Abiturientams lietuvių kalbos egzaminas buvo lengvas: neišlaikiusieji žada emigruoti

Pirmadienį vyko visiems Lietuvos abiturientams privalomas lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas. Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti abiturientai, kurie savo egzamino darbus atidavė dar prieš pasibaigiant oficialiam jo laikui, tikino, kad šių metų egzaminas buvo lengvas.

 Abiturientams egzaminas pasirodė lengvas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Abiturientams egzaminas pasirodė lengvas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Vilnius Salomėjos Neries gimnazijoje vyko lietuvių kalbos egzaminas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius Salomėjos Neries gimnazijoje vyko lietuvių kalbos egzaminas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 5, 2017, 12:28 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 1:03 PM

„Tikėjausi, kad bus sunkiau, bet atsivertusi supratau, kad užduotys labai lengvos. Tikėjausi šiek tiek kitokių rašytojų. Spėjau, kad samprotavimo rašiniui autoriai bus parinkti kiek kitaip“, – po egzamino šypsodamasi kalbėjo Aistė. 

Mergina rinkosi savo rašinyje analizuoti Šatrijos Raganos kūrybą bei garbės temą. „Rašiau apie garbę, kiek svarbi žmogui jo kilmė, esu menininkė, humanitarė, tad sunkumų neiškilo“, – kalbėjo ji.

Mokėsi per daug ir ne tą

Kiek santūriau egzamino užduotis vertino abiturientas Simonas: „Manau, kad viskas pavyko visai neblogai, rinkausi rašinio temą apie ramybę, rėmiausi Antano Baranausko ir Šatrijos Raganos kūryba. Temą pasirinkau labai greitai. Darbe akcentavau, kad ramybės galima pasisemti iš gamtos“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad šiuolaikiniam žmogui tokia tema nėra artimiausia.

Šiek tiek anksčiau iš egzamino išėjęs Lukas nė nemirktelėjęs išvardijo visus šių metų egzamino užduotyje pateiktus rašytojus ir pasidžiaugė, kad jo Lietuvos kalbos mokytojas prognozavo labai tiksliai, – egzamino užduotyje buvo ir galimybė remtis Šatrijos Raganos kūryba.

„Pats rinkausi temą apie tai, kas suteikia žmogui ramybę, ir rėmiausi A. Baranausko bei J.Tumo-Vaižganto kūryba. Toks vaizdas, kad mokiausi per daug ir ne tą. Šiemet egzaminas, rodos, kur kas lengvesnis nei tas, kurį abiturientai laikė pernai. Kai tik atėjau į egzaminą, pradėjo pykinti, nervinausi, bet dabar esu laimingas, kad šis pragaras baigėsi“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad yra visai patenkintas tuo, ką pavyko parašyti.

Lukas atviravo, kad kalbų mokytis mėgsta, bet lietuvių kalbos egzamino bijojo. „Jis būna per sunkus ir nelogiškas... Juk reikia mokėti net 32 autorius, gal užtektų pusę jų išmokti gerai, o ne visus paviršutiniškai?“ – retoriškai klausė abiturientas. Anot jų, egzamino temos ne itin atitinka šių dienų aktualijas, kurios svarbios jaunam žmogus, tad egzaminui reikia tiesiog mechaniškai išmokti.

Neišlaikęs – emigruos

Abiturientas pasakojo, kad nerimauja ir dėl istorijos egzamino. „Studijų planai priklausys nuo išlaikytų egzaminų. Jei gerai seksis, studijuosiu čia, o jei lietuvių egzamino neišlaikysiu, važiuosiu į užsienį – Vokietiją. Jei egzaminai pavyks, norėčiau studijuoti Vilniaus universitete verslo vadybą, gal pasirinksiu su komunikacija susijusias studijas“, – kalbėjo jis.

Lengvas egzaminas pasirodė ir kitam abiturientui – Tarvydui, jis tikino, kad egzaminui pradėjo ruoštis prieš porą dienų.

„Temos buvo lengvos, žinojau visus autorius neblogai, tad ir sekėsi gerai. Žinoma, egzaminas, o tiksliau, vienas rašinys, tikrai neparodo, ką išmokai per dvylika metų“, – svarstė jis.

Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą laikyti registravosi 18 tūkst. 759 kandidatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.