Daivis Zabulionis: „Su Raimondu Kurlianskiu vyko susitikimai, bet atlygio negavau“

Dėl galbūt neskaidrių ryšių su koncerno „MG Baltic“ ir bendrovės „Kauno tiltai“ vadovais iš pareigų atleistas vienas Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovų Daivis Zabulionis neneigia susitikimų su šiuo verslininku, tačiau tikina negavęs iš jo jokio neteisėto atlygio.

 Daivis Zabulionis<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Daivis Zabulionis<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-06-07 12:48, atnaujinta 2017-06-07 13:29

Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį nagrinėjo D.Zabulionio skundą, kuriuo jis prašo panaikinti kovo 6 dienos Automobilių kelių direkcijos direktoriaus Egidijaus Skrodenio įsakymą dėl jo atleidimo, grąžinti jį į buvusias pareigas ir priteisti vidutinį darbo užmokestį nuo atleidimo dienos iki teismo sprendimo įvykdymo dienos.

„Man nebuvo teikiamas joks atlygis, man net nebuvo net už ką“, – teismo posėdyje sakė D.Zabulionis. Jis sakė, kad „MG Baltic“ prezidentą Raimondą Kurlianskį pažįsta seniai, tačiau vyrai vienas į kito darbinį gyvenimą nesikiša.

D.Zabulioniui atstovauja du advokatai – Albertas Kručkauskas ir Gediminas Bukauskas. Šie advokatai taip pat atstovauja buvusiam Valstybinės mokesčių inspekcijos Dainorui Bradauskui dėl jo atleidimo iš pareigų byloje. D.Bradauskas pareigų neteko taip pat dėl ryšių su R.Kurlianskiu.

Teismui – vestuvinė nuotrauka

Prasidėjus posėdžiui, advokatas A.Kručkauskas pareiškė, kad turi vieną prašymą – advokatas paprašė prijungti 1988 metais vykusių D.Zabulionio vestuvių nuotrauką ir santuokos liudijimo kopiją. Pasak advokato, šie duomenys įrodytų, kad jo klientą ir R.Kurlianskį siejo ne darbiniai, o asmeniniai santykiai.

„Kuris čia R.Kurlianskis? Neatpažįstu“, – žiūrėdama į beveik 30 metų senumo nuotrauką klausė bylą nagrinėjanti teisėja Liudmila Zaborovska. Teisėja nuotraukos ir santuokos liudijimo kopijos nepriėmė, nes santuokos kopijoje yra asmens duomenų, šie duomenys nesusiję su nagrinėjama byla. Nuotrauka sena, joje užfiksuoti asmenys neatpažįstami.

Po teismo posėdžio D.Zabulionis BNS pasakojo, kad su R.Kurlianskiu susipažino studentų bendrabutyje, kad studijavo ekonomiką Vilniaus universitete. Per D.Zabulionio vestuves D.Kurlianskis buvo pirmasis pabrolys.

D.Zabulionis skundžiasi teismui, kad buvo atleistas per dvi valandas, apie atleidimą greičiau sužinojo iš žiniasklaidos – jam nebuvo suteikta galimybė pasiaiškinti raštu, nesuteikta informacija apie konkrečius padarytus pažeidimus, tik nurodoma, kad iš STT buvi gautas raštas. Be to, nepasiūlyta pateikti rašytinių pasiaiškinimų, nebuvo suformuluota jokių kaltinimų.

„Mes palaikome skundo reikalavimus. Yra pažeistos procedūros, nebuvo suteikta galimybė susipažinti su kaltinimais, kuo įtariamas valstybės tarnautojas – buvo prašyta nedelsiant pateikti paaiškinimą. STT rašte minimas tam tikrų daiktų perdavimas, kas ten per daiktai. Pačiame STT rašte nėra suformuluota, kokios įstatymų nuostatos pažeistos, ką pažeidžia bendravimu? Nematome nei nusikalstamos veikos, nei tarnybinio nusižengimo“, – sakė advokatas A.Kručkauskas.

STT perduotoje pažymoje teigiama, kad susitikimų su verslininkais metu D.Zabulionis galbūt perdavė tarnybinę paslaptį turinčią informaciją. Tačiau advokatas atkreipė dėmesį, kad visur tik daromos prielaidos. Tarnautojas, kuris nesijaučia kaltas, pripažino, kad tokie susitikimai su R.Kurlianskiu buvo. 

„Kas iš to buvo blogo, kokios nuostatos buvo pažeistos, pareiškėjui neaišku iki šiol“ ,– tikino advokatas.

Mes seniai bendraujame šeimomis – D.Zabulionis

D.Zabulionis teismui išsamiai pasakojo, kaip vyko jo atleidimo procedūra – pirmadienį 8 val. vyko darbuotojų pasitarimas, po 15 minučių pasitarimas perskėlė į jo kabinetą. 11 val. D.Zabulionis sakė gavęs skambutį iš personalo skyriaus. Nuėjęs pagal kvietimą, jis rado jau susirinkusią komisiją, jam buvo paaiškinta, kad pokalbis bus įrašomas.

„Pasakė, kad mano atžvilgiu pradėtas tarnybinis patikrinimas, paskaitė pažymą, paprašė pakomentuoti. Iš kalbos stiliaus pažinau R.Kurlianskį, kuris mėgdavo puikuotis pažintimis. Kita dalis apie mano susitikimus. Tie susitikimai, laikas tikslus. Manau, kad tarnybos vykdė prievolę. Mes pažįstami 30 metų, bendraujam šeimomis, abu domimės istorija, nagrinėjam Antrojo pasaulinio karo epizodus. Aš nieko nemačiau blogo. Kas du mėnesiai susitinkam pavakarieniauti – arba jie, arba mes pas juos.

