Vakaris Deksnys. Kiekvienas kariauja savo karą

Nebeverta net klausti sveikatos apsaugos ministro A.Verygos, ar jo kompanijos iškeptas alkoholio draudimų ir ribojimų paketas padės atjunkyti nuo „rašalo“ ar stipraus alaus bambalio rekordus gerinančius ir šeimos narius mušančius kaimo gėrovus. Net ir jam turėtų būti aišku, kad jie laks kaip lakę, nes draudimas išlenkti bokalą lauko kavinėje ar paplūdimyje tokiems rūpės tiek pat, kiek gyvybė kitose planetose.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-30 07:48

Kam čia dar aiškintis, iš kur to paties ministro specialiai pasikviesta Pasaulio sveikatos organizacija nurovė skaičius apie girčiausią pasaulio valstybę Lietuvą? Reikėjo ir surado, nors praėjusių metų girtuoklystės duomenis Statistikos departamentas skelbs gerokai vėliau.

Stebina tik tai, kad, užsiėmęs tik sau suprantama tautos išblaivinimo programa, ministras pamiršo, jog tai – tik dalis sveikatos apsaugos.

Ak, tiesa, dar anksčiau jis spėjo uždrausti valstybės paramą brangesniems ir efektyvesniems vaistams – tegul perka ligonėliai pigiausius, nes mes taupome.

Taupome taip, kad, gavęs šeimos gydytojos siuntimą pas du antrinio lygio specialistus, iškart buvau įspėtas – gal per porą mėnesių pavyks patekti. Tiksliai – laisvų vietų yra liepą!

Taupome tiek, kad kiekvienais metais valstybėje bent po kelis moksleivius miršta nuo meningokokinės infekcijos. Skiepai vaikui nuo jos kainuoja apie 260, kūdikiui – net 390 eurų. Pažvelgę į pinigines tėvai arba numoja ranka, arba ima paskolą. Mat valstybei paskiepyti nuo šios siaubingos ligos kiekvieną mažylį yra neįkandama suma. Juk pernai gimė 31,2 tūkst. kūdikių, tai tektų išleisti net 12,168 mln. eurų.

Beje, ar naujoji Sveikatos apsaugos ministerija ką nors nuveikė, kad gydytojai imtų išrašinėti elektroninius, o ne popierinius receptus? Deja, sistema nepatobulėjo, todėl medikai negaišta laiko ir ima įprastus rašiklius. Ministrui tai nė motais, nes dabar – alkoholio draudimų vajus, ką ten tie receptai, eilės ar skiepai.

Ar nors kiek pagerėjo kultūrininkų gyvenimas prie šios srities vairo stojus L.Ruokytei-Jonsson? Gal ji ėmėsi iniciatyvos atšaukti absurdiškus mokesčius, nuo šių metų nustatytus menininkams? Cha! Gal „operhauzo“ vadovas G.Kėvišas ir nėra krištolinio skaidrumo, tačiau kol kas viešojoje erdvėje matome tik ministrės pastangas jį iškrapštyti iš kėdės, o daugiau – kaip ir nieko.

Vien jai pačiai suprantamuose karuose dalyvauja ir Aplinkos ministerijos vadovybė. Mūšis su miškininkais dėl urėdijų reformos įstrigo Seime: „valstiečiai“ strateginės reikšmės pokyčių pasekmes galintiems išsiaiškinti ekspertams sugebėjo pasiūlyti šimtą eurų.

Užtat profesionalų semiotiką pasitelkęs ministras K.Navickas ėmėsi darbo bent sostinėje. Tai Belmonto užtvanką ant Vilnios nusprendžiama nugriauti, tai siekiama sustabdyti sostinės savivaldybės planus iškirsti pažeistus ir pavojų keliančius medžius Lukiškių aikštėje.

Žemės ūkio ministerija, jau anksčiau globojusi pieno perdirbimo gamyklą baigiantį įrengti kooperatyvą „Pienas LT“, tą patį tęsia ir toliau, nors pačiam ministrui B.Markauskui derėtų laikytis nuošaliau, nes jis anksčiau darbavosi šios įmonės valdyboje.

Bet jo pavaldiniai pasistengė, kad leidimus eksportuoti į Kiniją dalijanti šios šalies delegacija nuvyktų būtent į kooperatyvo, kuris jau gali pardavinėti produkciją kinams, fabriką, o ne pas kitus perdirbėjus, kurie tų leidimų laukia kaip išganymo.

Kol kas neaišku, kaip bus dėl aukštojo mokslo reformos. Užtat bent bendrojo lavinimo mokyklose Švietimo ir mokslo ministerija išspręs visas problemas kaip reikiant pailginusi mokslo metus. Genialu ir paprasta!

Todėl ir susidaro įspūdis, kad kas antras vadinamosios profesionalų Vyriausybės narys kariauja savo vietinės reikšmės karus ir karelius, tvarkosi savo reikalus, o žmonėms iš to – jokios naudos.

Bet gal ne veltui ministrų kabineto vadovas S.Skvernelis užsiminė apie policinę valstybę? Stengiasi pavaldiniai drausdami, atimdami ir nurodinėdami. Svarbu tai, kas svarbu patiems, o visuomenė palauks.

Štai taip ir artėjama Naisių rojaus link. Tik ar daug bus norinčių jame gyventi?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.