Pedagogės ieškinys – net 24 motinoms

Klaipėdos apylinkės teisme baigta nagrinėti civilinė byla, kokios Lietuvoje dar nebuvo, – įskaudinta muzikos mokytoja dėl garbės ir orumo bylinėjasi su 24 buvusių mokinių motinomis.

Į teismo posėdį susirinko beveik visos atsakovės – dabartinių trečiokų motinos. Priekyje prie stalo – J.Poletajeva.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Į teismo posėdį susirinko beveik visos atsakovės – dabartinių trečiokų motinos. Priekyje prie stalo – J.Poletajeva.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė, LR korespondentė

2017-05-26 08:05

Uostamiesčio „Santarvės“ pagrindinės mokyklos muzikos mokytoja Jelena Poletajeva nusprendė teisme apginti savo pažeistą garbę ir orumą – tai įvertino 500 eurų.

Atsakovėmis įvardytos 24 mokinių motinos.

Neįtiko muzikos mokytoja

Prieš metus tuometinių antrokų tėvai paprašė mokyklos direktorės, kad ši mokytoja būtų pakeista, nes per jos pamokas tvyro įtampa, mokytoja bendrauja pakeltu tonu, vaikai nenori ir bijo eiti į muzikos pamokas, neva pasitaikė atvejų, kai vaikai buvo paliekami klasėje vieni.

„Problemų tikrai buvo, jaučiau, kad bręsta konfliktas.

Kartą J.Poletajeva atėjo ir pasakė: noriu atsisakyti pamokų toje klasėje, nes jaučiu, kad vaikus vertinu neobjektyviai.

Aš sutikau perimti jos pamokas, bet mokytoja po kurio laiko persigalvojo. Stengiausi išsaugoti taiką klasėje, bet buvo labai sunku“, – teisme sakė dvejus metus klasės auklėtoja dirbusi Andžela Urnikienė.

Pernai ji išėjo į kitą mokyklą.

Ji tikino, kad tikrai ne dėl auklėjamų vaikų ar jų tėvų pakeitė darbovietę.

Išeidama ji pasiūlė tėvams parašyti prašymą mokyklos direktorei, kad muzikos mokytoja būtų pakeista.

Nesuteikė galimybės tartis

J.Poletajevos baigiamoji kalba buvo labai trumpa. Ji teigė, kad tėvai jai nesuteikė galimybės tartis, o kategoriškai reikalavo kitos mokytojos.

Mokytojos gynėjos Gražinos Mauručaitienės teigimu, kalbos apie tai, kad mokytoja su vaikais bendrauja pakeltu tonu, neieško kontaktų su tėvais, kad vaikai vengia muzikos pamokų, neatitinka tikrovės.

Per trisdešimt pedagogės darbo metų esą nieko panašaus nebuvo nutikę: priešingai – mokytoja yra daug pasiekusi profesinėje srityje.

Gynėjos teigimu, nepasitenkinimą reiškė viena ar dvi motinos, o kitos prisidėjo iš solidarumo. Esą tokios bylos atsiranda ir dėl visuomenės požiūrio į mokytoją.

Priekaištavo ir direktorei

J.Poletajeva nusprendė teisybės ieškoti tuomet, kai pamatė tėvų raštą direktorei su išdėstytais argumentais. „Žodžiu galima ir užmušti“, – teigė jos gynėja.

Baigiamosios kalbos teisme užtruko ilgai, mat jas sakė ne tik ieškovė, bet ir visos dabartinių trečiokų motinos bei trys jų gynėjai.

Pasigirdo ir priekaištų mokyklos direktorei, kuri gavusi tėvų prašymą pakeisti muzikos mokytoją nesutiko su išdėstytais argumentais ir nepabandė išsiaiškinti situacijos geranoriškai.

Motinoms rūpėjo, kodėl jų nekvietė susitikti su mokytoja, kodėl nepasiūlė apsilankyti pamokose ir įsitikinti, kokia ten atmosfera.

Visos motinos prašė atmesti mokytojos ieškinį dėl garbės ir orumo gynimo kaip neteisingą ir neįrodytą. Sprendimą šioje nekasdieniškoje byloje teismas skelbs birželio pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.