Prie bažnyčios įrengti atrakcionai mišias pavertė linksmaisiais kalneliais

Balandį prie Šv.Kryžiaus (karmelitų) bažnyčios įsikūrė atrakcionai. Paaiškėjo, kad leidimą išdavę tarnautojai buvo apgauti. Nors verslininkas tikino iš anksto gavęs kaimynų sutikimą, klebonas aiškino, kad atrakcionai buvo įrengti be jo žinios.

Iš toliau atrodo, kad pramogos įžengė net į Karmelitų bažnyčios šventorių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Iš toliau atrodo, kad pramogos įžengė net į Karmelitų bažnyčios šventorių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-21 12:59

Linksmieji kalneliai, karuselės, traukinukai, linksmasis namas – tokie ir panašūs atrakcionai nuo balandžio pabaigos ūžia šalia „Akropolio“.

Spalvingomis dekoracijomis prisidengė ir visai šalia stūksanti karmelitų Šv.Kryžiaus bažnyčia. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad pramogos kone įžengė į šventorių.

Teisiškai viskas gerai – bažnyčios teritorija aptverta tvora, joje ramu. Vis dėlto maldos rimtį ėmė drumsti besilinksminančių lankytojų klyksmai.

Dainos ir vaikų klyksmai

„Po žiemos bažnyčioje šalta ir drėgna, atvėrėme duris, kad pastatas šiltų ir vėdintųsi. Pasipylė vaikų klyksmai, muzika. Per pamaldas sunku nereaguoti. Net žinome dainų seką, kokia po kokios skambės“, – pasakojo bažnyčios klebonas, kunigas Renaldas Šumbrauskis.

Jis sakė, kad suprasdamas vaikus nuolankiai tveria tokią kaimynystę. Vis dėlto ateityje norėtų ramesnės aplinkos.

„Buvome pripratę prie automobilių aikštelės. Tai buvo geriausia kaimynystė. Jau ir autobusų stotis buvo įdomiau. Dabar gyvename šalia atrakcionų. Retorinis klausimas – o kas toliau?

Anksčiau būta ir krepšinio bei naktinio krepšinio rungtynių, koncertų. Galbūt ateityje ir sraigtasparniai leisis?“ – svarstė kunigas.

R.Šumbrauskis apgailestavo, kad apie atrakcionus sužinojo tik jiems atsiradus bažnyčios pašonėje.

„Būtų gražu žinoti, ką rasime po nakties. Gaila, kad mūsų neatsiklausiama. Galvojame rašyti raštą, prašyti, kad savivaldybė pasiklaustų derindama leidimus. Pageidautume ramesnių kaimynų“, – mintimis dalijosi dvasininkas.

Jis sakė suprantąs, kad teritorija priklauso savivaldybei ir teisiškai ji neprivalo su niekuo derintis. „Įsivaizduoju, kad į tokią vietą verslas veržiasi. Teisiškai viskas teisinga. Čia tik moralinis klausimas, kuris priklauso nuo asmeninio požiūrio“, – dėstė R.Šumbrauskis.

Per mišias nevėžins

Linksmybes prie bažnyčios balandžio 14 dieną leista rengti mažajai bendrijai „Atrakcionai“. Jos direktorius Gintaras Lisinskas pasakojo, kad atrakcionai buvo pradėti montuoti balandžio 17 dieną.

„Tada ir nuėjau pasikalbėti su klebonu. Mes geranoriškai pasikalbėjome. Jis neturėjo didelių priekaištų, nerašė raštų, tik paprašė daugiau ramybės tą valandą, kai vyksta mišios, davė man pamaldų ir renginių grafiką.

Sutarėme, kad nuo 18 val. ekstremaliais atrakcionais stengsimės supti mažiau žmonių, kad besilinksminančiųjų riksmai netrikdytų tikinčiųjų“, – žadėjo G.Lisinskas.

Jo teigimu, vietos prie „Akropolio“ atrakcionams paprašė pati bendrija. Miestas siūlė mažiau patrauklią Nemuno salą, teritoriją prie arenos.

„Kad būtume matomi Nemuno saloje, mums reikia trigubai didesnių atrakcionų. Kitaip ten pasislėptume. Ši vieta prie „Akropolio“ matomumo ir lankomumo prasme yra gera. Žmonės čia ir šiaip važiuoja pramogauti“, – aiškino G.Lisinskas.

Mielai kurtųsi Vytauto parke

Verslininkas sakė, kad ieškoti naujos vietos bendrija buvo priversta, kai prie „Prismos“ Jonavos gatvėje prasidėjo statybos. Ten dvejus metus ir veikė atrakcionai.

„Tobuliausia vieta būtų automobilių stovėjimo aikštelė prie Kauno pilies. Anksčiau ten dirbome. Bet suprantame, kad ten žmonėms reikia statyti automobilius. Mums taip pat patiktų, jei atsirastų aikštelė Vytauto parke. Mielai ten įsikurtume, gal ateityje taip ir nutiks.

