Vaiko Norvegijoje netekusiai mamai – žinios iš Lietuvos

Į Norvegiją paviešėti išvykusi lietuvė E.S. (redakcijai moters vardas ir pavardė žinomi – aut. past.) prieš dvi paras pranešė, kad iš jos šios šalies vaiko teisių specialistai paėmė vienų metų sūnų. Moteris teigė, kad viskas prasidėjo nuo nelaimės namuose, kai mažylis nusidegino ranką manų koše ir šeima kreipėsi pagalbos į medikus.

 Lietuvos institucijos ieško būtų padėti Lietuvos pilietei Norvegijoje.<br>Facebook.com nuotr.
 Lietuvos institucijos ieško būtų padėti Lietuvos pilietei Norvegijoje.<br>Facebook.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2017, 11:40 AM, atnaujinta May 26, 2017, 3:32 PM

Jauna mama buvo šokiruoa dėl to, kad po policijos nuovadoje įvykusios apklausos sūnus nebuvo grąžintas, nerimą kėlė ir dar viena situacijos aplinkybė – vaiko tėvas buvo sulaikytas Norvegijos pareigūnų. Šiuo metu situaciją Norvegijoje aiškinasi ir Lietuvos institucijos.

Kreipėsi skubiu raštu 

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Teisinės pagalbos ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėjas Janas Maciejevskis teigė, kad jau kreiptasi į Norvegijos institucijas ir šiuo metu laukiama jų atsakymo.

„Atvejis labai skubus, tą pažymėjome ir išsiųstuose dokumentuose, jei atsakymo greitai nesulauksime, kreipsimės dar kartą. Lietuvoje bendravimas tarp institucijų vyksta gana sklandžiai, o Norvegijoje komunikacija tarp centrinės institucijos ir jos padalinių užtrunka ilgiau“, – kalbėjo jis.

Anot pašnekovo, paimto vaiko mama aktyviai bendrauja su Lietuvos ambasada Norvegijos Karalystėje. Ji moterį informavo, kur kreiptis dėl nemokamos teisinės pagalbos.

„Mes nelabai kuo galime padėti, kol neturime informacijos iš Norvegijos Karalystės“, – teigė J.Maciejevskis ir pridūrė, kad rankų Lietuvos institucijos tikrai neketina nuleisti.

Kol kas Vaiko teisų apsaugos ir įvaikinimo tarnyba nėra užmezgusį ryšių su vaiko giminaičiais Lietuvoje.

„Artimiausiu metu kreipsimės į vietinę Vaiko teisių apsaugos tarnybą ir prašysime jų susisiekti. Kadangi dar neturime informacijos iš Norvegijos, nežinome, kokių veiksmų jie ketina imtis: gal atlikus tyrimą vaikas bus grąžintas šeimai.

Jei paaiškės, kad nebuvo jokių tyčinių veiksmų, vaikas bus atiduotas tėvams ir šeima grįš į Lietuvą. Jei  norvegai pasakys, kad neketina to daryti, tada spręsime klausimą dėl globos – ieškosime giminaičių ir prašysime perduoti šį klausimą mūsų jurisdikcijai. Kreipdamiesi į Norvegiją pabrėžėme, kad šeima laikinai buvo išvykusi iš Lietuvos ir prašome spręsti klausimą dėl visos bylos perdavimo Lietuvos Respublikai“, –  kalbėjo pašnekovas.

Pasak jo, reikia viltis, kad ši situacija bus galimybė sukurti gerąją bendradarbiavimo praktiką. „Kol kas remiamės tik vaiko motinos paaiškinimais, tad jei paaiškės, kad išvykimas tikrai laikinas, Lietuva turi perimti teisę priimti sprendimus vaiko atžvilgiu“, – kalbėjo jis ir patikino, kad svarbiausia šiuo metu išsiaiškinti visas aplinkybes apie vaiką bei jo grąžinimo šeimai galimybes.

Gali tekti laukti mėnesius

Kalbant apie terminus, kaip greitai abi šalys sugebės rasti konstruktyvų dialogą, praktika nėra džiuginanti.

„Negalime prognozuoti, kiek prireiks laiko, norėtume, kad viskas vyktų kuo greičiau, bet, atsižvelgiant į turimą patirtį, be trijų mėnesių bendradarbiavimas neįvyks“, – sakė pašnekovas ir užtikrino, kad jei norvegams pavyktų išsiaiškinti visas situacijos aplinkybes greičiau, tai ir sprendimai turėtų būti priimti greičiau.

Į klausimą, kokį įspūdį iš pokalbio J. Maciejevskiui paliko bendravimas su vaiko mama, jis sakė: „Iš pokalbio telefonu sunku susidaryti įspūdį. Ji buvo susijaudinusi, išsigandusi. Realistiškai žiūriu ir į tai, kai tėvai, kurių vaikus paima Norvegijos vaiko teisių priežiūros tarnybos, tvirtina, kad nebuvo už ką.

Iš niekur nieko juk tokie veiksmai neatliekami. Netikiu tokiais mitais, kad norvegai savinasi vaikus. Matyt, kas nors socialinėms tarnyboms sukėlė įtarimų. Nebūtinai kalta mama, bet gal būta kokių nors situacijų, kai dėl kalbos barjero, elgesio sukėlė įtarimų.“

Anot pašnekovo, būna atvejų, kai išsiaiškinę situaciją Norvegijos vaiko teisių priežiūros specialistai grąžina vaikus tėvams.

„Norvegijos Karalystės socialinės tarnybos nėra tokios, kaip apie jas rašo mūsų spauda. Situaciją tiria, jei reikia, šeimoms teikia paslaugas. Yra daug šeimų, kuriomis buvo susidomėję socialiniai darbuotojai, bet niekas vaikų nepaėmė ir šios šeimos gyvena ramiai.

Mūsų vaikų priežiūros ir auklėjimo standartai neatitinka jų vaikų priežiūros auklėjimo standartų ir dėl to būna tam tikrų kultūrinių susidūrimų, kai mes neišlaikome jų egzamino“, – kalbėjo Teisinės pagalbos ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėjas.

Lietuvos konsulas Norvegijos Karalystėje Arvydas Paldavičius naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad kol kas daug naujos informacijos nėra: „Vakar bendravome su piliete, kol kas negaliu patvirtinti, bet galbūt įvyks susitikimas su ja.“

Kol kas Lietuvos ambasada Osle neturi jokios informacijos apie vaiko tėvo sulaikymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.