Seksualinis priekabiavimo skandalas – tik teatro vadovo bėdų viršūnė

Skandalas dėl seksualinio priekabiavimo teatre tėra nemalonumų ledkalnio viršūnė, su kuriais šiandien tenka taikstytis Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro vadovui Linui Zaikauskui. Tiesa, jis pats kaltinimus dėl nederamo elgesio su teatro aktorėmis neigia.

 L.Zaikauskas Panevėžio Juozo Miltinio teatro vadovas<br> T.Bauro nuotr.
 L.Zaikauskas Panevėžio Juozo Miltinio teatro vadovas<br> T.Bauro nuotr.
 J.Miltinio dramos teatrą krečia skandalai.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 J.Miltinio dramos teatrą krečia skandalai.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 30, 2017, 4:02 PM

Šiuo metu atliekamas tyrimas ir dėl finansų naudojimo tikslingumo teatre: pasirodė informacija, jog teatro vadovas sau ir savo sutuoktinei galėjo mokėti įspūdingo dydžio honorarus, asmeninėms reikmėms naudojosi teatro automobiliu bei teatro darbininkams nurodydavo atlikti ūkio darbus jo namuose. Klausimų kelia ir teatro patalpose, įtariama, įrengtos gyvenamosios patalpos – butas su dušu, virtuve ir miegamuoju, rašo panskliautas.lt.

Pats L.Zaikauskas neseniai buvo iškviestas į Kultūros ministeriją, kur išgirdo pasiūlymą atsistatydinti, tačiau juo nepasinaudojo.

Aktoriai prakalbo apie priekabiavimą

Kai naujienų portalui lrytas.lt jauna aktorė Erika Račkytė papasakojo, koks teatro vadovo elgesys privertė ją kreiptis į policiją, apie L.Zaikausko darbo metodus prabilo ir daugiau aktorių.

Režisierius, anot pašnekovės, nusprendė jaunai aktorei tiesiai išdėstyti savo lūkesčius: „Kartą man atviru tekstu buvo pasakyta: „Erika, juk tu supranti, kad turėsi su manimi permiegoti.“ Palaikiau tai kliedesiais, bet aiškėjo, kad režisierius apie tai kalba vis rimčiau. Man tapo sunku dirbti, sukosi mintys, kad artėja premjera, po kurios jis teigė laukiantis mano atsidėkojimo“, – pasakojo jauna aktorė ir pridūrė, kad nuo žodžių buvo pereita prie darbų.

„Kartą susitikome auditorijoje repetuoti. Pasisveikinęs jis nusiėmė akinius ir puolė prie manęs – suėmė rankomis veidą, paskui pradėjo graibytis, bandė bučiuoti“, – mergina sunkiai rinko žodžius ir pridūrė, kad jai fiziškai buvo neįmanoma nustumti stambaus sudėjimo vyro. 

„Paskui jis kaip niekur nieko man sako, kad tęskime repeticiją. Nežinojau, kur dėtis, ir tą kartą repeticija baigėsi. Vos tik susirinkau savo daiktus, jis taip pat atsistojo, užgesino šviesą ir vėl puolė prie manęs... Tą vakarą iš teatro išėjau šoko būsenos, o kitą dieną nuėjau į policiją ir parašiau pareiškimą. Kol viskas buvo tik kalbos, galėjau tai ignoruoti, bet kai pereita prie veiksmų, sunerimau, kas laukia toliau“, – kalbėjo ji. Tiesa, gavę merginos pareiškimą dėl incidento pareigūnai vis dėlto nusprendė įvykio netirti.

E.Račkytę palaiko ir aktorių bendruomenė. Paaiškėjo, kad prieš kiek laiko dėl vadovo veiksmų J.Miltinio teatrą paliko dešimt Lietuvos muzikos ir teatro akademijos aktorių.

Tam tikrą vaizdą apie teatro vadovo darbo metodus buvo galima susidaryti ir iš aktorių Kultūros ministerijai įteikto rašto apie atmosferą teatre. „Aktorės yra šlapios p..., o aktoriai b… Jie turi pasistoti, o p… sudrėkti“, – L. Zaikausko spektaklio „Baseinas be vandens“ repeticijoje pasakytus žodžius citavo aktorė Justina Nemanytė.

Tyrimas truks apie mėnesį

Tyrimą kuruojantis kultūros viceministras Audronis Imbrasas teigė, kad šiuo metu tyrimo komisija darbuojasi itin aktyviai. „Praėjusią savaitę komisija lankėsi teatre ir surinko dalį reikalingos medžiagos, o dabar ją turi korektiškai apsvarstyti.“

Apie teatro vadovui pateiktą siūlymą atsistatydinti viceministras sakė: „Jam buvo pateiktas žmogiškas siūlymas-rekomendacija, ar jis apie tai nepagalvotų prieš užsisukant visai karuselei aiškėjančių dalykų.“ Tiesa, regis, kad teatro vadovas tokio pasiūlymo nesvarstė.

Paprašytas pakomentuoti, kokiomis kryptimis vyksta tyrimas, A.Imbrasas nenorėjo detalizuoti: „Ministeriją pasiekė labai įvairūs signalai ir tiriame įvairius faktus. Viskas prasidėjo nuo galimo seksualinio priekabiavimo, bet tyrimas plečiasi ir dabar turime informacijos apie galimus ūkinius ir finansinius pažeidimus, kuriuos reikia ištirti.

Viceministras nepanoro atsakyti į klausimą, ar į tyrimą įsitraukia ir kitos institucijos, tik atskleidė, kad tyrimas galėtų trukti, kaip numato įstatymai, iki mėnesio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.