Apsilankęs S.Daukanto aikštėje Ramūnas Karbauskis pakeitė savo nuomonę dėl alkoholio

Ramūnas Karbauskis pakeitė savo poziciją dėl alkoholio ribojimų ir išbraukė savo pasiūlymą drausti alkoholį neštis permatomoje pakuotėje. Tokie pasikeitimai įvyko po R.Karbauskio apsilankymo Prezidentūroje. Apie tai trečiadienio rytą prakalbo ne vienas Seime pakalbintas žmogus. Remigijus Žemaitaitis apie tai Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje rėžė viešai.

 R.Karbauskis apsilankė prezidentūroje.<br> Lrytas koliažas
 R.Karbauskis apsilankė prezidentūroje.<br> Lrytas koliažas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 31, 2017, 10:04 AM, atnaujinta May 31, 2017, 12:46 PM

Prezidentės spaudos tarnyba naujienų portalui lrytas.lt patvirtino, kad antradienio rytą įvyko šalies vadovės ir Ramūno Karbauskio darbo susitikimas, kuriame buvo aptartos politikos aktualijos. Susitikime taip pat dalyvavo ir neseniai Seimo socialdemokratų (LSDP) frakcijos seniūnu išrinktas Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas Andrius Palionis.

R.Žemaitaitis komitete džiaugėsi, kad R.Karbauskis apsigalvojo dėl savo pasiūlymo nebedrausti alkoholį neštis permatomoje pakuotėje. R.Žemaitaitis aiškino, kad R.Karbauskis antradienį lankėsi S.Daukanto aikštėje ir po susitikimo sušvelnino savo poziciją.

„Ramūnas šiandien yra bailių bailys. Atmeta savo sprendimus ir pradeda atsitraukinėti. Ačiū Ramūnui ir tiems, kurie jį įtikino, kad užregistruotų tokį pasiūlymą. [...] Po vakarykščio susitikimo S.Daukanto aikštėje daug kas pradeda keistis“, - trečiadienį Sveikatos reikalų komiteto posėdyje teigė komiteto narys R.Žemaitaitis.

Komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė teigė, kad R.Karbauskio pasiūlymas buvo registruotas pirmadienį. R.Žemaitaitis teigė, kad žino apie visus pokalbius telefonu ir susitikimą.

„Dėl susitarimo neoficialiai visi teisėkūros procesai turi būti vieši ir mes tariamės prie visuomenės“, – replikavo A.Širinskienė, ir kiti komiteto nariai bandė auklėti R.Žemaitaitį, kad jis patylėtų.

Nebedraus neštis permatomoje pakuotėje

Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį pritarė R.Karbauskio pasiūlymui nebedrausti alkoholį neštis permatomoje pakuotėje. Ketvirtadienį paskutinį kartą balsuos Seimas.

Antradienį R.Karbauskis tvirtino, kad šis ribojimas būtų perteklinis, nes „kitos alkoholio vartojimo mažinimo priemonės šiame etape yra pakankamos siekiant mažinti alkoholio vartojimo mastus Lietuvoje“.

„Tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis siūlė valanda pavėlinti prekybą alkoholiu: pirmadieniais–šeštadieniais leisti prekiauti alkoholiu ne nuo 10 val., kaip numatyta dabar, o nuo 11 val. ir leisti prekybą ne iki 20, o iki 21 val. Sekmadieniais prekyba truktų nuo 10 iki 15 val. Tačiau komitetas tam trečiadienį nepritarė.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas toliau svarsto nevienareikšmiškai vertinamus pasiūlymus dėl alkoholio ribojimų. Komitetas trečiadienį atmetė pasiūlymą atsisakyti alkoholio ribojimo ir renginių skirstymo į zonas.

Toliau palieka skirstymą į zonas

„Visą laiką klausiu pagal logiškumo ir žmogiškumo kriterijų – kaip tai įgyvendinsim? Ar to reikia, kad po to šaipytųsi iš politikų?“ – klausė komiteto narys Remigijus Žemaitaitis.

Komiteto pirmininkė teigė, kad dabartinis apribojimas yra užtikrintas ir reikalingas. „Neetiška klaidinti visuomenę sakant, kad 18 ir 19 metų asmenys bus kažkur uždaryti, nes jie turi pakankamai atsakomybės“, - teigė A.Širinskienė.

Liberalė Aušrinė Armonaitė teigė, kad tai perteklinis pasiūlymas. Žinau, kad pirmininkė turi kitą nuomonę. Bet man atrodo, kad tai prives prie kuriozinių situacijų. Siūlyčiau atsisakyti šios klaidos ir neįvesto šio reguliavimo. Tai neproporcingas ir perteklinis pasiūlymas. Kaip 18 ir 19 metų žmogus stovės prie tvoros ir rūkys, jei jis rūko, bet negalės nusipirkti alkoholio“, – sakė politikė.

Paplūdimiuose alkoholio neliks nė kvapo

Seimo komitetas balsų dauguma trečiadienį pritarė R.Karbauskio ir socialdemokratų frakcijos seniūno Andriaus Palionio pasiūlymui uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais paplūdimiuose.

Jų teigimu, tai sumažins alkoholinių gėrimų prieinamumą, taip pat padės išvengti alkoholio vartojimo nulemtų nelaimingų atsitikimų prie vandens telkinių. Siekiant suteikti ūkio subjektams protingą terminą pasiruošti šio įstatymo įgyvendinimui, siūloma nustatyti, kad draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais paplūdimiuose įsigaliotų nuo 2020 metų.

Ketvirtadienį Seime vyks galutinis balsavimas dėl alkoholio ribojimų ir tuomet Lietuva pradės gyventi pagal naujas taisykles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.