Sostinėje skelbiama maudymosi sezono pradžia

Atšilę orai vilniečius jau vilioja į upių ir ežerų pakrantes. Nors oficialus maudymosi sezonas prasidės tik birželio 1-ąją, gelbėtojai jau budi Vilniaus paplūdimiuose.

Drąsiausieji maudynių sezoną Žaliuosiuose ežeruose pradėjo gegužės pradžioje.<br>D.Umbraso nuotr.
Drąsiausieji maudynių sezoną Žaliuosiuose ežeruose pradėjo gegužės pradžioje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2017, 2:17 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 3:37 PM

Vilniaus miesto savivaldybės paplūdimius Valakupiuose, Žirmūnuose, prie Salotės ir Žaliųjų ežerų prižiūri įmonė „Grinda“.

Ruošiantis maudymosi sezono atidarymui paplūdimių teritorijose išpjauti išvirtę medžiai, nugenėti ir iškirsti krūmai: išvežta 65 tonos šakų ir lapų.

Išvalytas paplūdimių dugnas, atvežta ir paskleista 800 kubinių metrų persijoto smėlio (Žaliuosiuose ežeruose – 200, Valakupių I paplūdimyje – 200, Valakupių II paplūdimyje – 150, Žirmūnų paplūdimyje – 150, Salotės paplūdimyje – 100 kubinių metrų). Smėlio papildyta ir aktyvaus poilsio bei vaikų žaidimo aikštelėse.

Atnaujinti trys lieptai

„Naujajam sezonui ruošėmės jau nuo spalio mėnesio. Per žiemą rekonstravome Žaliųjų ežerų lieptus, atlikome begalę smulkesnių darbų: visuose paplūdimiuose pakeitėme persirengimo kabinų grindis, suremontavome ir perdažėme suolus, stalus, persirengimo kabinas“, – pasakoja „Grindos“ vadovas Kęstutis Vaicekiūtis.

Vilniečių pamėgtame Žaliųjų ežerų paplūdimyje rekonstruoti visi trys mediniai lieptai. Pernai buvo suremontuotas vienas avarinės būklės lieptas, šiemet atnaujinti ir kiti du.

Lieptų remonto darbai prasidėjo dar lapkričio mėnesį: pirmiausia buvo nuardytos senos sutrūnijusios lentos, o pavasarį paklotos naujos.

Kad atnaujinti lieptai tarnautų kuo ilgiau, buvo naudojamos giluminiu-vakuuminiu būdu impregnuotos medienos lentos, pakeistos pagrindinės tiltą laikančios sijos.

Įrengti nauji sutvirtintos konstrukcijos turėklai, mat paaugliai mėgsta šokinėti į vandenį pasilypėję ant jų.

Maudynių mėgėjams pagamintos ir įrengtos 3 kopėčios, skirtos išlipti iš vandens.

Mažiesiems Žaliųjų ežerų poilsiavietės lankytojams įrengta nauja saugi uždaro tipo vaikų maudykla. Taip pat pagaminta nauja smėlio dėžė vaikams, rekonstruotos senosios žaidimo aikštelės.

Dovanojo tinklinio aikštelę

Žirmūnų paplūdimyje perdažyta ir sumontuota pontoninė prieplauka, rekonstruotos seno pavyzdžio vaikų žaidimo aikštelės. Paplūdimyje veikia geriamojo vandens fontanėliai, dušas.

Tinklinio gerbėjai džiaugsis Tarptautinės tinklinio federacijos patvirtintus standartus atitinkančia paplūdimio tinklinio aikštele, įrengta pagal programą „Dovana Vilniui“.

Valakupių I ir II paplūdimiuose bendrovės darbuotojai pakeitė 10 suoliukų prie persirengimo kabinų, atnaujino 4 suoliukus. Čia įrengtas gelbėjimo postas (stoginė).

Šalia Pilaitės esančiame Salotės paplūdimyje sumontuotos ir perdažytos pontoninės prieplaukos, veikia geriamojo vandens fontanėliai, atnaujintas pliažo ir tinklinio aikštelių smėlis.

Dirbs 17 gelbėtojų

Siekiant užtikrinti poilsiautojų saugumą, maudymosi sezono metu paplūdimiuose kasdien nuo 8 iki 20 val. pasikeisdami budės gelbėtojai, aprūpinti pirmajai medicinos pagalbai teikti reikalingomis priemonėmis.

Paplūdimiuose dirbs 17 gelbėtojų. Penki iš jų – atestuoti narai-gelbėtojai. Budintys gelbėtojai bus matomi iš tolo – jie vilkės raudonus marškinėlius su užrašu „Gelbėtojas. Grinda“.

Kiekviename Vilniaus miesto paplūdimyje gelbėtojai naudoja valtis, gelbėjimo ratus ir liemenes. Paplūdimiuose yra medicinos ir gelbėjimo punktai, budi medicinos personalas.

Pasirūpinta ir švara

Paplūdimių maudyklų vandens mikrobiologinius tyrimus pagal suderintą grafiką atlieka Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Vandens kokybė kiekviename paplūdimyje bus tikrinama kas dvi savaites – ne mažiau kaip 8 kartus per sezoną.

Apie vandens ir oro temperatūrą, vandens kokybę kiekviename paplūdimyje informuos europinio standarto maudyklų vandens kokybės stendai.

Paplūdimiuose pastatyta 60 betoninių šiukšliadėžių, dar 15 medinių šiukšliadėžių įrengta ant Žaliųjų ežerų lieptų. Šiukšlės bus išvežamos 2 kartus per savaitę. Visuose paplūdimiuose atliekos rūšiuojamos, todėl šalia 11 buitinių atliekų konteinerių bus pastatyta 15 konteinerių stiklo, plastiko ir popieriaus atliekoms.

„Vilniaus paplūdimiai ir gelbėtojai jau laukia poilsiautojų, tad linkime, kad ir šį sezoną vilniečiai galėtų mėgautis poilsiu prie vandens saugiai ir maloniai“, – sako K.Vaicekiūtis.

Maudymosi sezonas Lietuvoje prasideda birželio 1 d. ir baigiasi rugsėjo 15 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.