Vamzdis sugriovė planus

80 metų klaipėdietei nepavyko įrodyti, kad dėl per jos žemę nutiestos Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo trasos turtas nuvertėjo bene šimtą kartų, todėl negavo ir atitinkamos kompensacijos.

SGD terminalo dujotiekio trasos servitutas numatytas po 50 metrų į abi puses.
SGD terminalo dujotiekio trasos servitutas numatytas po 50 metrų į abi puses.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė, LR korespondentė

May 25, 2017, 7:13 AM

Išgirdęs nepalankų sprendimą motinos interesams Klaipėdos apygardos teisme atstovaujantis jos sūnus Giedrius Malakauskas nelinkęs nuleisti rankų.

Įveikęs visas privalomas teisines instancijas Lietuvoje jis kreipsis į Europos žmogaus teisių teismą.

Planus sujaukė dujų trasa

Kelių šeimų gyvenimą prieš keletą metų sujaukė per jų žemę Doviluose (Klaipėdos r.) nutiestos SGD terminalo dujotiekio trasos.

Planavę šioje vietoje atgautoje tėvų ir senelių žemėje statyti gyvenamuosius namus ar kurti kaimo turizmo sodybas jie liko it musę kandę – kas norės gyventi dujų vamzdžio pašonėje?

Visos problemos kilo dėl aukšto slėgio dujotiekiui nustatyto servituto juostos – po 50 metrų į abi puses ir galiojančių aštuoniolikos draudimų žemės savininkams.

Ieškovės teigimu, nustatytas servitutas prilygsta nuosavybės paėmimui išvengiant teisingo atlygio.

Petronėlės Danutės Malakauskienės teigimu, valstybė nusprendė jai sumokėti juokingai menką sumą – 2400 eurų.

Į banko sąskaitą pervesti pinigai iki šiol nepaliesti.

Moteris mano, kad tokia valstybės skirta kompensacija – tarsi pasityčiojimas, nes niekas nepirks žemės su magistraliniu dujotiekiu.

Savo žemę iki servituto ji vertina bene šimtu kartų daugiau ir nori, kad sklypus išpirktų valstybė.

Šįkart įskaudino saviškiai

P.D.Malakauskienės skaičiavimu, nustatyti servitutai septyniuose žemės sklypuose prilygsta žemės paėmimui ir ji siekia gauti iš atsakovų atitinkamą kompensaciją – 247 tūkst. 249 eurus.

Teigiama, kad tokia šios žemės, kurioje leidžiama gyvenamųjų namų statyba, kaina 2013 metais buvo įregistruota Registrų centre.

G.Malakausko teigimu, antroji atgautos žemės nacionalizacija jo motinai daug skaudesnė, nes šiuokart ją pažemino ne svetimi, o savi.

Žemę pasiėmė valstybė, o jo motinai liko prievolė kasmet už ją mokėti mokesčius.

P.D.Malakauskienė 2000 metais Doviluose atgavo 14 hektarų tėvų žemės ir planavo pakeitusi žemės paskirtį pritaikyti ją gyvenamųjų namų statybai.

Nuosavybė nėra absoliuti

Atsakovės – „Klaipėdos nafta“ ir Energetikos ministerija – teigė, kad pagal įstatymus magistralinių dujotiekių apsaugos zonose leidžiama statyti, rekonstruoti, remontuoti, griauti bet kokius statinius ir įrenginius.

Be to, pagal Konstituciją nuosavybė nėra absoliuti, o dėl visuomenės poreikių ir interesų fizinio asmens nuosavybė gali būti apribota.

Atsakovės taip pat priminė, kad P.D.Malakauskienės tėvas kadaise valdė 11,77 hektaro, o nuosavybės teisės buvo atkurtos į 14,21 hektaro strategiškai geresnėje vietoje. Be to, pakeitus jos paskirtį iš žemės ūkio į vienaaukščių ir dviaukščių namų statybos, šios žemės vertė gerokai padidėjo.

Servitutas apima tik 9,56 proc. sklypo.

Todėl esą servituto apribojimai dabartiniam žemės savininkui nepakenkė nei ekonomiškai, nei morališkai.

„Klaipėdos naftos“ ir Energetikos ministerijos atstovai prašė ieškinį atmesti. Jų teigimu, jau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė, kad visos planavimo procedūros atliktos pagal įstatymus, o P.D.Malakauskienei jau sumokėta tinkamo dydžio kompensacija.

Ji apskaičiuota už vieno hektaro žemės paskirties sklypo pagal to meto duomenis servitutą.

Teismas P.D.Malakauskienės ieškinį atmetė ir priteisė sumokėti 6167,56 euro bylinėjimosi išlaidų „Klaipėdos naftai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.