Akistata su gydytojais vaikinui sutraiškė norą gyventi

Vakar Akmenės rajono Šiaudinės kaimo kapinėse amžino poilsio atgulė 25-erių Marius Kristutis. Keturias paras meldęs medikų išvaduoti nuo baisaus skausmo, tačiau taip ir nesulaukęs pagalbos vaikinas palūžo – savo noru pasitraukė iš gyvenimo.

Akmenės rajono Šiaudinės kaimo bendruomenės narių mėgto M.Kristučio žūties vietoje dega atminimo žvakės.<br>G.Šiupario nuotr.
Akmenės rajono Šiaudinės kaimo bendruomenės narių mėgto M.Kristučio žūties vietoje dega atminimo žvakės.<br>G.Šiupario nuotr.
Skausmo kamuojamas M.Kristutis dviračiu nuvažiavo prie šios pavėsinės ir joje pasitraukė iš gyvenimo.<br>G.Šiupario nuotr.
Skausmo kamuojamas M.Kristutis dviračiu nuvažiavo prie šios pavėsinės ir joje pasitraukė iš gyvenimo.<br>G.Šiupario nuotr.
D.Šarpnickytė: „Sveiku protu nesuvokiama, kodėl medikai neguldė jo į ligoninę ir nebandė padėti. Gal kaltas Mariaus kuklumas – jis drovėdavosi kalbėti.“
D.Šarpnickytė: „Sveiku protu nesuvokiama, kodėl medikai neguldė jo į ligoninę ir nebandė padėti. Gal kaltas Mariaus kuklumas – jis drovėdavosi kalbėti.“
J.Šiurkuvienė: „Rengiame gelbėjimo operacijas medyje garsiai kniaukiančiam katinėliui, tačiau kažkodėl negirdime pagalbos meldžiančio žmogaus balso.“
J.Šiurkuvienė: „Rengiame gelbėjimo operacijas medyje garsiai kniaukiančiam katinėliui, tačiau kažkodėl negirdime pagalbos meldžiančio žmogaus balso.“
Daugiau nuotraukų (4)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Jun 1, 2017, 6:30 AM

Nedidelio Šiaudinės kaimo bendruomenė pašiurpusi nuo atsainaus medikų elgesio su baisaus skausmo kankinamu vaikinu.

„Lietuvoje gelbėjamos įšalusios gulbės, iš medžio išlipti bijantys katinai, o nusisukama nuo skausmą kenčiančio jauno žmogaus, kuriam viskas buvo prieš akis – šeima, vaikai“, – emocingai kalbėjo gerai M.Kristutį pažinojusi Šiaudinės kaimo gyventoja Jelena Šiurkuvienė.

Tuo metu medikai kratėsi atsakomybės. Respublikinės Šiaulių ligoninės (RŠL) atstovė Zita Katkienė patvirtino, jog M.Kristutis dukart buvo atvežtas greitosios pagalbos automobiliu, tačiau tikino, kad vaikinas pats kaltas, nes pabėgo iš ligoninės. Mįslės neįminė ir palaikus ištyrę ekspertai. Jie namiškiams pasakė, kad vaikinas nesirgo jokia rimta liga.

Medikė pripažino: tai šiurpu

Tačiau Akmenės rajono greitosios medicinos pagalbos centro laikinoji vadovė Rima Seniūnienė teigė, kad ją pašiurpino ši istorija: „Kalbėjausi su darbuotojais, jie patvirtino, kad pacientas buvo mandagus, elgėsi ramiai. Jis norėjo tik vieno – pagalbos, bet ligoninėje jos negavo, nors buvo socialiai apdraustas.“

R.Seniūnienei pavaldiniai sakė matę ligoninėje padarytus įrašus: „Šiauliuose jam buvo atliktas tik kraujo tyrimas.

Gal todėl jis prašė nebevežti į šią ligoninę? Mūsų darbuotojai įtarė, kad vaikiną gali kamuoti kasos uždegimas.“

Medikė pripažino, kad lemtingą dieną pagalbą į Šiaudinės kaimą kvietęs žmogus dispečeriui prasitarė apie galimą savižudybę.

Bet atvažiavus į ligonio namus namiškiai to nepatvirtino – sakė negirdėję apie ketinimą žudytis.

Padėdavo visam kaimui

M.Kristutį pažinojo visas Šiaudinės kaimas.

Savame dideliame ūkyje tvarkęsis vaikinas su keleriais metais vyresniu ligotu broliu Vytautu išlaikė motiną ir močiutę.

Porą traktorių turėję broliai ne tik triūsė savo ūkyje, bet ir buvo pagrindiniai bendruomenės pagalbininkai.

Gedintys šiaudiniškiai dūsavo, kad anapilin pasitraukė darbščiausias kaimo vyras, be kurio neįsivaizduojama nė viena talka, nė vienas didesnis ūkio darbas. Mat jis visiems padėjo ir šienauti, ir vežti malkas, ir kasti bulves.

„Neįsivaizduojame, kodėl buvo nusisukta nuo pagalbos meldžiančio žmogaus. Ar iš kaimo atvežtam ligoniui nebetinka Hipokrato priesaika?“ – retoriškai klausė J.Šiurkuvienė.

