Mintis apie emigraciją plinta kaip virusas: apie tai kalba vis daugiau garsių žmonių

Garsaus politiko Aloyzo Sakalo žmonos Daivos Sakalės žodžiai apie emigraciją skaudžiai smigo jam į širdį, tačiau mylimosios jis liktų laukti tėvynėje. A.Sakalo širdį žeidžia ir anūkų išvykimas į užsienį. Apie emigraciją kalba ir daugiau garsių Lietuvos žmonių.

 lrytas.lt montažas
 lrytas.lt montažas
 Apie emigraciją prabyla vis daugiau žinomų žmonių, tarp jų - ir Justė Arlauskaitė-Jazzu.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Apie emigraciją prabyla vis daugiau žinomų žmonių, tarp jų - ir Justė Arlauskaitė-Jazzu.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Aloyzas Sakalas jaučia skaudulį, kad jo žmona Daiva Sakalė mąsto apie emigraciją. Jis taip pat pripažįsta, kad emigracijoje gyvena net penki iš šešių jo anūkų.<br> Asm. archyv. nuotr.
 Aloyzas Sakalas jaučia skaudulį, kad jo žmona Daiva Sakalė mąsto apie emigraciją. Jis taip pat pripažįsta, kad emigracijoje gyvena net penki iš šešių jo anūkų.<br> Asm. archyv. nuotr.
 Apie emigraciją prabyla vis daugiau žinomų žmonių, tarp jų - ir Vilija Pilibaitytė-Mia.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Apie emigraciją prabyla vis daugiau žinomų žmonių, tarp jų - ir Vilija Pilibaitytė-Mia.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Apie emigraciją prabyla vis daugiau žinomų žmonių, tarp jų - ir Juozas Statkevičius<br> T.Bauro nuotr.
Apie emigraciją prabyla vis daugiau žinomų žmonių, tarp jų - ir Juozas Statkevičius<br> T.Bauro nuotr.
 Aloyzas Sakalas jaučia skaudulį, kad jo žmona Daiva Sakalė mąsto apie emigraciją.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Aloyzas Sakalas jaučia skaudulį, kad jo žmona Daiva Sakalė mąsto apie emigraciją.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 28, 2017, 6:30 AM, atnaujinta May 28, 2017, 10:28 AM

Pirmąją straipsnio dalį galite skaityti čia.

Skaudu nematyti anūkų

– Kodėl jūs nesistengėte įtaisyti žmonos į šiltą vietelę? – paklausiau A.Sakalo.

– Aš nesiėmiau žygių įdarbinti jos per pažįstamus – tai būtų labdara.

Bet aš Daivą puikiai suprantu, nes ir pats mąsčiau apie geresnę Lietuvą, iš kurios nebėgs aukštos kvalifikacijos specialistai.

Juos sulaikyti pavyktų, jeigu į šalį būtų pritraukta daugiau investicijų, pakeista mokesčių sistema, kiltų atlyginimai.

Dabar išvyksta ir mokytojai, medikai. Ne veltui sakoma, kad mūsų universitetai ruošia gydytojus užsieniui.

– Kodėl dabartinė valdžia pradėjo pokyčius nuo draudimų, represijų?

– Negali būti visi Lietuvos žmonės šešėlis! Negalima žmogaus bausti už nepiktybišką klaidą!

Tik jei klaida sąmoningai kartojama, reikia imtis priemonių.

Lietuvoje labai daug dorų, sąžiningų žmonių, bet kai į juos visą laiką žiūrima su įtarimu, jiems darosi sunku psichologiškai.

– Kodėl penki iš šešių jūsų anūkų – užsienyje?

– Man skaudu, kad anūkai išvyko į užsienį.

Aš norėčiau dažniau juos matyti. Trokštu, kad jie keltų Lietuvos, o ne Vokietijos, Anglijos ir Ispanijos gerovę.

Tačiau Lietuvai nereikia mano anūkų: muzikanto Petro, studento Antano, dailininkės Monikos, fiziko ir inžinieriaus Manto, teisininkės Gailės.

R.Karbauskio žmona nenori į apniukusią šalį

Sustabdyti emigraciją žadantis „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pats niekaip negali iš užsienio susigrąžinti šeimos. Beveik prieš dvidešimt metų jo žmona emigravo į saulėtąją Ispaniją.

