Net neaukšta kėdė priartina prie lovio

Seimo gudragalviai iš valstybės kišenės graibsto ne tik eurus, bet ir centus. Pasirodo, už telefono pokalbiams skirtus pinigus kai kurie politikai atsisiunčia horoskopus ar atsiskaito už savo mašinos stovėjimą.

 Iš kairės (viršuje) A.Kubilius, J.Olekas, (apačioje) A.Gelūnas, M.Adomėnas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Iš kairės (viršuje) A.Kubilius, J.Olekas, (apačioje) A.Gelūnas, M.Adomėnas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Kai kurie Seimo nariai, už valdiškus pinigus telefonu atsisiuntę horoskopus, galbūt sužino, kaip balsuoti?
Kai kurie Seimo nariai, už valdiškus pinigus telefonu atsisiuntę horoskopus, galbūt sužino, kaip balsuoti?
I.Šimonytė: „Juk ne beždžionei davė granatą, nežinančiai, ką su ja daryti.“
I.Šimonytė: „Juk ne beždžionei davė granatą, nežinančiai, ką su ja daryti.“
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 2, 2017, 6:16 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 6:32 AM

Parlamentarai neriasi iš kailio siekdami bent menkiausio posto, o jų pristeigta devynios galybės. Vienokias ar kitokias vadovaujamas pareigas eina daugiau kaip pusė Seimo narių.

Be garbės, tokie politikai gauna keliais šimtais eurų didesnę algą ir tam tikrų privilegijų.

Seimo statutas numato, kad iš biudžeto kompensuojamos jų išlaidos už naudojimąsi tarnybiniais telefonais.

Pavyzdžiui, Seimo pirmininko pavaduotojai, frakcijų seniūnai, jų pavaduotojai, Užsienio reikalų ir Europos reikalų komitetų pirmininkai ir jų pavaduotojai per mėnesį telefonu nemokamai gali kalbėti už 328 eurus.

Kiek kuklesnis, 164 eurų, pokalbių limitas nustatytas kitų komitetų, komisijų pirmininkams, jų pavaduotojams, taip pat pakomitečių vadovams.

Ar Seimo nariai pokalbiams telefonu iš tiesų išleidžia vidutinę šalies senatvės pensiją siekiančią sumą? Pasirodo, ne.

Todėl dalis tautos išrinktųjų pokalbiams skirtų pinigų nukeliauja įvairioms kitoms mokamoms pramogoms, kurias galima užsisakyti telefonu: atsisiųsti orų prognozes ar asmeninius horoskopus, mokamų žaidimų, iškviesti taksi.

Mokesčių mokėtojų pinigais telefonizuoti parlamentarai taip pat pasinaudoja vykstant labdaros projektams ar įvairiems pramoginiams balsavimams.

Apmoka ir kitas paslaugas

Seimo kanceliarijos „Lietuvos rytui“ pateiktais duomenimis, per pirmus tris 2017 metų mėnesius parlamentarų išlaidos, susijusios su tarnybinių telefonų naudojimu, siekė 16,4 tūkst. eurų.

Iš šios sumos daugiau kaip 1,7 tūkst. eurų buvo skirta ne pokalbiams telefonu kompensuoti, kaip yra numatyta Seimo statute, bet vadinamosioms pridėtinės vertės mokesčiu neapmokestinamoms paslaugoms apmokėti.

„Ko gero, didžiausią išlaidų dalį sudaro rinkliavos už mokamose vietose statomus automobilius“, – paaiškino Seimo kanceliarijos atstovai.

Patiems kanceliarijos darbuotojams, turintiems tarnybinius telefonus, išlaidos už tokias paslaugas išskaičiuojamos iš atlyginimo. Bet kodėl tokia tvarka netaikoma ir Seimo nariams, valdininkai paaiškinti negalėjo.

Už mašiną – iš kelių sąskaitų

Mokamomis paslaugomis per pirmąjį šių metų ketvirtį bent kartą jau pasinaudojo 38 iš 80 kokias nors pareigas turintys parlamentarai iš visų frakcijų: ir senbuviai, ir naujokai.

Beveik 100 eurų Seimo kanceliarijai teko sumokėti už paslaugas, kurios buvo suteiktos Socialdemokratų frakcijos seniūno pavaduotojui Juozui Olekui. Politikas „Lietuvos rytui“ paaiškino, kad galbūt iš tarnybinio telefono sąskaitos jis sumokėjo už automobilio parkavimą: „Daugiau lyg ir jokiomis paslaugomis nesinaudoju.“

Tuo metu Kultūros komiteto vicepirmininkas liberalas Arūnas Gelūnas net neabejojo, jog daugiau kaip 70 eurų iš telefono pokalbiams skirto limito išleido atsiskaitydamas už savo automobilio statymą mokamoje vietoje, ir mano, kad pinigus naudoja pagal paskirtį.

