Žinomas dainininkas užfiksavo, kas dedasi prie jo namų: to patirti didžiausiam priešui nelinkėtų

Prieš 17 metų į naują kotedžą Mindaugo gatvėje Vilniuje įsikėlęs žinomas dainininkas Algis Frankonis mėgavosi ramybe, kol po dešimtmečio 6 metrai nuo jo namo atsirado stadionas. „Tokio gyvenimo kaip dabar net priešui nelinkėčiau“, – atsiduso A.Frankonis.

A.Frankonis parodė skylę – čia buvo tvora. Jos dalį pavogė, ir grafitininkai ėmė teplioti namą.<br> D.Umbraso nuotr.
A.Frankonis parodė skylę – čia buvo tvora. Jos dalį pavogė, ir grafitininkai ėmė teplioti namą.<br> D.Umbraso nuotr.
Kotedžų Mindaugo gatvėje savininkai ramiai gyveno iki 2010-ųjų, kol po langais atsirado stadionas.<br>D.Umbraso nuotr.
Kotedžų Mindaugo gatvėje savininkai ramiai gyveno iki 2010-ųjų, kol po langais atsirado stadionas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 29, 2017, 10:11 AM, atnaujinta May 29, 2017, 3:23 PM

Mindaugo gatvės 16-uoju numeriu pažymėtame name gyvenantis 66 metų A.Frankonis pro langus grožisi ne tik nuo kalvos į Pylimo gatvę atsiveriančia įspūdinga panorama.

Čia pat – ir 2010 metais pastatytas Simono Daukanto progimnazijos stadionas. Būtų nieko tokio, jeigu jo tvora būtų tvarkinga, sutemus vartai rakinami, o kamuoliams įrengtos gaudyklės. Tačiau to nėra.

Todėl stadionas tapo ne vaikų sporto, o vandalų ir valkatų orgijų vieta po atviru dangumi.

Prirašė krūvas skundų

Per septynerius metus Mindaugo gatvės 14B ir 16-uoju numeriais pažymėtų namų gyventojų bendrija rašė skundus, teikė pasiūlymus Vilniaus miesto savivaldybei, progimnazijos vadovams bei Švietimo ir mokslo ministerijai.

Pokyčių stadiono įkaitai nesulaukė, tik buvo užpilti pažadais. Sporto aikštyną juosianti tvora skylėta, tad į mokyklai skirtą stadioną gali patekti bet kas.

Ir veikti gali ką nori – mėtyti, kur pakliuvo, šiukšles, butelius, vedžioti šunis be pavadėlių.

Nulaužė net stogvamzdį

„Iš ankstyvo ryto pasirodo butelių rankiotojai ir surenka tarą iš stadiono. Tada pasirodo močiutės su šuneliais.

Keturkojai šlapinasi ant pievos, o vėliau ant jos gulinėja, mankštinasi mokiniai. Vyksta fizinio lavinimo pamokos, o jų metu dažnai kamuoliai atsimuša į langus, krinta į terasas, – „Sostinei“ pasakojo gyventojų įpareigotas bendruomenės narys, žinomas estrados veteranas A.Frankonis. – Kartais stadiono lankytojai į futbolo aikštę atsineša galingus grotuvus ir garsiai leidžia muziką.

orint pasiekti užkritusius kamuolius, vaikams neretai tenka karstytis klibančia, vietomis iki 7 metrų aukščio siekiančia kotedžą Mindaugo g. 14B juosiančia tvora. Kitas variantas – apskritai jos dalį nuplėšti.

Taip dingo ir viena tvoros dalis. Dabar grafitininkams patogu terlioti mūsų namų sienas“, – pasakojo dainininkas.

Neseniai sugrįžęs iš viešnagės pas dukrą JAV A.Frankonis rado savo butą užlietą vandeniu.

Paaiškėjo, kad kažkoks padauža lipo ant kotedžo terasos pasiimti užkritusio kamuolio ir nulaužė stogvamzdį.

Vakarop į stadioną renkasi suaugę vyrai, kai kurie – ne tik sportuoti, bet ir vartoti alkoholio, patraukti kanapių dūmo.

Ne kartą neapsikentę gyventojai kvietė policiją ir Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojus – viskas perniek.

Užrašai nesudrausmina

Prie stadiono buvo pakabinti užrašai, kad čia vartoti svaigalus griežtai draudžiama.

Bendruomenės gyventojų pastangomis jau daugybę kartų nufilmuoti paaugliai, stadione rūkantys ir vartojantys svaigalus nesislėpdami ir nesivaržydami – tiesiai iš butelių.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip vienas „sportininkas“ apsivemia, kaip ant stadiono žolės krinta visiškai girta moteris.

Neblaivūs „sportininkai“ nesivargina ieškoti tualeto – jie tuštinasi stadiono patvoriuose, tiesiog po gyventojų langais. Visa tai stebi ir aplinkiniai gyventojai, ir netoliese žaidžiantys mokyklos moksleiviai.