Vaikinas alpo iš skausmo

Niekada sveikatos problemomis nesiskundęs mažakalbis M.Kristutis sunegalavo praėjusios savaitės viduryje.

Vaikiną ėmė kamuoti toks baisus skausmas, kad gegužės 24-osios popietę jis nebeištvėrė ir išsikvietė greitąją pagalbą.

Iš Akmenės atskubėję medikai ligonį išsyk išgabeno į Šiaulius.

Pažįstamo į namus pargabentas Marius bandė gydytis skirtomis tabletėmis, bet skausmas vis stiprėjo. Todėl jis vėl skambino į greitąją ir prašė padėti.

Akmenės medikai suleido vaistų ir paliko ligonį namuose, bet gegužės 26-ąją paryčiais vėl sulaukė pagalbos skambučio.

Išleido gydytis į namus

Į RŠL atgabentas pacientas buvo paguldytas į Pirmąjį chirurgijos skyrių.

„M.Kristučiui per lašelinę buvo lašinami medikamentai, paskirtas tyrimas echoskopu. Tyrimo atlikti nepavyko, nes jis dingo iš skyriaus“, – sakė ligoninės atstovė Z.Katkienė.

Tądien į namus pažįstamų parvežtas vaikinas guodėsi, kad medikai nesuteikė jokios pagalbos, o nuo baisaus skausmo temo akyse.

Vos paeiti įstengiančiam vaikinui namiškiai vėl iškvietė greitąją pagalbą, bet akmeniškių buvo paprašyta vežti nebe į Šiaulius, o į Mažeikius.

Tačiau netrukus M.Kristutį vėl teko parsivežti, nes vaikinas buvo išleistas gydytis į namus. Iš artimųjų automobilio naktį lipančiam ligoniui taip plėšė pilvą, kad jis sudejavo ir sukniubo.

Į ligoninę važiuoti atsisakė

Medikai automobilio neturinčiam vaikinui liepė nusipirkti ir leistis vaistų nuo uždegimo, taip pat skausmą malšinančių vaistų.

Naktį namo parvežtas jis jų nusipirkti negalėjo, todėl gegužės 27-osios rytą į pagalbą suskubo Šiaudinės kaimo gyventoja Dainora Šarpnickytė.

Ji nuvežė M.Kristutį į netoliese esantį Tryškių miestelį, bet jame vaistinė nedirbo. Vaistų nupirkti pavyko Ventos miestelyje.

Į gimtąją Šiaudinę grįžęs vaikinas tyliai paprašė, kad D.Šarpnickytė kuo skubiau suleistų vaistų.

„Marius išėjo, o netrukus sužinojau, kad jo nebėra. Sveiku protu nesuvokiama, kodėl medikai neguldė jo į ligoninę ir nebandė padėti. Gal kaltas Mariaus kuklumas – jis pats drovėdavosi kalbėti, labiau buvo linkęs klausytis ir atsakyti į klausimus“, – svarstė moteris.

Atgaivinti nebesuspėjo

Tądien namo sugrįžęs vaikinas ant spintelės padėjo vaistus ir išėjo pro duris. Ant dviračio sunkiai užsėdęs M.Kristutis nuvažiavo pavėsinės link, o netrukus po kaimą pasklido baisi žinia.

Greta Šiaudinės bažnyčios esančioje pavėsinėje kūną išvydo per kaimą automobiliu važiuojantis vyriškis.

Iš kilpos ištrauktą savižudį bandė gaivinti ir vietos gyventojai, ir atlėkę greitosios pagalbos medikai, bet pastangos buvo perniek.

Į neseniai bendruomenės iniciatyva pastatytą pavėsinę šeštadienio pavakarę susirinkę žmonės uždegė žvakes, padėjo gėlių.

„O buvome suplanavę vakare visi susirinkti, pasišnekučiuoti, gražiai paminėti Tarptautinę kaimynų dieną... Vietoj socialinį solidarumą ir bendrystę skatinančio renginio apraudojome netektį – dėl abejingumo praradome kuklų, darbštų ir mandagų jauną žmogų“, – drebančiu balsu kalbėjo J.Šiurkuvienė.

Nustebino pasiteisinimai

Šiaudinės gyventojus pribloškė atsainūs medikų pasiteisinimai, kad vaikinas pats nenorėjo pagalbos ir pabėgo iš ligoninės.

„Marius alpo iš skausmo ir bėgo namo, nes medikai nenorėjo padėti. Ar logiška, kad pagalbos nenorintis žmogus, kuris net neturi automobilio, vargais negalais grįžtų namo ir vėl šauktųsi medikų?“ – klausė J.Šiurkuvienė.

Keturis vaikus auginančią moterį pribloškė susvetimėjimas ir miestiečių požiūris į kaimų gyventojus: „Tikriausiai bus bandoma įteigti, kad tas žmogus buvo girtuoklis, nenormalus.

O iš tiesų mes raudame, nes praradome labai šviesų bendruomenės narį, kuris turėjo kurti šeimą, auginti vaikus, o ne trauktis iš gyvenimo dėl nevilties.“

Šiaudiniškiai neslėpė, kad šeimos maitintojo netekusi šeima visiškai nuleido rankas, kai išgirdo teismo medicinos ekspertų išvadas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.