikratyti atliekų ?“, - svarstė gyvulių augintojas.

 

 

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.