Paplūdimių tualetus teks apginti teisme

Palangos paplūdimiuose pasirodę šiuolaikiški, prie centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tinklų prijungti tualetai užkliuvo Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI).

Kurorto pasiūlyta naujovė – prie tinklų prijungti konteineriniai tualetai paplūdimyje poilsiautojams patiko.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Kurorto pasiūlyta naujovė – prie tinklų prijungti konteineriniai tualetai paplūdimyje poilsiautojams patiko.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Alvydas Ziabkus, LR korespondentas

Jun 7, 2017, 7:36 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 8:44 AM

Vietoj šią vasarą kurorto paplūdimiuose pastatytų poilsiautojams patogių ir higieniškų tualetų turi stovėti biotualetai, nes tik apie tokius kalbama Palangos miesto plane, kuris patvirtintas prieš 17 metų.

Tokios pozicijos laikosi VTPSI, kuri inžineriniams tinklams tiesti savivaldybės išduotus leidimus sieks panaikinti teisme.

Tuomet savivaldybei tektų uždaryti ir paplūdimiuose jau pastatytus konteinerinius tualetus, nes jie nėra pritaikyti nuotekoms kaupti ir į juos nebūtų tiekiamas vanduo.

Pritartų tik biotualetams

Palangos paplūdimiuose šiais metis įdiegta naujove jau spėjo pasidžiaugti poilsiautojai.

Užsigeidus į tualetą ar panorus atsigerti vandens jiems nebereikia keletą šimtų metrų eiti už kopų ir ten ieškoti stacionaraus tualeto.

Žmones džiugina tai, kad priekopėje pastatyti medinėmis širmomis pridengti konteineriniai tualetai nekrinta į akis ir neskleidžia nemalonių kvapų.

Tačiau gautą skundą tiriantys statybos inspektoriai jau nustatė, jog vandentiekio ir nuotekų vamzdžiai po kopomis prie tualetų nutiesti neteisėtai, nes jie nenumatyti 2000 metais savivaldybės patvirtintame kurorto centrinės dalies detaliajame plane.

„Vadovaujantis galiojančiu detaliuoju planu paplūdimiuose turi būti biotualetai, kuriems inžineriniai tinklai dokumentuose nenumatyti“, – teigė VTPSI atstovas Albinas Keturka.

Dar nepateikusi patikrinimo išvadų VTPSI pareikalavo, kad savivaldybė nurodytų leidimus išdavusius valstybės tarnautojus, kuriems būsią surašyti administracinio nusižengimo protokolai.

Inspekcijai svarbesnis planas

Toks statybos inspektorių uolumas tiriant gautą skundą Palangos savivaldybei kelia įtarimą.

„Inspekcijai pranešus apie savavališkai, be leidimo jautriausioje kurorto vietoje pastatytą trijų aukštų daugiabutį, VTPSI šį faktą tiria jau kone metus“, – teigė Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus.

Pasak jo, valstybės institucija pirmiausia turėtų tarnauti visuomenei, ginti jos interesą, o ne ieškoti formalių neatitikimų savivaldybės patvirtintiems dokumentams: „Kam blogai, kad vietoj kažkada numatytų biotualetų paplūdimiuose stovi civilizuoti, prie miesto nuotekų sistemos prijungti tualetai su geriamuoju vandeniu, kurie pritaikyti ir neįgaliesiems?“

Kurorto vadovo teigimu, prieš 17 metų tvirtinant miesto centrinės dalies detalųjį planą dar nebuvo naudojamos technologijos, kurios leistų nutiesti vandentiekio vamzdžius po žeme nepakenkiant kraštovaizdžiui.

Todėl tuomet paplūdimiuose ir buvo numatyti biotualetai, kurie gausiai poilsiautojų lankomuose kurorto paplūdimiuose nepasiteisina, nes užsipildo per valandą ir biotualetus reikia užrakinti.

Juose susikaupusius skysčius išsiurbti galima tiktai vakare, kai paplūdimiai ištuštėja.

Bet VTPSI laikosi savo. „Prieš pliažuose statant konteinerinius tualetus ir prie jų privedant inžinerinius tinklus iš pradžių savivaldybė privalėjo pataisyti detalųjį planą ir jame numatyti pakeitimus“, – tikino A.Keturka.

Nesijaučia ką nors pažeidę

Neteisėtu inžinerinių tinklų tiesimo leidimų išdavimu apkaltinta savivaldybė su tuo nesutinka.

Prieš keletą metų aplinkos ministro patvirtintame paplūdimių rekreacijos plane numatyta, kad į paplūdimius turi būti tiekiamas geriamasis vanduo.

Pačiame 2000 metų centrinės dalies detaliajame plane šalia biotualetų minimos dušinės.

Kaip jas įmanoma įrengti į paplūdimį neatvedus vandentiekio?

Be to, inžineriniai tinklai pakloti po mediniais takais per kopas, kurie teritorinio planavimo dokumentuose įvardinami kaip infrastruktūros koridoriai.

Savivaldybės specialistų įsitikinimu, taip pažymėtose vietose gali būti paklotas ir vandentiekis. Juo labiau kad jo įrengimas nepadarė jokio poveikio kraštovaizdžiui ir gamtai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.