D.Zabulionis teismui davė paaiškinimus apie STT rašte minimas „knygas“ ir „receptus“.

Pasak D.Zabulionio, STT minimos knygos yra knygos apie Antrąjį pasaulinį karą, jis jas perskaitė ir grąžino R.Kurlianskiui. D.Zabulionio žmona yra gydytoja, R.Kurlianskio dukra turi sveikatos problemų, todėl jai buvo išrašytas receptas, kurį ir turėjo pasiimti tėvas.

Direkcija su ieškiniu nesutinka

Lietuvos automobilių kelių direkcijai byloje atstovavęs advokatas Paulius Čelkis prašė D.Zabulionio skundą atmesti kaip nepagrįstą, nes tarnautojo veikla nebuvo skaidri. Jis citavo ištraukas iš STT medžiagos, taip pat pažymėjo, kad vienas Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovų su verslininkais susitikdavo prekybos centro „Maxima“ knygų skyriuje. Manoma, kad tokiu būdu siekta konspiracijos.

„Didelės lėšos nukreipiamos viešiesiems pirkimams, o esant tokiai situacijai, kas nurodyta pažymoje, diskredituojama įstaiga. Todėl imtasi priemonių atlikti tarnybinį patikrinimą, pats pareiškėjas išsamiai su dokumentais susipažino, paaiškino“, – sakė advokatas.

Derino kelio Vilnius-Utena rekonstrukcijos konkurso sąlygas

Teisėsauga įtaria, kad iki tol Lietuvos standartizacijos departamentui vadovavęs D.Zabulionis į aukštas pareigas Kelių direkcijoje paskirtas R.Kurlianskio ir N.Eidukevičiaus dėka. Pernai vasarį vykusio R.Kurlianskio, N.Eidukevičiaus ir A.Rusevičiaus susitikimo metu N.Eidukevičius apie D. Zabulionį  be kita ko teigė: „Įgrūdom žmogų“.

STT rašte rašoma, kad susitikimo metu aptarinėtas atlygis D.Zabulioniui.

„Jeigu jis gauna, tai b* žinai, aš tai sakyčiau, aš tai duočiau viso penkis. Du (2 tūkst. eurų atlyginimą - BNS) valdžia davė, aš duočiau dar tris. Nu nežinau, ta prasme. Gal plius penki. Jis nėra ištvirkintas ta prasme. Aš jo tikrai niekada netvirkindavau. Ten būdavo keisas  (angl. case - atvejis) didelis – atsiskaitydavau iš karto. Jeigu būdavo eilė mažų, tai sukraudavom kokių Kalėdų proga, žinai, kad susirinktų koks šimtas lietuviškų. Nedariau to nuolatinio“, – susitikime kalbėjo R.Kurlianskis, kurio pokalbių ištraukos pateiktos ir STT informacijoje, perduotoje ministerijai.

Vėliau pašnekovai, kaip teigiama, sutarė, kad pinigus D.Zabulioniui  perduos pats R.Kurlianskis, kad D.Zabulionis  „matytų ranką, iš kurios valgo“.

Praėjusių metų kovą vykusio R.Kurlianskio ir N.Eidukevičiaus susitikimo metu jie galimai aptarė, kaip jų įmonėms laimėti Kelių direkcijos rengiamą skelbti kelio Vilnius-Utena rekonstrukcijos konkursą. Jo metu R.Kurlianskis teigė, kad D. Zabulioniui  būtų galima pateikti „punktus“, kuriuos šis, pasitaręs su „Kauno tiltų“ vadovu A.Rusevičiumi, galėtų įrašyti į konkurso sąlygas.

Vėliau buvo užfiksuoti R.Kurlianskio, A.Rusevičiaus ir D.Zabulionio susitikimai, kurių metu „Kauno tiltų“ vadovas asmeniškai ar per R.Kurlianskį galėjo perduoti D. Zabulioniui  aptartus „punktus“, kurie, anot teisėsaugos, galėjo būti būsimo konkurso ekonominio naudingumo vertinimo kriterijai ar kvalifikaciniai reikalavimai.

Pernai gegužės 12 dieną STT pareigūnai sulaikė R.Kurlianskį, jam pareikšti įtarimai buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui davus per 100 tūkst. eurų kyšį už politinės partijos veikimą koncerno naudai. Tačiau ir po to R.Kurlianskio ir D.Zabulionio ryšiai nenutrūko, buvę bendramoksliai susitikinėjo ir miesto viešose vietose, ir namuose.

Be to, pernai gegužę R.Kurlianskis suorganizavo D.Zabulionio susitikimą su „Mitnijos“ plėtros direktoriumi Aurelijumi Braželiu, kuris teiravosi apie elektroninės kelių rinkliavų sistemos diegimą, daugiafunkcinės pažeidimų kontrolės ir eismo stebėjimo, eismo valdymo sistemų diegimą.

Teisėsauga atlieka didelės apimties tyrimą, kuriame įtarimai dėl prekybos poveikiu pareikšti koncernui „MG Baltic“, R.Kurlianskiui, buvusiam Liberalų sąjūdžio vadovui Eligijui Masiuliui, buvusiam „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui, Seimo nariui, buvusiam liberalui Šarūnui Gustainiui, taip pat dabartiniam parlamentarui Gintarui Steponavičiui.

D.Zabulionis aukštas pareigas Kelių direkcijoje užėmė nuo 2016 metų kovo vidurio, iki tol jis vadovavo Lietuvos standartizacijos departamentui, yra dirbęs Viešųjų pirkimų tarnyboje (2010 metais laikinai vadovavo šiai įstaigai), Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pavaduotoju.

Vilniaus apygardos teismas sprendimą dėl D.Zabulionio atleidimo skelbs birželio 27 dieną.

Ingrida Steniulienė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.