Talibų Lietuvoje sveiko proto – vis mažiau

Kas pavojingesnis: girtuoklis ar vienos idėjos apsėstas fanatikas, kurio rankose dar ir valdžios svertai? Ar abu labu tokiu?

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2017, 1:38 PM, atnaujinta May 27, 2017, 5:02 PM

Klausimai – ne iš piršto laužti. Jų kilo stebint, kaip įvairiais draudimais neva girtavimui suvaldyti pakrautas valstietiškasis buldozeris, nors ir girgždėdamas, vis dėlto pervažiavo sveiką protą ir galbūt netgi žmogaus teises.

Užvakar Seime po svarstymo „valstiečių“ pastangomis, be kita ko, pritarta, kad masiniuose nemokamuose renginiuose būtų galima prekiauti tik silpnu alkoholiu ir tik specialiuose garduose, į kuriuos būtų neįleidžiami jaunesni nei 20 metų piliečiai.

Tokio amžiaus žmonės, turintys visas kitas teises ir pareigas, negalėtų nė prisiliesti prie alkoholio. Visi kiti vyresni piliečiai net alų privalės nešiotis nepermatomose pakuotėse, nes bet kokia alkoholio reklama bus draudžiama.

Prekyba svaigalais nuo pirmadienio iki šeštadienio – tik nuo dešimtos ryto iki dešimtos vakaro, o sekmadieniais – nuo dešimtos ryto iki trijų dienos.

Svaigalai lauko kavinėse, ypač vasarą prie jūros ar ežero atsirandančiuose paviljonuose, irgi kybo ant plauko.

Tai tik dalis iš daugelio ankstesnių tragikomiškų ar beprasmių siūlymų, bet šios pataisos juda į priekį bene sėkmingiausiai.

Šį buldozerį stūmė ne tik „valstiečių“, pasiskelbusių pagrindiniais kovotojais su šalį esą baigiančiu suėsti girtybės slibinu, fanatizmas.

Prisidėjo ir dalis jų dvasios bei proto brolių konservatorių.

Svarbų vaidmenį suvaidino ir valdančiųjų socialdemokratų ištižimas, susiskaldymas, o gal elementari baimė netekti bent dalies turimos valdžios trupinių.

Dėl švento tikslo tinka visos priemonės! Tokiu principu prieš pirmąjį, lemiamą, savo šventojo karo mūšį Seime vadovavosi „valstiečiai“.

Vienas pagrindinių jų ginklų – garsioji Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) statistika, skelbianti, kad Lietuva yra pasaulio girtavimo čempionė.

Jau tuomet kilo įtarimų, kad šioji organizacija ir A.Veryga su kompanija pernelyg glaudžiai žaidžia ranka rankon.

Juolab kad dabartinis sveikatos apsaugos ministras su tais statistikos skelbėjais anksčiau galėjo būti susijęs darbiniais ryšiais.

Bene labiausiai akį rėžė tai, jog, remiantis kita statistika, per pastaruosius kelerius metus šalies alkoholio gamybos ir pardavimo kiekis nedidėjo taip drastiškai, kad galutinis spėjamo suvartojimo rodiklis išaugtų net daugiau nei trečdaliu.

Visa tai sunku paaiškinti ir galimu nelegalaus alkoholio suvartojimu – neva lietuviai su triguba energija ir godumu įniko gerti krūmuose.

O tuo pat metu daugelyje aplinkinių šalių, net tos pačios PSO duomenimis, alkoholio vartojimas mažėjo.

Buvęs Vilniaus meras A.Zuokas ir jo vadovaujama Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) kreipėsi į Seimą, kad jis išsiaiškintų, kokiais čia duomenimis operuojama. O buvęs legendinės „Anties“ lyderis A.Kaušpėdas panoro, kad Valstybės saugumo departamentas pasidomėtų, kas juodina Lietuvos vardą visame pasaulyje.

Tik kas tas tarptautinis šalies įvaizdis teisingiausiai jos partijai, išėjusiai į šventojo karo kelią?

Juk net akivaizdus bendražygių sukčiavimas, tiesa, smulkokas, „valstiečiams“ – nė motais.

Antai vos prasidėjus ketvirtadienio Seimo posėdžio procedūroms dėl antialkoholinių draudimų paketo pamaldžioji Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „valstietė“ A.Širinskienė, manydama, kad niekas nemato, į aparatūrą registruoti kyštelėjo ne tik savo, bet ir A.Verygos, ir R.Karbauskio korteles.

Opozicijai pakėlus triukšmą visa šventoji trejybė ėmė gintis, kad nieko bloga nepadarė. Bet jiems buvo priminta, kad už tokį sukčiavimą iš Seimo per apkaltą buvo ištėkštas „prisikėlėlis“ L.Karalius.

Nors R.Karbauskis, A.Veryga ir A.Širinskienė atsidūrė etikos sargų taikiklyje, jiems greičiausiai negrės L.Karaliaus likimas – išsuks ir savi, ir partneriai.

Juolab kad socialdemokratai įtikinamai parodė, kokie jiems svarbūs valdžios posteliai.

Tiesa, kiek anksčiau jaunasis kairiųjų lyderis G.Paluckas garsiai žadėjo, kad jo partijos bičiuliai Seime tikrai nepritars bent patiems absurdiškiausiems „valstiečių“ ir dalies radikaliausių konservatorių siūlymams.

Esą tai bus bene pirmasis akivaizdus įrodymas, kad jis vykdo savo pažadus, – kairieji nebebus „valstiečių“ pastumdėliai.

Ir ką gi? Socialdemokratai sutartinai ar tokia jų dalis, kad užtektų, balsavo taip, jog „valstiečiai“ pasiekė viską, ko norėjo.

G.Paluckas vėliau aiškinosi, kad lyg ir pritrūko balsų, lyg ir buvo suklysta, bet neva tiktai kairiųjų pastangomis kai kurie radikaliausi „valstiečių“ siūlymai buvo sušvelninti.

Bet labiau realu, kad Seimo frakcija naujajam partijos vadui tiesiog parodė, jog labiau paiso ne jo ambicijų, o „valstiečių“ grasinimų išmesti juos iš valdžios.

Kita vertus, veidmainystėmis blyksėjo ir „valstiečiai“, išsigandę konservatoriaus A.Kubiliaus pateiktos pataisos, nutaikytos būtent į tą žmonių grupę, kuri turi bene didžiausių problemų dėl alkoholio, – į pigiausių svaigalų vartotojus, esančius socialinių kopėčių apačioje.

A.Kubilius pasiūlė piktybiškai girtaujantiems nemokėti socialinių pašalpų.

Priemonė griežta, tačiau tikrai nutaikyta į vieną problemos esmių, todėl bent jau padiskutuoti dėl to verta.

Tačiau konservatoriaus siūlymą Seimas atmetė. O kaip balsavo „valstiečiai“? Du – „už“, 20 – „prieš“, 15 susilaikė. A.Veryga apskritai nedalyvavo balsavime, o R.Karbauskis susilaikė.

Štai tiek apie fanatikus, kurie dar ir veidmainiai.

Apžvalgininkas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.