Žiauri ūkininko lemtis – butelyje nuskandino ir šeimą, ir ūkį

Dar prieš kelerius metus Mažeikių rajono ūkininkų Baužių ūkis buvo laikomas pavyzdiniu. Tačiau viskas subyrėjo, kai šeimininkas beatodairiškai įjunko į alkoholį.

Į Mažeikių rajono girtaujančio ūkininko sodybą atvažiavę veterinarijos gydytojai išvydo kraupų vaizdą – gyvulių gaišenomis buvo šeriamas alkanas šuo.<br>G.Šiupario nuotr.
Į Mažeikių rajono girtaujančio ūkininko sodybą atvažiavę veterinarijos gydytojai išvydo kraupų vaizdą – gyvulių gaišenomis buvo šeriamas alkanas šuo.<br>G.Šiupario nuotr.
Į Mažeikių rajono girtaujančio ūkininko sodybą atvažiavę veterinarijos gydytojai išvydo kraupų vaizdą – gyvulių gaišenomis buvo šeriamas alkanas šuo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Į Mažeikių rajono girtaujančio ūkininko sodybą atvažiavę veterinarijos gydytojai išvydo kraupų vaizdą – gyvulių gaišenomis buvo šeriamas alkanas šuo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintaras Šiuparys, LR korespondentas

May 28, 2017, 5:59 PM, atnaujinta May 29, 2017, 3:23 PM

Didžiulis pienininkystės ūkis beveik išnyko – 52-erių Saulius Baužys išpardavė neprižiūrėtų galvijų bandas, iš sodybos jau iškeliavo ir nemaža dalis technikos.

Netoli šio vienkiemio esančio Dagių kaimo gyventojai irgi lengviau atsikvėpė. Mat išvažiavo ir pats S.Baužys, garsėjęs pomėgiu išgėrus skrajoti automobiliais, traktoriais.

Šį vyrą galima laikyti juodosios statistikos rekordininku – iš jo jau konfiskuotas traktorius ir keturi lengvieji automobiliai. Dar viena atimta mašina saugoma policijos aikštelėje, o sprendimą dėl jos priims teismas.

Žmonės bijojo kaimyno

Ūkininko fermos šį pavasarį ištuštėjo per kelias dienas. Mėsos perdirbėjai, smulkūs ūkininkai greitai išpirko karves ir veršelius.

Tiesa, skolų slegiamas šeimininkas derėjosi tik su tais, kurie mokėjo grynaisiais.

Kai iš ūkio iškeliavo paskutiniai gyvuliai, kaimynai lengviau atsikvėpė, nes menkai prižiūrimos karvės nuolat išsiverždavo iš aptvarų.

Gydytis išvažiavo ir pats S.Baužys, anksčiau nuolat girtas važinėjęsis automobiliais, traktoriais ir šiurpinęs aplinkinius.

„Mes Sauliaus bijojome. Juk jis yra bandęs greideriu lyginti asfaltuotas gatves Sedoje. Niekas negalėjo būti tikras, kad tas greideris neįsuks į kurią nors sodybą“, – pasakojo Dagių kaime sutikta moteris.

Laukuose – nugaišę gyvuliai

Sedos seniūnijai vadovaujanti Nijolė Jovaišienė pripažino, kad į alkoholį įjunkęs ūkininkas buvo nemenkas galvosopis ne tik kaimynams.

Seniūnija vis sulaukdavo skundų, kad neprižiūrimi galvijai niokoja aplinkinius laukus.

„Riba buvo peržengta šį pavasarį, kai vienas po kito ėmė kristi veršeliai. Jų gaišenų buvo ir fermoje, ir greta esančiuose laukuose“, – kalbėjo N.Jovaišienė.

Veterinarijos specialistus iškvietė kaimiečiai, pamatę, kaip kankinasi gyvuliai. Atvažiavusi komisija išvydo kraupų vaizdą: suskaičiavo 16 nugaišusių veršelių ir karvę.

Paaiškėjo, kad gyvuliai krito ne dėl bado, o dėl to, kad buvo netinkamai prižiūrimi.

Anksti pavasarį iš fermos į laukus išvaryta banda maitinosi pati. Prablaivėjęs šeimininkas ar koks svečias retkarčiais galvijams į aptvarą įversdavo po kelis ritinius pašaro.

N.Jovaišienė sakė ne kartą bandžiusi kalbėtis su S.Baužiu, bet niekas nesikeitė: „Jis kaskart pažadėdavo, kad susiims ir nebegers, bet tas pažadas greitai išgaruodavo. Pastaruoju metu su juo nebuvo įmanoma net susikalbėti – atrodė, kad jis sklando kažkur pakilęs ir mūsų net negirdi.“

Buvo ieškoma žmonių, kurie prižiūrėtų ūkį. Tačiau niekas nenorėjo čia dirbti – daug ankstesnių talkininkų negavo uždirbtų pinigų.

Tiesa, po pastarojo incidento, kai ūkyje buvo aptiktos krūvos gaišenų, ūkininkas duoto žodžio laikėsi – išpardavė visus savo gyvulius.

Išgyveno dėl sūnaus žūties

Prieš ketvirtį amžiaus žmonos tėviškėje ūkininkauti ėmęs S.Baužys ilgai buvo laikomas pavyzdžiu.