Beje, lentelės su drausminančiais užrašais greitai pradingo.

Dabar kotedžų komplekso Mindaugo gatvėje sienos iš stadiono pusės primena ne 2000 metų statybos būstą, o nuo sovietinių laikų užsilikusius pastatus vaiduoklius, išterliotus grafičiais.

Vaikų neišleidžia į lauką

Mokyklos stadione nesaugu. Taip mano S.Daukanto progimnazijoje besimokančio trečioko tėvas Linas Verbušaitis.

„Pradinukų per pertraukas mokytojai net neišleidžia į lauką. Nors mums nesako kodėl, bet turbūt todėl, kad jie nebėgtų į stadioną. Dėl netvarkos mokyklos aplinkoje vaikai per pertraukas negali pailsėti gryname ore“, – piktinosi L.Verbušaitis.

Po pamokų vaikus išveja iš stadiono ten susirinkę prašalaičiai. Progimnazijos direktorė Rita Lūžienė, neseniai pradėjusi vadovauti šiai mokymo įstaigai, pripažino: kaimynai skundžiasi pagrįstai.

„Suprantu, gyventojai patiria nepatogumų, yra problemų dėl stadiono. Bet netiesa, kad neleidžiame vaikų į lauką dėl stadiono. Neleidžiame tik žiemą pačių tėvų prašymu.

Taip, naujos tvoros reikia, tačiau tam neturime lėšų. Kol kas ketiname įsigyti vaizdo kameras. O naują tvorą užtversime, kai savivaldybė patvirtins mokyklos pastato renovacijos projektą“, – aiškino direktorė.

Piktina abejingumas

A.Frankonis sutiko, kad mokykla gal ir nėra turtinga įstaiga, todėl gyventojų bendruomenė jau prisidėjo 17 tūkstančių litų, kai anksčiau buvo aptveriamas stadionas.

Taip pat bendrija savo lėšomis įrengė metalinius rakinamus vartus ir vartelius, kurie dabar kažkodėl atverti visiems.

„Daugybę kartų prašėme nors kamuolių gaudykles įrengti. Nejaugi mokinių, lipančių ant kotedžų terasų ir stogų, saugumas nejaudina mokyklos vadovybės ir šios progimnazijos steigėjos – sostinės savivaldybės – valdininkų?“ – stebėjosi A.Frankonis.

Kaip priešingą teigiamą pavyzdį jis nurodė kitoje Mindaugo gatvės pusėje esančią Vilniaus karaliaus Mindaugo mokyklą: čia stadionas patikimai aptvertas, po pamokų mokyklos vartai rakinami, mokykla stebima vaizdo kameromis. Čia nesibasto pašaliniai asmenys.

A.Frankonio viltis – naujoji progimnazijos direktorė, dėmesingai išklausanti namų bendrijos atstovų pastabas ir pasiūlymus.

„Gal bendromis jėgomis vis dėlto pavyks pramušti abejingumo sieną ir mes galėsime ramiau gyventi, vaikai stadione saugiai sportuos, o jų tėvai bus ramūs“, – vylėsi atlikėjas.

Prieš 17 metų į naują kotedžą Mindaugo gatvėje įsikėlęs žinomas dainininkas Algis Frankonis mėgavosi ramybe, kol po dešimtmečio 6 metrai nuo jo namo atsirado stadionas. „Tokio gyvenimo kaip dabar net priešui nelinkėčiau“, – atsiduso A.Frankonis.

Pažadėjo sutaisyti sugadintą tvorą

Saulenis Pociūnas

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento Sporto skyriaus vyr. specialistas

„Simono Daukanto progimnazijos tvora tvarkoma kasmet. Vilniaus miesto savivaldybė kartu su progimnazija artimiausiu metu sutvarkys sugadintą mokyklos teritorijos tvorą ir įpareigos, kad miestą tvarkančios bendrovės pasirūpintų tvarkinga aplinka.

Kamuolių gaudyklę Vilniaus miesto savivaldybė galės įrengti tik tuomet, kai gaus daugumos butų savininkų raštišką prašymą.

Tokio prašymo iki šiol nebuvo gauta.“

Andžejus Dinikis

Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas

„Per keletą pastarųjų metų sparčiausiai atsinaujinantis sostinės Naujamiesčio rajonas pasikeis neatpažįstamai.

Vilniaus miesto centre esančio rajono veidas labai keičiasi: jau kitų metų rudenį čia atsiras nauja kultūrinė erdvė – Modernaus meno centras, vyksta intensyvi daugiabučių gyvenamųjų namų plėtra.

Kviečiame vilniečius, pastebėjusius viešąją tvarką pažeidžiančius asmenis, skambinti nemokamu bendruoju pagalbos telefonu 112 ir informuoti apie įvykį. Tokiu būdu gyventojai, atlikdami savo pilietinę pareigą, galėtų prisidėti prie viešosios tvarkos užtikrinimo, užkirsti kelią nusižengimui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.