Galėjome siūlyti ir daugiau vietų, tačiau Kaune atrakcionui tinkamų vietų nelabai ir yra“, – kalbėjo G.Lisinskas.

Verslininkas pamelavo?

„Atrakcionams buvo pasiūlytos kelios vietos. Mes siūlėme porą vietų kitame Nemuno krante. Tačiau atrakcionų direktorius argumentavo, kad ten neprieinama vieta, jie ten nenorėjo.

Aikštelę prie bažnyčios jie patys sugalvojo ir mums pasiūlė“, – atskleidė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja, Renginių organizavimo komisijos pirmininkė Nijolė Putrienė.

Jos teigimu, ilgai svarstyta, ar aikštelė prie bažnyčios tinkama atrakcionams. „Tai yra automobilių stovėjimo vieta, teko atlikti papildomus derinimus.

Taip pat buvo svarstoma dėl bažnyčios. Kelis kartus į posėdį kvietėmės direktorių, bet atrakcionų direktorius mus informavo, kad su bažnyčia pakalbėta ir sutarta. Tada jau diskusijų nekilo“, – aiškino N.Putrienė.

Tarnautoją nustebino paaiškėjusi aplinkybė, kad Šv.Kryžiaus bažnyčios vadovas nieko apie atrakcionus nežinojo.

„Mes nustebę. Aiškėja, kad su bažnyčia nebuvo kalbėta. Ši situacija mus pamokė. Ateityje prašysime rašytinio suderinimo, kad yra sutarta su subjektais, kurie įsikūrę toje aplinkoje, kaip šiuo atveju bažnyčia. Kiekviena organizacija yra svarbi miestui“, – dėstė N.Putrienė.

Kalbėjosi ne pats vadovas?

Ji žadėjo apie tai kalbėtis su G.Lisinsku. Bausti už melą ir sukeltą nepasitenkinimą savivaldybė negali. „Neturime jokių svertų nubausti, bet ateityje turėdami reikalų su šia organizacija žinosime, kad kartais informacija pateikiama ne visai tiksli“, – kalbėjo komisijos pirmininkė.

Verslininkas G.Lisinskas teisinosi, kad ne jis pats, bet kolegos esą kalbėjosi su bažnyčios atstovais. Bendrijos direktorius kelis kartus žurnalistei patvirtino, kad jie dvasininką apie atrakcionus perspėjo dar prieš gaudami leidimą.

Tačiau kunigas R.Šumbrauskis ir antrą kartą patikino, kad apie atrakcionus nebuvo iš anksto informuotas. „Jie atėjo, kai atrakcionai jau buvo suvežti. Pokalbio, kad atrakcionai atsikraustys po mėnesio ar po savaitės, nebuvo.

Anksčiau įstaigos atsinešdavo raštą, kurį prašydavo pasirašyti, vėliau tą raštą nusinešdavo į savivaldybę ir tik tada gaudavo leidimą. Šiuo atveju to nebuvo“, – tvirtino bažnyčios klebonas.

Atrakcionai veiks ilgiau

Mažoji bendrija „Atrakcionai“ buvo gavusi leidimą naudotis aikštele vieną mėnesį – iki gegužės 15 dienos. Verslininko prašymu pirmadienį leidimas buvo pratęstas dar trims savaitėms, iki birželio 4 dienos.

„Gegužės pradžia buvo nepalanki dėl prastų orų. Dabar viliamės atsigriebti“, – sakė „Atrakcionų“ direktorius.

„Laikinosios sostinės“ šaltinių teigimu, jei žinia apie visuomenės nepasitenkinimą būtų komisiją pasiekusi anksčiau, leidimo greičiausiai ji nebūtų pratęsusi.

Miesto architektai ir menininkai taip pat ėmė kritikuoti „cirką ant barokinės bažnyčios fasado“. Anot architekto Audrio Karaliaus, tai rodo, kad viskas mieste parduodama.

Tikintieji gali guostis tuo, jog artimiausiu metu aikštelėje greta bažnyčios nenumatyta jokių renginių, joje ir toliau turėtų būti automobilių stovėjimo aikštelė.

Mobiliesiems atrakcionams nepritaikytas

Ričardas Šidlauskas, Vytauto parko vadovas:

„Į parką priimsime visus, tik tam reikia tinkamų sąlygų. Šiuo metu atrakcionai nuomojami, paslaugas teikia žmonės, dirbantys su verslo liudijimais.

Kad galėtume priimti mobiliuosius atrakcionus, tam reikėtų pritaikyti aplinką. Ten parkas, miškas, nepadėsi atrakcionų kaip kokioje aikštelėje.

Parko norėtųsi didesnio, bet tam reikia komunikacijų, priėjimo, reikia, kad atitiktų saugumo reikalavimus.

Šie klausimai juda į priekį, miestas tam skiria dėmesio. Konkrečios datos, kada parkas bus pritaikytas mobiliesiems atrakcionams, nėra. Bet kad sprendimai bus, tai tikrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.