Ekonomikos komiteto vicepirmininkas konservatorius Dainius Kreivys irgi prisipažino, kad iš telefono pokalbiams skirtos sumos kone 80 eurų paklojo už automobilio stovėjimą.

Beje, už automobilių statymą mokamose vietose parlamentarai turi galimybę susimokėti iš kitos, parlamentinei veiklai skirtos, sąskaitos. Į ją Seimo nariams kas mėnesį pervedama po 812 eurų.

Ir stebėjosi, ir piktinosi

Kiti „Lietuvos ryto“ kalbinti parlamentarai arba neprisiminė, kokių papildomų mokamų paslaugų iš telefono pokalbiams skirto limito galėjo užsakinėti, arba stebėjosi, kad tokių iš viso būta.

Antai Švietimo ir mokslo vicepirmininkas konservatorius Mantas Adomėnas irgi tvirtino nežinąs, kokioms paslaugoms išleido beveik 80 eurų. „Aš manau, kad tai kišimasis į Seimo narių privatumą“, – piktinosi politikas, paklaustas apie išlaidas, apmokamas iš Seimo biudžeto.

Klausimas apie kone 50 eurų, išleistų kitoms paslaugoms, gerokai suglumino ir konservatorių frakcijos seniūno pavaduotoją Agnę Bilotaitę: „Bandysiu aiškintis. Jokių pramogų tarnybiniu telefonu neužsakinėju.“

Rikėtų ir aiškumo, ir proto

Seimo kanclerė Daiva Raudonienė „Lietuvos rytui“ teigė, kad Etikos ir procedūrų komisija turėtų atsakyti, ar parlamentarai turi teisę iš pokalbiams tarnybiniu telefonu skirto limito atsiskaityti už automobilių statymą ar kitas mokamas paslaugas. Etikos sargai esą turėtų kontroliuoti ir tokių pinigų panaudojimą.

Seimo Audito komitetui vadovaujanti konservatorė Ingrida Šimonytė prisipažino neįsivaizduojanti, kaip galima pasiekti ryšių paslaugoms skirto limito ribas.

„Man tai kaip iki kosmoso“, – juokėsi 164 eurų limitą mėnesiui turinti komiteto pirmininkė.

Politikė tikino, jog jai net minčių nekilo, kad už ryšio paslaugoms skirtas lėšas būtų galima siųstis horoskopus ar balsuoti „Eurovizijos“ konkurse. Tiesa, troleibuso bilietą ir pati įsigyja telefonu, bet asmeniniu.

I.Šimonytės manymu, plečiantis telekomunikacijų paslaugoms, Seimo statutą galbūt reikėtų patikslinti, bet pirmiausia ji apeliavo į pačius politikus: „Visko nereglamentuosi. Man visą laiką norisi manyti, kad žmonės yra sveiko proto ir žino, ką su telefonu daryti – juk ne beždžionei davė granatą, nežinančiai, ką su ja daryti.“

Naudojosi paslaugomis

Vadinamosiomis pridėtinės vertės mokesčiu neapmokestintomis paslaugomis 2017 metų pirmąjį ketvirtį pasinaudojo šie parlamentarai (skliaustuose – išlaidų suma eurais):

M.Adomėnas (76,58), A.Anušauskas (9,26), L.Balsys (26,8), K.Bartkevičius (17,32), A.Bilotaitė (47,56), V.Bukauskas (3,24), A.Dumbrava (10,76), A.Gelūnas (73,84), E.Gentvilas (4,8), S.Gentvilas (10,26), K.Glaveckas (2,64), S.Jakeliūnas (2,94), E.Jovaiša (42,28), R.Juknevičienė (25,4), G.Kirkilas (20,32), V.Kravčionok (39,06), D.Kreivys (79,84), A.Kubilius (80,22), A.Maldeikienė (5,46), K.Masiulis (26,12), J.Narkevičius (35,34), J.Olekas (98,62), A.Palionis (6,3), Ž.Pavilionis (0,96), V.Poderys (9,18), N.Puteikis (21,78), J.Razma (29,78), J.Sabatauskas (8,96), V.Simulikas (20,18), V.Sinkevičius (9), K.Smirnovas (4,68), K.Starkevičius (4,8), G.Steponavičius (69,8), S.Šedbaras (14,12), R.Tamašunienė (26,5), T.Tomilinas (38,28), E.Vareikis (28,98), R.Žemaitaitis (14,16).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.