Ūkininkas vis plėtė savo valdas – pirko ir nuomojo žemę, statėsi fermas, įsigijo šiuolaikiškos technikos. Pastaraisiais metais ūkio ribos buvo perkopusios 300 hektarų plotą, o tvartuose buvo laikoma daugiau kaip 150 melžiamų karvių ir veršelių.

Vyriškis vis dažniau ėmė išgėrinėti, kai ūkyje žuvo jo sūnus. Tris vaikus turėjęs S.Baužys niekaip negalėjo susitaikyti su netektimi.

Dažnėjančios išgertuvės išklibino ir pavyzdinę šeimą. Namiškiai daugybę kartų bandė įkalbėti jį liautis, bet nepadėjo niekas.

Prarado teisę vairuoti

Pirmas signalas suskambo prieš septynerius metus, kai girtas S.Baužys sukėlė avariją ir visureigiu „Hyundai Santa Fe“ pabėgo iš avarijos vietos. Plungės teismas už tai skyrė 4000 litų baudą ir 4 metams atėmė teisę vairuoti.

Aplinkiniams atrodė, kad akistata su teisėsaugininkais apramino vyrą, bet ramybė truko tik trejus metus. 2013-aisiais S.Baužys girtas (1,82 promilės) įkliuvo prie traktoriaus „Fendt“ vairo, pasipriešino policijos pareigūnams.

Tąkart jis atsipirko 5000 litų bauda.

Teisės vairuoti taip ir neatgavęs S.Baužys 2014 metų spalį girtas (2,05 prom.) vėl įkliuvo prie „Hyundai i30“ vairo ir gavo 4000 litų baudą.

Ūkininkas visiškai pašėlo, kai ėmė byrėti šeima. Prasidėjus skyrybų procesui vyriškis įjunko į svaigalus, o vidiniai stabdžiai išnyko. 2015 metų gegužę teismas šeimą išskyrė.

Bausmės – viena po kitos

2015 metų pavasarį ūkininkas kartą Mažeikiuose buvo sustabdytas blaivus ir gavo 724 eurų baudą, nes neturėjo teisės vairuoti.

Po to per kelias savaites S.Baužys net tris kartus buvo sustabdytas girtas prie vairo, gavo tūkstantines baudas, o traktorius „Fendt 312 Vario“ (beveik 50 tūkst. eurų vertės), automobiliai „Hyundai Santa Fe“ ir „Hyundai i30“ buvo konfiskuoti.

2015-ųjų spalį S.Baužys girtas (1,93 prom.) buvo sustabdytas prie broliui priklausančio automobilio vairo.

Teismas pažeidėjui skyrė 1158 eurų baudą, bet mašinos nusprendė neatimti.

Netrukus ūkininko „Hyundai Santa Fe“ buvo sustabdytas Sedoje. S.Baužys buvo blaivus, bet neturėjo teisės vairuoti, tad buvo nubaustas 434 eurų bauda.

Pernai lapkritį lengvai apgirtęs (0,69 prom.) ūkininkas buvo sustabdytas Palangoje. S.Baužys tikino, kad klube išgėrė alaus, pamiegojo, o po to jau nebesijautė apgirtęs, todėl vairavo brolio „Opel Vectra“.

Pasiteisinimas nepadėjo – teismas skyrė 1100 eurų baudą, tačiau mašinos nusprendė nekonfiskuoti.

O 2016 metų gruodžio 5-ąją S.Baužys girtas (2 prom.) jau vairavo išperkamosios nuomos bendrovei priklausantį „Hyundai i40“. Mažeikių teismas pažeidėjui paskyrė 1303 eurų baudą ir konfiskavo mašiną.

Vėliau Šiaulių apygardos teismas piniginę baudą paliko, o naują beveik 28 tūkst. eurų vertės automobilį sugrąžino lizingo bendrovei.

Prarado ir brolio automobilį

Tačiau tuo S.Baužio žygiai nesibaigė.

Šių metų kovo 4-ąją mašiną vairavęs ūkininkas gretimame Kalnijų kaime kliudė stovintį automobilį ir iš avarijos vietos paspruko. Teismas konfiskavo jo brolio „Opel Vectra“, o pažeidėjui skyrė 1600 eurų baudą.

Tačiau kaimietis siautėjo toliau. Balandžio 6-ąją jis vėl įkliuvo policijos pareigūnams – buvo pranešta, kad vyriškis girtas vairuoja automobilį.

S.Baužys buvo rastas įkaušęs sėdintis prie vairo, bet niekur nevažiavo. Todėl surašytas protokolas dėl vairavimo neturint vairuotojo pažymėjimo.

O tą pačią dieną Mažeikių policijoje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl žiauraus elgesio su augintiniais.

Atimtos transporto priemonės parduodamos

Teismo sprendimu konfiskuotas transporto priemones perima Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Įvertinama, ar turtas yra realizuotinas, nustatoma jo vertė.

Tada transporto priemonė perduodama įmonėms, kurios yra sudariusios sutartį su VMI dėl turto pardavimo. Jei automobilis įvertinamas daugiau kaip 17,5 tūkst. eurų, jis parduodamas skelbiant viešąjį konkursą.

2014 m. buvo parduoti 2378 lengvieji ir 62 krovininiai automobiliai, kurie buvo perduoti VMI, 2015 m. – atitinkamai 2339 ir 46, 2016 m. – 2148 ir 39. Valstybės biudžetas iš viso pasipildė daugiau kaip 2,6 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.