R.Karbauskis vis tikindavo, kad ten šeimą perkėlė dėl saugumo. Paklaustas, ar jo du sūnūs sugrįš dirbti į Lietuvą, politikas atsakydavo: „Manau, kad taip ir bus.“

Tačiau Lina Karbauskienė pateikė kitą išvykimo versiją – į užsienį ji vyko dėl antrojo sūnaus ligos. Prieš gaudamas būtinuosius skiepus vaikas susirgo kokliušu, jį vargino kosulio priepuoliai.

Iš pradžių L.Karbauskienė nutarė Ispanijoje pagyventi pusmetį, po to – metus. Galiausiai ten liko.

„Lietuva – irgi puiki šalis, bet jai trūksta saulės: jei būtų bent kiek šviesiau, žmonėms baigtųsi visos depresijos. Jei Ispanijoje būtų tiek saulės, kiek Lietuvoje, ispanai išprotėtų!“ – Lietuvą su Ispanija palygino moteris.

Pastaruoju metu politiko žmona buvo įsikūrusi prabangiuose apartamentuose Barselonoje. Šiame didmiestyje R.Karbauskiui ir jo žmonai priklauso dveji apartamentai, pro jų langus atsiveria Barselonos vaizdai.

Daug laiko L.Karbauskienė praleidžia ir Blaneso kurorte, kur turi erdvų namą rusų turtuolių pamėgtame kvartale. Namui statyti R.Karbauskis iš Ispanijos banko paėmė 770 tūkst. eurų paskolą, kurios nebuvo deklaravęs.

Dar vieną namą R.Karbauskis su žmona turi Ljoret de Maro kurorte.

Kai „Lietuvos rytas“ paskelbė apie R.Karbauskio turtus ir sandorius, „valstiečių“ lyderis aiškino, kad paskolą pamiršo.

L.Karbauskienė Ispanijoje važinėja visureigiu „Porsche Cayenne Diesel II“. Šį prabangų automobilį politikas turbūt taip pat norėjo nuslėpti, nes į deklaraciją jį įrašė tik po „Lietuvos ryto“ straipsnio.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, ištyrusi apie R.Karbauskio ir jo žmonos Ispanijoje nedeklaruotus sandorius ir privačius interesus, nusprendė, kad politikas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

Apie emigraciją prabyla nemažai garsenybių

Neseniai keletą dienų Paryžiuje praleidusi atlikėja Justė Arlauskaitė-Jazzu (29 m.) į gimtinę grįžo subjurusios nuotaikos.

Neapsikentusi valdžios draudimų dainininkė viešai išliejo pyktį: „Parskrendu iš Paryžiaus ir visai nenoriu namo. Ir tikrai neatmetu galimybės emigruoti. Todėl, kad su manimi elgiasi kaip su degrade, nesuprantančia, kas yra kas. Kad man draudžia rinktis, kad jie sugriaus mūsų kultūrą, kurios dalis aš jaučiuosi, kurią myliu, puoselėju ir palaikau. Nesiruošiu gyventi stebima ir valdoma šitų idiotų, negalėdama rengti koncertų, be teisės rinktis.“

Išvykti ketina ir dainininkė Vilija Pilibaitytė-Mia (33 m.). Apie emigraciją atlikėja pareiškė, kai Druskininkų apylinkės teismas jai skyrė 3 tūkst. eurų baudą už nelegalų dešimties žmonių įdarbinimą nuosavame restorane „Pepe“. Praėjusių metų balandį Druskininkuose atidarytas restoranas po pusmečio bankrutavo.

Mia pabandys ieškoti laimės svetur: „Noriu, kad mano vaikas čia lankytų mokyklą, kad įstotų į universitetą, kad po to dirbtų ir gyventų šalia manęs, bet nematau perspektyvų. Nenoriu, kad mano vaikas, įgijęs aukštąjį išsilavinimą, sėdėtų parduotuvės kasoje ir uždirbtų 350 eurų per mėnesį, kai normalaus buto nuoma kainuoja 600 eurų. Kaip gali būti laimingi tie, kurie gyvena iš 350 eurų? Man baisu.“

Dizaineris Juozas Statkevičius (48 m.) kelti sparnus iš Lietuvos pagrasina maždaug kas metai. Apie tai jis paprastai prabyla tuomet, kai artėja laikas atsiskaityti su valstybe.

„Reikia imtis veiksmų, kraut lagaminą, nieko čia nebus! Ir jums patariu! Varom iš čia! Nes ateis laikas, kai neišleis! Varom!“ – šių metų pradžioje ragino dizaineris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?